Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μας τσεκάρουν στις «λίστες» τους

Και φακελώνουν πελάτες και υποψήφιους πελάτες και λογαριασμό δε δίνουν στα λάθη τους

Ασύδοτες οι τράπεζες - εκμεταλλευόμενες πλήρως τη δυνατότητα που τους δίνει το ισχύον πολιτικό σύστημα για φακέλωμα όχι μόνο των πελατών τους, αλλά και των υποψήφιων συναλλασσόμενων - καταχωρούν στα κατάστιχά τους πληθώρα στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα ιδιωτών. Και εκτός του γεγονότος ότι φακελώνουν, ακόμα και αν καταγράψουν λάθος «πληροφορίες», δεν ενημερώνουν πώς και γιατί «έσφαλαν», φοβούμενες μήπως καταβάλλουν αποζημιώσεις...

Συγκεκριμένα, ιδιώτης σε επικοινωνία του με την «ΕΘΝΟΚΑΡΤΑ», για έκδοση πιστωτικής κάρτας, πληροφορήθηκε ότι υπάρχει καταχώριση στο όνομά του στο διατραπεζικό σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» από το υποθηκοφυλακείο Λαμίας το 1999 στην εγγραφή «κατάσχεση - επιταγές».

Να σημειωθεί ότι η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ» - όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της - «είναι διατραπεζική εταιρία και μέτοχοί της μπορεί να είναι μόνο πιστωτικά ιδρύματα και θυγατρικές εταιρίες πιστωτικών ιδρυμάτων... Οι μέτοχοι της εταιρίας είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές Τράπεζες και μία εταιρία πρακτόρευσης επιχειρηματικών απαιτήσεων». Συστάθηκε το 1997 και «εξειδικεύεται στη συγκέντρωση και διάθεση πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς, για επιχειρήσεις και ιδιώτες, μέσω αξιόπιστων πληροφορικών συστημάτων. Παράλληλα, η εταιρία αναπτύσσει νέα διατραπεζικά πληροφορικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και επαφής με τους άμεσα ενδιαφερομένους». Σε απλά λόγια, έχει αρχείο με τις οικονομικές δραστηριότητες πολλών ατόμων, φακελώνοντας χρήσιμα για τις τράπεζες στοιχεία, όπως τα χρέη τους, το αν, πώς και πότε τα αποπλήρωσαν κλπ.

Πίσω στην υπόθεσή μας: Ο ιδιώτης, αφού πληροφορήθηκε ότι είναι φακελωμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εταιρία «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ», η οποία το επαλήθευσε και τον ενημέρωσε ότι θα επανελεγχθεί η σχετική καταχώριση. Στις 16/4/2004 ο φακελωμένος προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), ζητώντας να ερευνηθεί η νομιμότητα της σχετικής καταχώρισης.

Στις 21/4/2004 η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» τον πληροφόρησε ότι επρόκειτο για λανθασμένη εγγραφή, η οποία και διαγράφηκε. Στις 23/4/2004 ο προσφεύγων υπέβαλε στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» αίτηση με την οποία άσκησε το προβλεπόμενο από το νόμο δικαίωμα πρόσβασης και ζητούσε να πληροφορηθεί πότε έγινε η σχετική εγγραφή, πώς έγινε αυτή (βάσει ποιου τίτλου), πότε έγινε η διαγραφή και ποια η αιτία της διαγραφής. Η εταιρία στην από 14/5/2004 απάντησή της απλά επανέλαβε ότι προέβη στη διαγραφή.

Ζήτησε και η ΑΠΔΠΧ ενημέρωση. Η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» είπε τα ίδια, δηλαδή ότι μετά από σχετικό έλεγχο στο Υποθηκοφυλακείο Λαμίας στις 21/4/2004, προέβη σε διαγραφή των στοιχείων που είχε καταχωρημένα στο αρχείο της και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν πλέον καταχωρημένα δεδομένα σχετικά με τον προσφεύγοντα. Ο προσφεύγων επανήλθε στην Αρχή στις 25/5/2004, διαμαρτυρόμενος για τη μη χορήγηση των αιτούμενων στοιχείων από την «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ».

Η ΑΠΔΠΧ δέχτηκε σε ακρόαση εκπρόσωπο της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ». Από την ακρόαση προέκυψε ότι η εταιρία δεν απάντησε στο αίτημα του προσφεύγοντος, διότι θεώρησε ότι ο τελευταίος σκόπευε στην καταβολή αποζημίωσης από την εταιρία, αφού γνώριζε ήδη για την ανακριβή εγγραφή.

Μετά από όλη αυτή την υπηρεσιακή αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές «διαβεβαιώσεις», η ΑΠΔΠΧ αποφάσισε (αριθμ. απόφασης 1/2005) ότι δεν ικανοποιήθηκε το δικαίωμα πρόσβασης του ιδιώτη στις πληροφορίες σχετικά με το πώς και βάσει ποιων στοιχείων φακελώθηκε. Στην απόφαση γίνεται ακόμα λόγος για «υποχρέωση της εταιρίας να απαντήσει με πληρότητα και ορθότητα χωρίς αοριστίες και υπεκφυγές». Επέβαλε στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» πρόστιμο 20.000 ευρώ και τη διέταξε να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης του προσφεύγοντος.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οποιοσδήποτε έχει συναλλαγές ή θέλει να έχει συναλλαγές με τράπεζες, πιθανά είναι φακελωμένος. Επιπλέον από ό,τι φαίνεται δεν έχει πρόσβαση στο φάκελό του. Οι τραπεζικές αρχές μπορούν να επικαλεστούν ό,τι τους φανεί πρόσφορο για να μην εγερθούν απαιτήσεις εναντίον τους, ακόμα και όταν έχουν κάνει εξόφθαλμα λάθη. Το γεγονός ότι βρέθηκε κάποιος ιδιώτης που έκανε όλο αυτό τον ντόρο και προσέφυγε μέχρι και στην ΑΠΔΠΧ προκειμένου να δικαιωθεί, δε σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια δυνατότητα ή το κουράγιο. Τη δυνατότητα και το κουράγιο από «ελεγχόμενοι» και φακελωμένοι να στραφούν ενάντια σε όλους αυτούς τους γιγαντιαίους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταγραφής κάθε πτυχής της δραστηριότητάς μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ