Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεντεύξεις και δηλώσεις στο σίριαλ Βαβύλη

Χρηματισμοί, πωλήσεις ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, παρασκήνια, «εθνικές αποστολές», πρακτοριλίκια και καρφώματα, «εμπλουτίζουν» το σίριαλ της διαφθοράς σε κράτος και Εκκλησία.

«Με έστειλε σε εθνική αποστολή», τόνισε, αναφερόμενος στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και στην παρουσία του στα Ιεροσόλυμα το 2001 ενόψει της ανάδειξης νέου πατριάρχη, ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης. Αυτό ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ όλη η συνέντευξη μεταδόθηκε στην εκπομπή του «Αλτερ», «Κίτρινος Τύπος».

Πρόσθεσε, δε, ότι τον κάλεσε ο ίδιος και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή παρόντες ήταν ο Ειρηναίος και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής. Ανέφερε ότι ο Ειρηναίος δήλωσε πως «αν εκλεγώ θα πάρετε 400 χιλιάδες δολάρια. Ο Χριστόδουλος δεν είπε για λεφτά. Είπε πόσα έξοδα υπάρχουν, να κανονίσετε». Κατά τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, αυτές οι δηλώσεις του Απ. Βαβύλη έγιναν, όταν νόμιζε ότι η κάμερα ήταν κλειστή.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είχε επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, όταν ήταν βουλευτής. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο Απ. Βαβύλης τον είχε επισκεφτεί με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τον παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα της ΝΔ. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρεται πως εκτός συνέντευξης ο Απ. Βαβύλης είπε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο ότι είδε τους Π. Παυλόπουλο και Γ. Παπανδρέου μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως εκπροσώπου του πατριάρχη Ειρηναίου.

Αναφερόμενος στον τωρινό αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργο Αγγελάκο, υποστήριξε ότι το 1998 τον είχε καλέσει στο γραφείο του στη Δίωξη Ναρκωτικών. Τον ενημέρωσε για το ένταλμα σύλληψης και του δόθηκε χρόνος να απομακρυνθεί με ασφάλεια «γιατί εκτιμούσαν τη δουλιά μου». Ο Γ. Αγγελάκος, με δήλωσή του, διέψευσε τους ισχυρισμούς του.

Πάντως, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που διεξάγει έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος εντόπισε την είσπραξη τουλάχιστον εννέα επιταγών από τους Απ. Βαβύλη και Ι. Τριανταφυλλάκη, με συνολικό ποσό εκταμίευσης 90.000 ευρώ.

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής σημειώνει για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην προχτεσινή εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει ήδη τοποθετηθεί στα σχετικά ζητήματα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της». Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής στις 8 Φλεβάρη, με αφορμή τότε σχετικά δημοσιεύματα, σημείωνε ανάμεσα στ' άλλα ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του μακαριοτάτου πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Ειρηναίου στο αξίωμα αυτό ή να το ενισχύσει δήθεν μετά την εκλογή του».

Επίσης την περασμένη Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από τον Αγ. Δημήτριο στο Μπραχάμι, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Απ. Βαβύλη, λέγοντας «μικρό είναι αυτό; να έχεις στο σπίτι σου τον Ιούδα και φορώντας μαύρα γυαλιά να λέει πράγματα, ενώ αυτά δεν είναι έτσι;».

Συνέντευξη Παπαδήμα

Συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» έδωσε ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Νίκος Παπαδήμας. Ο 33χρόνος, που καταζητείται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 600.000 ευρώ και της πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ειρηναίου, ενώ αναφέρεται και στις σχέσεις του πατριάρχη με τον Απόστολο Βαβύλη.

Υποστήριξε πως αιτία της σύγκρουσής του με τον Ειρηναίο ήταν η άρνησή του τον περασμένο Νοέμβρη να υποθηκεύσει ακίνητα 130.000.000 δολαρίων. Στόχος ήταν να πάρει το Πατριαρχείο δάνειο 50 εκατ. και να καλύψει τα χρέη του. «Ηταν κομμάτια γης μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακού κράτους, στρατηγικής σημασίας για τον ισραηλινό στρατό και θα τιναζόταν το Πατριαρχείο στον αέρα», είπε ο Ν. Παπαδήμας. Ανέφερε, δε, πως υπέγραφε μακροχρόνιες συμβάσεις ακινήτων του Πατριαρχείου, ενώ είπε πως έχει στα χέρια του τρία πληρεξούσια που καταρτίστηκαν ενώπιον συμβολαιογράφων.

Ισχυρίζεται ότι γνώρισε τον Απόστολο Βαβύλη ως απεσταλμένο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ αναφερόμενος στη ρήξη των σχέσεων του Απ. Βαβύλη με τον Ειρηναίο ανέφερε πως «αυτό που ξέρω είναι ότι του ζητούσε χρήματα. Οτι τον εκβίαζε να αγοράσουν με χρήματα του Πατριαρχείου ένα καράβι και να το δρομολογήσουν στη γραμμή Χάιφα - Πειραιάς».

Η «Απογευματινή της Κυριακής» αναφέρεται σε δηλώσεις του αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρίσταρχου, σύμφωνα με τις οποίες το πληρεξούσιο που έδωσε ο Ειρηναίος στον Ν. Παπαδήμα για να πουλήσει ακίνητα του Πατριαρχείου κρύφτηκε στο βιβλίο της Αρχιγραμματείας ως «ενοικιαστήριο συμβόλαιο καταστήματος».

Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Μιχάλης Αγγελάκης, δημοτικός σύμβουλος του Χολαργού και συνιδρυτής της «Magna Graecia», τονίζει ότι με τον Απ. Βαβύλη είχε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και από τα δυο μεγάλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ