Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου

Η Αθήνα ...παρακολουθεί τις εξελίξεις

Πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα των Δυτικών Βαλκανίων, όσο η Ουάσιγκτον προωθεί τις τελικές ρυθμίσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς η Αθήνα, όσο και αν προσπαθεί, δεν μπορεί να βρεθεί στο κεντρικό τραπέζι των διαβουλεύσεων, όπου θα ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποκτά ενδιαφέρον και η συζήτηση Αθήνας - Σκοπίων για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αξίζει να επισημανθεί ότι τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία στο όνομα «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν τις διέψευσε...

Πέραν του θέματος των Σκοπίων, η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και τις διαβουλεύσεις που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στις εξελίξεις για την επίτευξη συμφωνίας για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να βρίσκεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις διπλωματικές διαβουλεύσεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει επαφές με κάθε πλευρά που εμπλέκεται στο πρόβλημα.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας για τα Βαλκάνια Αλεξάντερ Καρτσένκο. Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος διπλωμάτης διατύπωσε τον προβληματισμό της Μόσχας για τη συμφωνία σταθεροποίησης των Βαλκανίων και υποστήριξε τη θέση ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να επανεξεταστεί, τουλάχιστον σε κάποιες από τις πτυχές της.

Επαφές είχε χτες επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Ο Γ. Βαληνάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας - Μαυροβουνίου, υποστήριξε τη μετατροπή των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκή γειτονιά.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ελληνα υφυπουργού: «Ολες οι χώρες της περιοχής πρέπει να προχωρήσουν προς την ΕΕ, εκ των πραγμάτων, με διαφορετικές ταχύτητες, σίγουρα όμως αυτή η γειτονιά πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Σερβία. Δε νοείται μια ευρωπαϊκή γειτονιά στα Βαλκάνια με μία "τρύπα" στη μέση. Είναι πεποίθησή μας ότι η Σερβία έχει τη θέση της σε αυτή την πορεία και θα τη βοηθήσουμε στην προσπάθειά της».

Η Αθήνα για το Κόσσοβο

Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί συμμετοχής της Ελλάδας στην Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο. Συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής θέσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η λύση που θα βρεθεί για το θέμα του Κοσσόβου θα πρέπει να είναι μία λύση που θα σέβεται τον πολυεθνικό χαρακτήρα της περιοχής, θα προστατεύει τις εθνικές μειονότητες, θα προϋποθέτει την εμπλοκή της Σερβίας και Μαυροβουνίου στις διαδικασίες και θα απορρίπτει το ενδεχόμενο διχοτόμησης της επαρχίας, ή της ένωσής της με άλλες χώρες. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ακόμη δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου, γιατί τώρα προέχει η αξιολόγηση των δεδομένων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις πρόσθεσε ότι οι σχετικές συζητήσεις με άλλα υπουργεία Εξωτερικών χωρών που έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Βαλκανική, διεξάγονται για να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερος ρεαλισμός και χαρακτήρισε θετικό το να υπάρχει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση στις θέσεις αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ