Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η Ελλάδα στο... 1365 μ.Χ.!

Θέλουν κάθαρση στην Εκκλησία; Θέλουν να βάλουν φραγμό σε αυτή τη βρωμιά; Μια βρωμιά που δεν ήταν ανάγκη να σπάσει το καπάκι της και να ξεχυθούν οι Βαβύληδες και οι Γιοσάκηδες, οι Ειρηναίοι και οι Παπαδήμες για να γίνει ορατή (ή μήπως δεν είχαν ακούσει τίποτα για το «χριστιανικό πνεύμα» με το οποίο μεθοδεύονται οι εκλογές είτε στις αρχιεπισκοπές είτε στα Πατριαρχεία;)...

Αν πράγματι θέλουν κάθαρση, τότε γιατί δεν κάνουν το αυτονόητο: Να αποστερήσουν από αυτό το σάπιο βασίλειο των θεομπαιχτών, την υλική βάση πάνω στην οποία «λειτουργούν»; Να αποσπάσουν από τους θεομπαίχτες τον μπεζαχτά, γύρω από την κυριότητα (τη νομή και εξουσία) του οποίου στήνεται όλο αυτό το εποικοδόμημα της δολοπλοκίας, της ίντριγκας, της απάτης, του παρακράτους, της καταισχύνης.

***

Δε χρειάζονται ούτε αλλαγές στο Σύνταγμα, ούτε καν νέοι νόμοι. Αρκεί να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες, ώστε να πάψει να ζει η Ελλάδα στο... 1365 μ.Χ.!

Τότε, επί Ιωάννη Ε΄ του Παλαιολόγου, έφτασαν οι χριστέμποροι να εκδώσουν μέχρι και Συνοδική Πράξη για να διασφαλίσουν την περιουσία «τους». Αυτή είναι η υλική βάση, η αμύθητη περιουσία, επί της οποίας (και για την οποία) γίνεται ό,τι γίνεται. Εφτασαν να ορίσουν τότε, ότι «επί συστάσει και διαμονή των εκασταχού κατά πόλεις και χώρας των αγιοτάτων Μητροπόλεων και εκκλησιών και κτήματα και πράγματα ταύτας προσεκυρώθησαν (...) άτινα εισίν ανακείμενα και αφιερωμένα Θεώ. Διά ταύτα οι θείοι και φιλευσεβείς νόμοι και ιεροί κανόνες μετά πολλής αυθεντίας ορίζονται, ίνα τα ταις εκκλησίαις Θεού αφιερωθέντα πράγματα μένωσιν αναφαίρετα και αναπόσπαστα εις το διηνεκές, οις αφιέρωνται...».

***

Ας πάψει, λοιπόν, αυτό το «εις το διηνεκές» της «Αγίας» ρεμούλας. Ας κάνουν το απλό: Ας εφαρμόσουν το νόμο! Υπάρχει! Είναι ο νόμος 1700/87 - γνωστός ως «νόμος Τρίτση» - καθώς και ο νόμος 1811/88, που καθόριζαν τα της λεγόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις, η Εκκλησία υποχρεούται να παραχωρήσει την περιουσία που βρίσκεται στα χέρια της και θα διατηρήσει ένα κομμάτι για την κάλυψη των αναγκών της. Ας εφαρμοστεί ο νόμος για την περιουσία των 144 μονών που υπέγραψαν τότε (και δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια) τη σχετική σύμβαση για τις εκτάσεις που ανήκουν στο λαό. Με βάση το νόμο, από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας και εφόσον θα περνούσε ένα 6μηνο, αν οι μονές δε συμμορφώνονταν με τις διατάξεις, το Δημόσιο θα μπορούσε να θέσει την περιουσία υπό την κυριότητά του, μονομερώς. Εχουν περάσει... 40 εξάμηνα από τότε. Ας την εφαρμόσουν!

*

Ας εφαρμόσουν και τις άλλες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες τα εκκλησιαστικά συμβούλια (μητροπολιτικά συμβούλια κλπ.) θα απαρτίζονταν και από λαϊκά μέλη, τα οποία θα εκλέγονταν από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των ενοριτών.

Ας καταργήσουν, δηλαδή, το άβατο του παπαδοκράτους, ας ανοίξουν την είσοδο στο λαϊκό στοιχείο. Και τότε - πράγματι - «όσοι πιστοί προσέλθετε». Ιδού!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιος μιλάει! (2018-03-17 00:00:00.0)
Βατοπέδι (2010-05-26 00:00:00.0)
Σαπίλα και σήψη οι θ-εσμοί τους! (2005-02-27 00:00:00.0)
Ετοιμη να χειροκροτήσει τα «μέτρα Χριστόδουλου» (2005-02-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-02-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ