Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα και στο δεύτερο εκλογικό γύρο...

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σοβαρές και εκτεταμένες ανωμαλίες» και παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στο (τουλάχιστον...) 14% των εκλογικών τμημάτων κατά τις δημοτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή στην ΠΓΔΜ διαπίστωσε χτες έως και η ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης... Ωστόσο, πέρα απ' τις καταγγελίες για «παραφούσκωμα» των καλπών με πλαστά ψηφοδέλτια ή τις παραποιήσεις στους καταλόγους ψηφοφόρων (ως επί το πλείστον στο δυτικό τμήμα της χώρας όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της αλβανικής μειονότητας), οι εκλογές «κρίθηκαν» απ' τους παραπάνω επικριτές...«γενικώς ικανοποιητικά»!

Στην έκθεση που παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Σκόπια επισημαίνεται ειδικότερα πως στο 14% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, η εκλογική διαδικασία ήταν από «κακή» έως «πολύ κακή», στο 17% των εκλογικών τμημάτων δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας, ενώ στο 23% παρατηρήθηκαν παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ακόμη, αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν προσπάθειες καλπονοθείας και εκφοβισμός του εκλογικού σώματος...

Ωστόσο, επικρίσεις για τα προβλήματα στις προχτεσινές δημοτικές εκλογές απηύθυναν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούτσκοφσκι και κόμματα της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν «δόλιες πολιτικές πρακτικές» με στόχο την παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος...

Στην αντιπολίτευση οι μεγάλοι δήμοι...

Οσον αφορά τώρα στα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κατά τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου σε 57 δήμους της χώρας και της επανάληψης του πρώτου γύρου (που είχε διεξαχθεί στις 13 Μάρτη) σε δέκα δήμους, δημοσιοποιήθηκαν τα εξής απ' την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή:

- Οι υποψήφιοι του συνασπισμού των συγκυβερνώντων σλαβομακεδονικών κομμάτων με επικεφαλής τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, επικράτησε σε 25 (μικρούς) δήμους.

- Οι υποψήφιοι του συνασπισμού των σλαβομακεδονικών κομμάτων της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO - DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, νίκησαν σε 17 δήμους, ενώ σε τρεις (μεγάλους) δήμους (μεταξύ αυτών το Μοναστήρι και το Πρίλεπ) κέρδισε το (επίσης αντιπολιτευόμενο) VMRO - Λαϊκό Κόμμα του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

- Σε επτά δήμους στο δεύτερο γύρο κέρδισαν οι υποψήφιοι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUI) του (αρχηγού των πρώην αυτονομιστών) Αλί Αχμέτι και σε ένα δήμο κέρδισε ο κοινός υποψήφιος των δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (DPA - PDP), μολονότι μποϊκοτάριζαν τον επαναληπτικό πρώτο γύρο.

- Σε τρεις άλλους δήμους εκλέχτηκαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οσον αφορά στο δήμο των Σκοπίων, προχτές διεξήχθη επανάληψη του πρώτου γύρου με τον Τρίφουν Κόστοφσκι, «ανεξάρτητο» εκατομμυριούχο επιχειρηματία (που στηρίζεται ωστόσο απ' την αντιπολίτευση) να επικρατεί με 48,6% και τον απερχόμενο δήμαρχο (υποψήφιο κυβερνώσας παράταξης) Ρίστο Πένοφ να έπεται με 28,5%. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 10 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ