ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σεισμός 8,2 ρίχτερ «ξύπνησε» τον εφιάλτη

Πανικόβλητοι κάτοικοι της Μαλαισίας μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Associated Press

Πανικόβλητοι κάτοικοι της Μαλαισίας μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τον εφιάλτη του Εγκέλαδου της 26ης Δεκέμβρη ξύπνησε χτες σε εκατομμύρια Ινδονήσιους αλλά και κατοίκους χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας η ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,2 Ρίχτερ (σύμφωνα με σεισμολογικά κέντρα των ΗΠΑ ή 8,5 Ρίχτερ σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) με υποθαλάσσιο επίκεντρο το Πέλαγος Ανταμαν σε βάθος 30 χλμ, περίπου 125 μίλια βορειοδυτικά της πόλης Σιμπόλγκα στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν νεκρούς και δεκάδες εγκλωβισμένους σε ερείπια λόγω της κατάρρευσης εκατοντάδων κτιρίων στο νησάκι Νίας που ήταν η πιο κοντινή περιοχή στο επίκεντρο του σεισμού... Η πληροφορία μεταδόθηκε ως δήλωση δημάρχου του Νίας σε διεθνή ΜΜΕ και δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή...

Ο σεισμός προκάλεσε αμέσως την πανικόβλητη φυγή εκατομμυρίων κατοίκων της βόρειας επαρχίας της Σουμάτρας, Ατσεχ αλλά και περιοχών των Μαλαισίας, Σιγκαπούρης και Ταϊλάνδης όπου έγινε αισθητός! Εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 23.00 (τοπική ώρα), είχε διάρκεια περίπου τριών λεπτών(!) και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εντάσσεται στη μετασεισμική δραστηριότητα του Εγκέλαδου της 26ης Δεκέμβρη. Η πρώτη γνωστή επίπτωση του εγκέλαδου στην Ινδονησία ήταν γενικευμένο μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της Σουμάτρας.

Αρχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Πάντως, εκπρόσωπος του Κέντρου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό για την παρακολούθηση των τσουνάμι θεώρησε πιθανή την εκδήλωση μετασεισμικού γιγάντιου κύματος (τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου) συνιστώντας προληπτικά τις εκκενώσεις όλων των περιοχών που απέχουν «σε βάθος και μήκος περίπου 1.000 χλμ από το θαλάσσιο επίκεντρο του σεισμού»...

Οι αρχές της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης και της Σρι Λάνκα ήταν από τις πρώτες που εξέδωσαν προειδοποίηση για την πρόκληση τσουνάμι, καλώντας τους πληθυσμούς να εκκενώσουν τις παράκτιες περιοχές. Ωστόσο, γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) οι αρχές της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης εκτιμούσαν πως είχε μειωθεί - σχετικώς... - ο κίνδυνος για τσουνάμι.

Ο χτεσινός σεισμός, μολονότι ισχυρός, ήταν μικρότερου μεγέθους από εκείνον της 26ης Δεκέμβρη που έφθανε τα 9 Ρίχτερ και καταγράφηκε ως ο ισχυρότερος Εγκέλαδος της τελευταίας σαρακονταετίας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 174.000 νεκρούς, 106.000 αγνοούμενους και πάνω από 2.000.000 άστεγους σε 11 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και ανατολικής Αφρικής...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες εκατέρωθεν
  • Απέρριψε το ισραηλινό κοινοβούλιο πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από τη Γάζα
  • Υπέρ της «διατήρησης των δεδομένων των εποικισμών» η Ράις

Παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα, ενώ περιμένει τις διαβουλεύσεις των Παλαιστινιακών οργανώσεων

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα, ενώ περιμένει τις διαβουλεύσεις των Παλαιστινιακών οργανώσεων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το δρόμο για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας «άνοιξε», χτες, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το κοινοβούλιο. Η Κνέσετ απέρριψε με ψήφους 72 κατά έναντι 39 υπέρ, πρόταση της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος του Σαρόν, «Λικούντ», και των ακροδεξιών κομμάτων, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση. Η απόφαση προκάλεσε την οργή των οργανώσεων των εποίκων που απειλούν με «συγκρούσεις και εμφύλιο».

Αγανάκτηση, όμως, επικρατεί και στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, η οποία αποδέχτηκε, ουσιαστικά, τη διατήρηση των εβραϊκών εποικισμών επί παλαιστινιακού εδάφους στη Δυτική Οχθη, μιλώντας και αυτή, όπως ο Πρόεδρος Μπους πριν από μερικούς μήνες, για «δεδομένα που δεν μπορούν να μη ληφθούν υπ' όψιν». Ταυτόχρονα, η Ράις αποπειράθηκε να μετριάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι «η πρόσφατη απόφαση για επέκταση ορισμένων εποικισμών δε βρίσκει σύμφωνη την αμερικανική πολιτική».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε εκπροσώπους της «Τζιχάντ» και της «Χαμάς» να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές την επόμενη συνεδρίαση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η πρόσκληση αυτή, σύμφωνα με στελέχη των οργανώσεων, αποτελεί προάγγελο μιας ενδεχόμενης εισόδου των 2 ισλαμιστικών οργανώσεων στο σχήμα της ΟΑΠ, στο οποίο δε συμμετέχουν μέχρι σήμερα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου, η «Φατάχ» θα προχωρήσει σε εσωτερικές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων της, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι δυσαρέσκειες που έχουν προκληθεί στη βάση, και κυρίως στη νεότερη γενιά των στελεχών.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε, χτες, εισβολή στην πόλη της Τζενίν όπου συνέλαβε 8 μέλη της «Τζιχάντ» επειδή «κατασκεύαζαν όλμους και ρουκέτες». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσει η παράδοση στις παλαιστινιακές αρχές της πόλης Καλκίλια, καθώς η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι η παλαιστινιακή αστυνομία δεν τήρησε τη δέσμευσή της για κατάσχεση των όπλων από τα μέλη των μαχητικών οργανώσεων, στις περιπτώσεις των 2 πόλεων που, ήδη, παραδόθηκαν, της Ιεριχούς και της Τουλκαρέμ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και κατοχικές «αναβαθμίσεις»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δύο επιθέσεις σημειώθηκαν το Σάββατο και τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν: χτες έκρηξη βόμβας στην «προφυλασσόμενη» από περίπου 10.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ Καμπούλ, έπληξε όχημα της πρεσβείας του Καναδά και άλλο ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας είναι Καναδός εργαζόμενος. Την Κυριακή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωνε παράλληλα ότι σε έκρηξη νάρκης στην επαρχία Λογκάρ το Σάββατο σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίσης χτες, Αμερικανός Πτέραρχος ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 83 εκατομμύρια δολάρια για την «επέκταση» των (μόνιμων) βάσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, κάτι που είχε προαναγγελθεί από πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους με τελευταία την ΥπΕξ Κ. Ράις.

ΝΕΠΑΛ
Νέο όργιο καταστολής

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η Βασιλική αστυνομία προχώρησε τη Δευτέρα σε συλλήψεις τουλάχιστον 120 ακόμη διαδηλωτών εναντίον του παλατιανού πραξικοπήματος της 1ης Φλεβάρη, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες. Οι διαδηλωτές, μέλη των δύο κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Κογκρέσου και του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, αψήφησαν για άλλη μια φορά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν μια μεγάλη κινητοποίηση την 8η Απρίλη, στην 15η επέτειο του τερματισμού της απόλυτης εξουσίας του μονάρχη. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Πακιστάν επαναλάμβανε χτες ότι το καθεστώς Μουσάραφ σχεδιάζει - προφανώς σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον - να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη νέα δοτή κυβέρνηση που διόρισε ο βασιλιάς Γκιανέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ