Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι θεσμοί του συστήματος φθείρουν τους ανθρώπους

Η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Απ. Βαβύλη στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, αλλά και γενικότερα πτυχές αυτής της υπόθεσης. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία πολλές φορές υπερέβη τα εσκαμμένα, καθώς και πολιτικές ευθύνες, ενώ επανέλαβε με έμφαση το αίτημα του ΚΚΕ για άμεσο διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.

Σχετικά με τη συνέντευξη του Απ. Βαβύλη δήλωσε:

«Η Βαβυλιάδα δεν παραπέμπει όμως στην Ιλιάδα. Να σας πω τι έχουμε πει ως τώρα και δε νομίζω ότι προσθέτουν τίποτα οι Βαβύληδες για να το αλλάξουν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα το οποίο έχει έντονα σημάδια σήψης. Δεν είναι τα πρόσωπα που φθείρουν τους θεσμούς, είναι οι θεσμοί αυτού του συστήματος που φθείρουν μαζικά τους ανθρώπους που ανακατεύονται μαζί τους.

Και αν θέλετε, ο όρος διαπλοκή κατά τη γνώμη μου δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα. Τι διαπλοκή; Πρόκειται για διάφορους θεσμούς ενός συστήματος που το υπηρετούν με βάση την κερδοφορία. Δε σημαίνει ότι προσωπική αντίσταση δεν μπορεί να υπάρξει απέναντι σ' αυτούς τους θεσμούς. Αλλά δε συμφωνούμε καθόλου με την τάση που υπάρχει να εμφανίζονται καλοί οι θεσμοί που κάποια πρόσωπα τους τσαλαπατάνε. Αναφέρομαι αν θέλετε και στη δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους θεσμούς του σύγχρονου κράτους».

Για το αν υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία της Εκκλησίας και στα ανώτερα στρώματα αυτής, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Ο ένας λέει τον συνάντησα, ο άλλος λέει δεν τον συνάντησα. Η ηγεσία της Εκκλησίας βεβαίως έχει ευθύνη. Και δεν έχει ευθύνη μόνο τώρα. Εχει ευθύνη, διότι πέρα από τον αντικειμενικό ρόλο που πάντα έπαιζε και παίζει με ανάμειξη στην πολιτική ζωή, υπερέβη πάρα πολλές φορές τα εσκαμμένα.

Αφήνω τον Βαβύλη που είναι αναξιόπιστο πρόσωπο. Η Εκκλησία και οι τοπικές μητροπόλεις έχουν μια τεράστια περιουσία. Εντάξει, να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αφήνουν τα σπίτια τους, τα κοσμήματά τους στην Εκκλησία. Δικαίωμά τους είναι. Εδώ όμως πρόκειται για περιουσία μεγάλη.

Και τώρα οι επιχειρηματίες δεν αφήνουν τις περιουσίες τους. Οι παλιοί άφηναν, κάποιοι επιχειρηματίες που δεν είχαν παιδιά. Οι επιχειρηματίες τώρα δεν αφήνουν μεγάλες και αμύθητες περιουσίες στην Εκκλησία. Αλλά οι περιουσίες αφήνονται στην Εκκλησία, δεν αφήνονται στον Μητροπολίτη. Ασκούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες από την Εκκλησία. Υπάρχουν δηλαδή μια σειρά τέτοια προβλήματα. Αυτά δεν είναι στην ευθύνη της ηγεσίας της Εκκλησίας;

Εμείς δε στηριζόμαστε γενικά στον Βαβύλη, ούτε αν θέλετε να στηριχτούμε στο αν 4-5 μητροπολίτες έκαναν και παραπτώματα. Οπως λέμε, υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη και πάθη που συμβαίνουν παντού. Μιλάμε συνολικά όμως για το ρόλο της ηγεσίας της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα, την τεράστια περιουσία της. Ποιος την οικειοποιείται, ποιος την ελέγχει, τι γίνεται ένας Θεός ξέρει. Επομένως, βεβαίως υπάρχει ευθύνη. Και δεν είναι και καινούριο πρόβλημα».

Το ΚΚΕ ζητά διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θέλει τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος ή απ' το Κοινοβούλιο, απάντησε:

«Να ξεκαθαρίσω για το πρώτο. Εμείς όπως ξέρετε είμαστε υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας απ' το Κράτος. Σ' αυτό το έδαφος πρέπει να το δούμε, γιατί αν είναι διαχωρισμένο το Κράτος απ' την Εκκλησία, υποθέτω ότι η ίδια η Εκκλησία πρέπει να έχει και τα δικά της όργανα ελέγχου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το ξαναμελετάμε σαν Κόμμα, με την έννοια την εξής: Οτι παλιότερα που το είχαμε μελετήσει, είχαμε πάρει μια θέση. Ομως τώρα υπάρχουν καινούρια δεδομένα. Αυτό λέω το ξαναμελετάμε. Και θα προσπαθήσουμε να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι στις αναφορές μας».

Για το αν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες στην όλη υπόθεση, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, αλλά τι να κάνω εγώ τώρα; Δηλαδή μυρίζεται κανείς ότι πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Να τις αποδώσω σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν ξέρω. Ας δούμε τώρα το εξής:

Πολλές φορές οι παραιτήσεις οδηγούν και στη συγκάλυψη των προβλημάτων. Παραιτείται ένας και σου λέει εξυγιάνθηκε ο θεσμός. Εξάλλου δεν εκλέξαμε εμείς τον Χριστόδουλο. Αν θέλουν να τον παραιτήσουν, ας τον παραιτήσουν. Να σας πω την αλήθεια, εμάς ούτε κρύο, ούτε ζέστη μας κάνει.

Αλλά υπάρχει το εξής: Ωραία, παραιτείται ο Χριστόδουλος, όπως παραιτήθηκε και ο Θεόκλητος. Αυτές οι παραιτήσεις πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τα παράθυρα, οι πόρτες που άνοιξαν και απ' αυτά τα γεγονότα. Η παραίτηση είναι και μέσο κουκουλώματος. Εμείς ούτε διεκδικούμε να παραιτηθεί, ούτε να μην παραιτηθεί.

Και αν θέλετε πάντα κινούμαστε και στο πνεύμα ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι διαχωρισμένη απ' το Κράτος. Αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιλογής, ας το κρίνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ