Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αμερικανική πρόκληση στα κατεχόμενα

Αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία έσπευσε προς ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος

Κυβέρνηση και κόμματα στην Κύπρο καταδίκασαν χτες έντονα την επίσκεψη στα κατεχόμενα δέκα αμερικανικών εταιριών με έδρα την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία έφθασε χτες στα κατεχόμενα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό τη συνοδεία του εμπορικού ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Στην πλειοψηφία της, η αποστολή αποτελείται από Τούρκους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν αμερικανικές εταιρίες στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την αναχώρησή του από τη Λάρνακα για τριήμερη επίσκεψη στη Μάλτα, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή δε συμβάλλει καθόλου στη βελτίωση των σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σχετικά διαβήματα εκεί που πρέπει. Αναφερόμενος στο εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει τις επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εφόσον θα γίνονται στα νόμιμα πλαίσια.

Κάλεσε επίσης τους Τουρκοκυπρίους να επωφεληθούν των μεγάλων ευκαιριών που προσφέρονται από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, επισημαίνοντας ότι ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εμποδίζει το εμπόριο από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα. Επανέλαβε ότι αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο αρκετά σύντομα και πριν από τον Οκτώβρη.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό τον Απρίλη και είπε ότι η πιο πρόσφατη πληροφόρησή του από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη δεν υποστηρίζει πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Ιακώβου, αναφορικά με την επίσκεψη στα κατεχόμενα της αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια, η οποία αποτελεί παραβίαση του κυπριακού νόμου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Α. Νεοφύτου χαρακτήρισε την επίσκεψη παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές, εμμέσως πλην σαφώς αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδης δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά «παράνομη κίνηση που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και την κυπριακή νομοθεσία» και μίλησε για θέατρο στο πολιτικό επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παραβίαση νόμων και κανονισμών. Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι μόνο αν εξευρεθεί λύση θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Απαράδεκτη ενέργεια η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα χαρακτήρισε την επίσκεψη και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Κλεάνθους.

Την ίδια ώρα επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον απέστειλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Λ. Χριστοφόρου.

Στηρίζει ο Πούτιν

Την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει ενεργά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδεχόμενος χτες τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεωνίδα Παντελίδη.

«Είμαστε έτοιμοι και στο μέλλον να συμβάλουμε ενεργά στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πούτιν. «Με την Κυπριακή Δημοκρατία μας ενώνουν παλιές παραδόσεις φιλίας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ