Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Επαφές» και αντεγκλήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε συμφωνία κατέληξαν Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι όσον αφορά στη «συνεργασία» που θα έχουν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, το καλοκαίρι. Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, όμως, εκπρόσωποι και των δύο αντιπροσωπειών χαρακτήρισαν τις, μεταξύ τους, συμφωνίες «εξαιρετικά θετικές».

Την ίδια ώρα, νέα ένταση προκαλούσε η σύλληψη από τον ισραηλινό στρατό 5 υψηλόβαθμων στελεχών της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» στην ευρύτερη περιοχή της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Λίγες ώρες αργότερα, η «Τζιχάντ» αναλάμβανε την ευθύνη για την εκτόξευση δύο ρουκετών τύπου «Κασάμ» από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή πόλη Σντερότ. Δεν υπήρξαν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές. Η οργάνωση προειδοποίησε ότι θα τερματίσει την «εκεχειρία» αν ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει να συλλαμβάνει και να στοχεύει μέλη της.

Από την άλλη πλευρά, η «Χαμάς» επιβεβαίωνε ότι είχε επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από τις Βρυξέλλες. Ανώνυμος αξιωματούχος της ΕΕ υποστήριξε ότι οι επαφές αυτές δεν υποδηλώνουν «κάποια αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στην οργάνωση, που παραμένει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων». Εντούτοις, συμπλήρωσε, οι επαφές «είναι αναγκαίες από τεχνικής άποψης, καθώς η ΕΕ χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια σε παλαιστινιακές κοινότητες, των οποίων οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι ανήκουν στη "Χαμάς"». Το Τελ Αβίβ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επαφές αυτές.

Τέλος, έντονη διπλωματική κινητικότητα επικρατεί στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου μετέβησαν, χτες, Αμερικανοί διπλωμάτες, ενόψει της άφιξης, την επόμενη βδομάδα στην περιοχή, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ