Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ανοιχτός εκβιασμός σε βάρος της Κύπρου

Την ανησυχία του Κόμματος για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εξέφρασε η Αλ. Παπαρήγα

Αμέσως μετά την εισηγητική της ομιλία η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες αφορούσαν στις εξωτερικές εξελίξεις (Κυπριακό, Κόσσοβο, Μέση Ανατολή κλπ.), αλλά και στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Επιπλέον, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε από τους παριστάμενους δημοσιογράφους για τα τεκταινόμενα στα οποία εμπλέκεται η Eκκλησία, αλλά και για την εξέλιξη γύρω από τον νόμο για τον «βασικό μέτοχο».

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θεωρεί πιθανή την επίλυση του Κυπριακού τους επόμενους μήνες, όταν «δεν εκδηλώνεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά καμία διάθεση και ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος» και πού βλέπει να οδηγούνται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, που σχετίζονται με το Κυπριακό, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Νομίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι έδειξαν το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό καταψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν. Αυτό ήταν το συμφέρον τους και αυτό ήταν και το ενδιαφέρον τους. Τώρα αν η Κοντολίζα Ράις είναι δυσαρεστημένη από αυτό, εμάς δε μας επηρεάζει.

Βεβαίως δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνω πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά οι θέσεις είναι γνωστές. Ασκείται ένας ανοιχτός εκβιασμός απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία να δεχτεί το αμερικανικό σχέδιο, δηλαδή το σχέδιο Ανάν και τη διάθεση των Αμερικανών αυτό να εφαρμοστεί αγνοώντας το δημοψήφισμα.


Η ΕΕ έχει πετάξει το μπαλάκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Κόφι Ανάν και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υπογραφεί η τελωνειακή αυτή σύνδεση της Τουρκίας με τις καινούριες χώρες της ΕΕ. Δεν την ενδιαφέρει καθόλου αν η Τουρκία θα αναγνωρίσει ή όχι το κυπριακό κράτος. Αλλα πράγματα ενδιαφέρουν την ΕΕ. Μας ανησυχεί πάρα πολύ όλη αυτή η πλεξίδα που έχει γίνει. Κοσσυφοπέδιο, Κυπριακό, πρωτόκολλα, το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Και πάρα πολύ φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την εξής επιλογή. Να μην ασκήσει καμία πίεση για το Κυπριακό, να βοηθήσει την αμερικανική θέληση για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, ελπίζοντας ότι μπορεί κάτι να πετύχει όσον αφορά το όνομα της FYROM. Αυτό δεν είναι πολιτική που συμφέρει ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους λαούς των Βαλκανίων, ούτε τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Αυτό το πράγμα γίνεται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει κάτι ως προς το όνομα της FYROM, πράγμα που ούτε κι αυτό είναι βέβαιο, αλλά κυρίως να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πήγαν τα πράγματα καλύτερα απ' ό,τι περίμενε. Το Κυπριακό στην κρεμάλα, το Κοσσυφοπέδιο επίσης.

Και δε βλέπω επίσης και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ασχολείται πάρα πολύ με αυτά. Νομίζω ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει μιλήσει καθαρά. Και για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και για το θέμα της FYROM και για το Κυπριακό. Τα άλλα κόμματα - κι εδώ να προσθέσω και τον Συνασπισμό - δεν έχουν μιλήσει καθαρά γι' αυτά τα θέματα. Μου φαίνεται ότι λίγο τα αποφεύγουν».

Νέος γύρος αλλαγής συνόρων και ανταγωνισμών στα Βαλκάνια

Ερωτώμενη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενόψει και του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Μέχρι τώρα τα πράγματα δείχνουν ότι προετοιμάζεται η συγκαλυμμένη ή ανοιχτή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή αλλαγή των συνόρων σε σχέση με τη Σερβία. Αυτό όπως έχουμε πει, για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια, θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις.

Βεβαίως μπορεί να έχεις μια ανεξαρτητοποίηση και να υπάρχει και ένα διάλειμμα μέχρι να έρθουν τα καινούρια προβλήματα. Θα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Και απ' ό,τι φαίνεται στα Βαλκάνια θα έχουμε ένα νέο γύρο αλλαγής συνόρων. Η αλλαγή των συνόρων γίνεται και βελούδινα, όπως λέει ο κ. Παπανδρέου, νομίζω το έχει πει και ο κ. Καραμανλής. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, είτε βελούδινα γίνει, είτε δε γίνει βελούδινα, θα υπάρξει ένας νέος γύρος ανταγωνισμών και εμείς αν πάρουμε υπόψη την κατάσταση στην περιοχή, αν πάρουμε την κατάσταση στο Λίβανο, τις γενικότερες εξελίξεις, η περιοχή μας είναι γεμάτη από θερμές εστίες.

Και τέλος, θέλω να προσθέσω το εξής πράγμα: Εχω την εντύπωση ότι διάβασα χτες στις εφημερίδες, ότι το ταξίδι που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες του κ. υπουργού Εξωτερικών, πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και τις αμερικανικές "παραινέσεις" για βοήθεια που πρέπει να δώσει η Ελλάδα και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεν ξέρω αν περιλάμβανε και στρατό στο Ιράκ, δεν ξέρω αν περιλάμβανε τον ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις στο Λίβανο κλπ. Πάντως έχει γίνει μια αλυσίδα: Κυπριακό, Κοσσυφοπέδιο, Μέση Ανατολή, ελληνοτουρκικά.

Και εδώ τώρα η αλυσίδα είναι ενιαία, σφίγγει και αρχίζει ένα παζάρι. Κατά τη γνώμη μας δεν μπορείς να επιλέξεις τίποτα απ' αυτά. Το όνομα δηλαδή της FYROM και απ' την άλλη μεριά θα είναι το Κυπριακό; Απ' την άλλη μεριά θα είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ανασυγκρότηση, τον "εκδημοκρατισμό" του αραβικού κόσμου;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ