Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακούμενο κύμα επιθέσεων

Στην τελική «ευθεία» τα παζάρια για τις κυβερνητικές θέσεις

Ιρακινός συνεργάτης των Αμερικάνων παρατηρεί αυτοκίνητο της «ιρακινής αστυνομίας» που χτυπήθηκε μάλλον... από τους Αμερικάνους

Associated Press

Ιρακινός συνεργάτης των Αμερικάνων παρατηρεί αυτοκίνητο της «ιρακινής αστυνομίας» που χτυπήθηκε μάλλον... από τους Αμερικάνους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύμα επιθέσεων κατά κατοχικών στόχων ή κατά όσων γίνονται αντιληπτοί ως συνεργάτες της κατοχής, σάρωσε στόχους σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Ενόψει της προγραμματισμένης, για σήμερα, δεύτερης συνεδρίασης της Βουλής συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις καθώς «ανοιχτές» παρέμεναν ορισμένες κομβικές κυβερνητικές θέσεις.

Επτά νεκροί και 9 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε, αργά χτες, μεταξύ των πόλεων Χίλα - Καρμπάλα. Στόχος ήταν ένα κομβόι σιιτών προσκυνητών με κατεύθυνση την Καρμπάλα για τον γιορτασμό του 40ήμερου πένθους της Ασούρα. Λίγο νωρίτερα, στη γειτονική περιοχή Μαχαουίλ, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν άλλους 2 προσκυνητές.

Στη Ντούρα, στη νότια Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν τον τοπικό επικεφαλής της αστυνομίας με τον οδηγό του, ενώ στη νοτιοδυτική συνοικία αλ Αμέλ, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και 1 υπάλληλος του δήμου ενώ τραυματίστηκαν 7 άνθρωποι (οι 6 αστυνομικοί). Στην πόλη Μουσάγεμπ 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο ποδήλατο. Στη Ντουλουίγια, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά επειδή σταμάτησε με το αυτοκίνητό του μπροστά σε τανκ.

Στη Σαμάρα, σε ανάλογο περιστατικό σε αμερικανικό φυλάκιο ελέγχου, σκοτώθηκε 1 πολίτης και τραυματίστηκε ο γιος του. Στο Μπάλαντ, 1 ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από «λανθασμένα πυρά» ειδικής μονάδας του ιρακινού στρατού. Στο Μπαϊτζί, όπου την Κυριακή σημειώθηκε νέα δολιοφθορά σε πετρελαιαγωγό που φέρνει πετρέλαιο από το Κιρκούκ, σκοτώθηκε, χτες μια 30χρονη και τραυματίστηκε ο 3χρονος γιος της από έκρηξη βόμβας, ενώ δολοφονήθηκε και 1 Ιρακινός επιχειρηματίας που συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς.

Τέλος, στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, ήδη, από την Παρασκευή το βράδυ, όταν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου στο Ραμάντι, είχαν σκοτωθεί 11 μέλη των ιρακινών ειδικών δυνάμεων.

Δείγματα γραφής

«Αποσταθεροποιητικό παράγοντα» χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Φάλαχ αλ Νακίμπ, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε σωματοφύλακές του. Οι άοπλοι διαδηλωτές ζητούσαν αύξηση μισθών και δέχτηκαν τα πυρά των σωματοφυλάκων του Νακίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 και να τραυματιστούν 3. Ο Ιρακινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις «γίνονται συνήθως στόχος των τρομοκρατών» και γι' αυτό θα «πρέπει να απαγορευτούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αιματηρή επίθεση κατά σιιτών προσκυνητών (2009-02-14 00:00:00.0)
Επιθέσεις εκδίκησης μεταξύ σουνιτών - σιιτών (2006-04-05 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αστρονομικές υπεξαιρέσεις (2005-09-20 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων στην πρωτεύουσα (2005-04-21 00:00:00.0)
Κύμα αιματηρών επιθέσεων λίγο πριν την κάλπη (2005-01-27 00:00:00.0)
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις και νέες απειλές Ράμσφελντ (2004-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ