Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δεν την «αναγνωρίζει» η Αγκυρα

Πρωτόκολλο - ξεπρωτόκολλο η τουρκική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, με τις «ευλογίες» της ΕΕ

Το κείμενο υπογραφής του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει ήδη συμπληρωθεί και τεθεί ενώπιον της τουρκικής κυβέρνησης, από την οποία η ΕΕ αναμένει υπογραφή του ή - τουλάχιστον - μια δήλωση ότι θα το υπογράψει. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Κύπρος Χρυσοστομίδης, συμπληρώνοντας ότι η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το περιεχόμενο του κειμένου. Η τουρκική απάντηση αναμένεται επισήμως την ερχόμενη βδομάδα, αλλά στο μεταξύ η κυβέρνηση Ερντογάν διαμηνύει ότι δε θα δεσμευτεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι Βρυξέλλες...

Συγκεκριμένα, ο Κ. Χρυσοστομίδης, αφού ανέφερε πως είναι «εκτός πραγματικότητας» οι πληροφορίες για αλλαγή του πρωτοκόλλου ή τροποποίηση της λεγόμενης Συνθήκης της Αγκυρας, υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί εισαγωγή νέων όρων στο πρωτόκολλο, ούτε και επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συνθήκης της τελωνειακής ένωσης. Αποκάλυψε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί εδώ και μέρες για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου που απέστειλε η ΕΕ στην Τουρκία και ότι δεν υπάρχει τίποτε αρνητικό για την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι στο πρωτόκολλο δε γίνεται καμιά αναφορά για χρήση λιμανιών και αεροδρομίων, διότι το θέμα αυτό καλύπτεται από τη Συνθήκη του 1963 της Τουρκίας με την ΕΕ, βάσει της οποίας προβλέπεται η ελευθερία διακίνησης. Ειδικότερα τα άρθρα 12, 13 και 14 περιλαμβάνουν ρητή αναφορά «για ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, διπλωματικές σχέσεις και παροχή υπηρεσιών».

Για την κυπριακή κυβέρνηση - τόνισε - υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει και εφαρμογή του, θέση - πρόσθεσε - την οποία υποστηρίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ερωτηθείς εάν υπάρχει διάσταση και διαφορετικές εκτιμήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει καμιά απόκλιση της Αθήνας. Η συνεργασία για τη γραμμή που ακολουθείται, πρόσθεσε, είναι δεδομένη και υπάρχει πλήρης συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, το τουρκικό CNN, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι η Τουρκία θα απαντήσει την ερχόμενη βδομάδα.

Ομως συμπλήρωσε πως με την υπογραφή του πρωτοκόλλου η Αγκυρα θα εκδώσει διακήρυξη, στην οποία θα αναφέρεται πως δε δεσμεύεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα ότι έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες - στο επίπεδο των μονίμων αντιπροσώπων - πως η διακήρυξη θα ενσωματωθεί στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζεμίλ Τσιτσέκ. Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι όντως η Αγκυρα, με διακήρυξή της θα δηλώσει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ότι η δήλωση αυτή θα γίνει κατά την υπογραφή. Επέμεινε ότι «το πρωτόκολλο σχετίζεται με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και δε σημαίνει αναγνώριση» και ότι «ο τομέας των υπηρεσιών δεν περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ