Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα αιματηρών επιθέσεων λίγο πριν την κάλπη

Με τουλάχιστον 35 νεκρούς Αμερικανούς, η χτεσινή ημέρα καταγράφεται ως η αιματηρότερη για τις κατοχικές δυνάμεις μέχρι σήμερα

Εκλογική καμπάνια πόρτα πόρτα...

Associated Press

Εκλογική καμπάνια πόρτα πόρτα...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αφθονο ρέει το αίμα στο Ιράκ, από άκρη σε άκρη, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εκλογών έχει αρχίσει και οι αντικατοχικές επιθέσεις κλιμακώνονται. Η χτεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από μπαράζ επιθέσεων σε μια σειρά από πόλεις αλλά και ως η αιματηρότερη ημέρα για τις αμερικανικές δυνάμεις από την έναρξη της κατοχής μέχρι σήμερα.

Τουλάχιστον 31 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα, όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο που τους μετέφερε, συνετρίβη κοντά στην πόλη Ρούτμπαχ, στο δυτικό Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Επισήμως, η αμερικανική διοίκηση δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών αλλά ούτε και τα αίτια της συντριβής, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της κατάρριψης.

Με το πρώτο φως της ημέρας, επιθέσεις συγκλόνισαν σειρά πόλεων. Στη Βαγδάτη, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα τραυματίστηκαν συνολικά 7 Αμερικανοί στρατιώτες. Στην επαρχία αλ Ανμπάρ σε ενέδρα σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί πεζοναύτες. Στην Ντουλουίγια από επίθεση με ρουκέτες σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στο Τικρίτ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η «Ανσάρ αλ Σούνα», σκοτώθηκε 1 Ιρακινός πολίτης και τραυματίστηκαν 2 πολίτες και 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο Κιρκούκ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, ενώ άγνωστος παρέμενε μέχρι χτες βράδυ ο αριθμός των θυμάτων από δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά της πόλης. Στην πόλη Ριάντ από 3 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί, οι 3 αστυνομικοί. Στη βορειοδυτική πόλη Σιντζάρ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν 30. Τέλος, στη Μπαακούμπα άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των γραφείων της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και του ΚΚ Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 τροχονόμος.

«Θα μείνουμε όσο χρειάζεται»

Ενώ το Ιράκ συγκλονιζόταν από μπαράζ επιθέσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση σε όλους τους Ιρακινούς «να αψηφήσουν τους τρομοκράτες και να προσέλθουν στις κάλπες για αυτήν τη μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Ιράκ.» Ο Τζορτζ Μπους συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «θα ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την αποστολή τους στο Ιράκ», διευκρινίζοντας ότι η αποστολή αυτή θα έχει τελειώσει όταν «το Ιράκ θα είναι ικανό με τις δικές του δυνάμεις να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες και τα στοιχεία του παλαιού καθεστώτος».

Εκτός, όμως, από τον Μπους, «μήνυμα» προς τους Ιρακινούς φέρεται να απηύθυνε χτες, διά μέσου ιστοσελίδας, και ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι που θεωρείται επικεφαλής της οργάνωσης «Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ», που συγκαταλέγεται στα παρακλάδια της «αλ Κάιντα». Ο Ζαρκάουι προειδοποιεί, πάλι, τους Ιρακινούς να μην πλησιάσουν τα εκλογικά τμήματα και απειλεί με νέα κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των άπιστων κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ