Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να χειροκροτήσει τα «μέτρα Χριστόδουλου»

Με ανυπόστατα και σαθρά επιχειρήματα, ο Κ. Μητσοτάκης αντιτάσσεται στο χωρισμό κράτους - Εκκλησίας, ενώ παρεμβαίνει ξανά υπέρ του αρχιεπισκόπου

«Σαν έτοιμη από καιρό» να επικροτήσει τα μέτρα κάθαρσης, που θα πάρει σήμερα η ιεραρχία μετά από εισήγηση Χριστόδουλου, εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται σε «πολιορκητικό κριό» του αρχιεπισκόπου.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες για τις αποφάσεις της ιεραρχίας θα κινείται στο πλαίσιο της έκφρασης ικανοποίησης για τα «αυστηρά και γενναία μέτρα κάθαρσης», αλλά, ταυτόχρονα, θα «υποσημειώνεται» και η ανάγκη της άμεσης υλοποίησής τους, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν κάποιες αποστάσεις. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τόσο την εισήγηση Χριστόδουλου - άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υπάρξει προσυνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή - όσο και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία από την ιεραρχία.

Μετά τις αποφάσεις της ιεραρχίας, η κυβέρνηση προσδοκά, με την κατάλληλη διαμόρφωση και του «κλίματος», να υπάρξει «εκτόνωση της κρίσης» στην Εκκλησία, η παράταση της οποίας προκαλεί ανεπιθύμητες πολιτικές παρενέργειες, αφού εκθέτει την κυβέρνηση για τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της με την Εκκλησία και την άρνησή της να προχωρήσει σε άμεσο και πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης παρέμβηκε για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα υπέρ του Χριστόδουλου, ενώ επιστράτευσε ανυπόστατα και σαθρά επιχειρήματα, για να αντικρούσει το υπερώριμο δημοκρατικό αίτημα του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να παρέμβει και στα εσωτερικά της Εκκλησίας, καλώντας τη σύνοδο της ιεραρχίας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχτεί τις εισηγήσεις του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου»(!). Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η εισήγηση του Χριστόδουλου προχωρεί την κάθαρση «γρήγορα και σε βάθος». Κληθείς να σχολιάσει το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, αντιτάχθηκε σφόδρα, επικαλούμενος δύο «επιχειρήματα». Πρώτον, αν γίνει ο χωρισμός, το κράτος θα πάψει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις του εφημεριακού κλήρου, ο οποίος «θα μείνει χωρίς μισθό και σύνταξη»(!). Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία δεν έχει να πληρώσει, γιατί «έχει δώσει τα κτήματά της κατά 95% στην πολιτεία»(!), παραβλέποντας την ανυπολόγιστη εκκλησιαστική περιουσία. Δεύτερον, ο χωρισμός σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας και, άρα, θα καταργηθεί η δημοκρατική δομή της Εκκλησίας, η οποία θα «ξαναγυρίσει στο παπικό καθεστώς της αρχής της απόλυτης εξουσίας του ενός ανδρός»(!)... Ερμηνεύοντας πρόσφατη, νεφελώδη όντως, τοποθέτηση της κόρης του Ντ. Μπακογιάννη υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, είπε ότι «δεν τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού», αλλά ότι «τελικός στόχος πρέπει να είναι ο διαχωρισμός, αλλά ότι τώρα είναι ανέφικτος».

Την πεποίθησή της ότι «απ' αυτήν τη μεγάλη κρίση η Εκκλησία θα βγει πολύ πιο δυνατή», εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ