Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τώρα θυμήθηκαν τον Ελληνα φορολογούμενο

Αφού όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ εξάντλησε τον αντιπολιτευτικό του ρόλο σε διαμάχες με την κυβέρνηση για την «απογραφή» και το «βασικό μέτοχο», χτες θυμήθηκε τον Ελληνα φορολογούμενο. Διά στόματος του Ν. Αθανασάκη χτες και εν μέσω της σημερινής ανακοίνωσης των νέων αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποκομίσουν οφέλη, να κρύψουν την ταύτισή τους με την πολιτική της ΝΔ και να εμφανίσουν ένα φιλολαϊκό «προφίλ».

Σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χτεσινές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με στελέχη του κόμματός του. Την ίδια στιγμή που με την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ, στηρίζει την προώθηση κάθε αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου μέτρου, ο Γ. Παπανδρέου θα σηκώσει τους τόνους και θα αναλωθεί σε μια «ψευτοαντιπολίτευση» για δευτερεύοντα θέματα.

Αυτό εξάλλου καταμαρτυρούν και οι χτεσινές δηλώσεις του Ν. Αθανασάκη, που πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων, ο ίδιος επί της ουσίας δε διαφώνησε με την κυβέρνηση, γιατί καταφεύγει «σε αθρόες ιδιωτικοποιήσεις», αλλά της άσκησε... κριτική γιατί αυτές γίνονται «με όρους μιας απαράδεκτης εκποίησης». Ο Ν. Αθανασάκης, βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απλά συνεχίζει το ξεπούλημα του κερδοφόρου δημόσιου τομέα, όπως έπραξαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, συγχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει «άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επιχειρηματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», αλλά την απέδωσε εκ νέου στην «περιβόητη απογραφή, που έδεσε τα χέρια της οικονομίας και της χώρας» και στους «λάθος χειρισμούς» της ΝΔ. Οι δαπάνες «εκτροχιάστηκαν, και τα έσοδα κατέρρευσαν, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», είπε ο Ν. Αθανασάκης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Πάντως ο ίδιος δεν απέφυγε να επαναφέρει το θέμα του «βασικού μετόχου». Υπερασπιζόμενος τη θέση του ΠΑΣΟΚ, που καλεί σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε πως «η κυβέρνηση γνώριζε, ότι όφειλε να κάνει έναν εκτελεστικό νόμο, ο οποίος να είναι σύμφωνος και με το Σύνταγμα της χώρας, και με το Κοινοτικό Δίκαιο». Ο Ν. Αθανασάκης παράλληλα υποστήριξε ότι «στα θέματα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, η κυβέρνηση θα είχε μαζί της το ΠΑΣΟΚ, εάν επιθυμούσε να κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση», αλλά, όπως ανάφερε, «προτίμησε το δρόμο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης, της εμπάθειας, και της διευθέτησης συμφερόντων, και επιχειρεί να κρυφτεί, τώρα, πίσω από το Σύνταγμα σε μια απίθανη διαπλοκή ανικανότητας και υποκρισίας».

Εξάλλου σήμερα θα συνεδριάσουν οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και την ερχόμενη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ