Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει σήμερα η έκτακτη Ιεραρχία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος χαρακτηρίζει «μικρή την εκκλησιαστική περιουσία»...

Υπό το φως νέων καταγγελιών κατά αρχιερέα συνεδριάζει σήμερα η έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η νέα καταγγελία εξετάζεται από την τριμελή Επιτροπή Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που έχει συνταχθεί γι' αυτές τις περιπτώσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, είπε ότι το όνομα θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή του πορίσματος στη ΔΙΣ για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

Προσπαθώντας πάντως χτες η ΔΙΣ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από όσα ακούγονται σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, τη χαρακτήρισε... «μικρή» συγκριτικά με όσα ακούγονται «περί μυθώδους εκκλησιαστικής περιουσίας». Μόνο που, όπως είναι γνωστό, η... μικρή, κατά τη ΔΙΣ, εκκλησιαστική περιουσία κοστολογείται και σε αμέτρητα ακίνητα, αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, εκ των οποίων μάλιστα πολλά αποκαλύπτονται τώρα σε ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς μητροπολιτών.

Επιπλέον, με προκλητικό τρόπο η ΔΙΣ κάνει λόγο για «κοινωνικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας», το οποίο «στηρίζεται στις εκούσιες οικονομικές παροχές των πιστών και στις προσόδους της μικρής εκκλησιαστικής περιουσίας ύστερα από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, καταπατήσεις, αρπαγές και εκούσιες προσφορές για στήριξη κοινωφελών έργων και αποκατάσταση φτωχών αγροτών και προσφύγων».

«Ουδεμία αρμοδιότητα...»

Χτες, ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων παρέλαβε γραπτώς την απόφαση της Συνόδου που εμμένει στην αποχή του και από τα λειτουργικά του καθήκοντα και από το να μη διαμένει στο μητροπολιτικό οίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει αρνητικός στην εύσχημη σύσταση της τριμελούς επιτροπής, να παραιτηθεί για το μείζον συμφέρον της Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ενημέρωσε εγγράφως τη ΔΙΣ για το δημοσίευμα της «Αυριανής».

Η ΔΙΣ ξεκαθαρίζει ακόμα ότι στον ελλαδικό χώρο κινούνται και ορισμένοι ρασοφόροι, όπως λέει, που «εξαρτώνται από άλλες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, καθώς και παλαιοημερολογίτες, επί των οποίων ουδεμία αρμοδιότητα ή ευθύνη έχει η κανονική Εκκλησία της Ελλάδος».

Επίσης, με ανακοίνωσή του χτες, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, δηλώνει σχετικά με το κείμενο που υπήρχε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας, ότι η Ιερά Σύνοδος και η Αρχιεπισκοπή δε γνώριζαν την ύπαρξή του. «Το κείμενο καταχωρήθηκε στο newsletter "Πρόναος" και αναδημοσιεύτηκε. Δεν απηχεί τις απόψεις τους και δεν τυγχάνει της εγκρίσεώς τους». Το κείμενο ασχολείται ανάμεσα στ' άλλα, με το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο που τα ΜΜΕ καταπιάνονται με την Εκκλησία αυτόν τον καιρό, σε αντίθεση με το πώς ασχολούνταν με υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ