Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες εκατέρωθεν
  • Απέρριψε το ισραηλινό κοινοβούλιο πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από τη Γάζα
  • Υπέρ της «διατήρησης των δεδομένων των εποικισμών» η Ράις

Παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα, ενώ περιμένει τις διαβουλεύσεις των Παλαιστινιακών οργανώσεων

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα, ενώ περιμένει τις διαβουλεύσεις των Παλαιστινιακών οργανώσεων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το δρόμο για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας «άνοιξε», χτες, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το κοινοβούλιο. Η Κνέσετ απέρριψε με ψήφους 72 κατά έναντι 39 υπέρ, πρόταση της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος του Σαρόν, «Λικούντ», και των ακροδεξιών κομμάτων, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση. Η απόφαση προκάλεσε την οργή των οργανώσεων των εποίκων που απειλούν με «συγκρούσεις και εμφύλιο».

Αγανάκτηση, όμως, επικρατεί και στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, η οποία αποδέχτηκε, ουσιαστικά, τη διατήρηση των εβραϊκών εποικισμών επί παλαιστινιακού εδάφους στη Δυτική Οχθη, μιλώντας και αυτή, όπως ο Πρόεδρος Μπους πριν από μερικούς μήνες, για «δεδομένα που δεν μπορούν να μη ληφθούν υπ' όψιν». Ταυτόχρονα, η Ράις αποπειράθηκε να μετριάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι «η πρόσφατη απόφαση για επέκταση ορισμένων εποικισμών δε βρίσκει σύμφωνη την αμερικανική πολιτική».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε εκπροσώπους της «Τζιχάντ» και της «Χαμάς» να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές την επόμενη συνεδρίαση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η πρόσκληση αυτή, σύμφωνα με στελέχη των οργανώσεων, αποτελεί προάγγελο μιας ενδεχόμενης εισόδου των 2 ισλαμιστικών οργανώσεων στο σχήμα της ΟΑΠ, στο οποίο δε συμμετέχουν μέχρι σήμερα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου, η «Φατάχ» θα προχωρήσει σε εσωτερικές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων της, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι δυσαρέσκειες που έχουν προκληθεί στη βάση, και κυρίως στη νεότερη γενιά των στελεχών.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε, χτες, εισβολή στην πόλη της Τζενίν όπου συνέλαβε 8 μέλη της «Τζιχάντ» επειδή «κατασκεύαζαν όλμους και ρουκέτες». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσει η παράδοση στις παλαιστινιακές αρχές της πόλης Καλκίλια, καθώς η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι η παλαιστινιακή αστυνομία δεν τήρησε τη δέσμευσή της για κατάσχεση των όπλων από τα μέλη των μαχητικών οργανώσεων, στις περιπτώσεις των 2 πόλεων που, ήδη, παραδόθηκαν, της Ιεριχούς και της Τουλκαρέμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ (2005-09-29 00:00:00.0)
Μετά την αποχώρηση, νέες εισβολές (2005-08-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν οι έποικοι, χαμηλώνουν οι τόνοι μεταξύ Παλαιστινίων (2005-07-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση (2005-07-15 00:00:00.0)
Αποτυχία, κατά κοινή ομολογία (2005-06-22 00:00:00.0)
«Επαφές» και αντεγκλήσεις (2005-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ