Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«Φόρουμ» ή Fashion Week;

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΦΚ) κατέκτησε τον πλανήτη ως ένα ιδεολογικό γεγονός αφιερωμένο στη δυνατότητα άλλων μορφών κοινωνικής οργάνωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει. Το Πόρτο Αλέγκρε ήδη έχει μπει στο χάρτη των πολυσύχναστων μερών. Πιο πριν, στην Ευρώπη ήταν απλώς γνωστό ως μια βραζιλιάνικη πόλη όχι πολύ μακριά από το Μπουένος Αϊρες, στην οποία δε χόρευαν ταγκό ούτε και σάμπα. Σήμερα, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της συνέχισης του ΠΚΦ στην πρωτεύουσα αυτή του Νότου είναι οι κύριοι πολιτικοί του αντίπαλοι: έμποροι, επιχειρηματίες, ταξιτζήδες, παλιοί νεοφιλελεύθεροι και νέοι πρώην κομμουνιστές. Φτάνει η υποκρισία! Το ΠΚΦ οφείλει να φύγει από το Πόρτο Αλέγκρε, τώρα!

Το ΠΚΦ δε δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον τουρισμό ούτε για να τροφοδοτήσει τους τραπεζιτικούς λογαριασμούς των ζιγκολό του ηλιοβασιλέματος, που ουδέποτε κατάφεραν να βγάλουν το Πόρτο Αλέγκρε από το λυκόφως. Είναι αρρωστημένη η υφαρπαγή ενός γεγονότος πολιτικού και ιδεολογικού - που έχει ως διακηρυγμένο στόχο το αντιπάλεμα της εμπορευματοποίησης της ζωής - από τους πράκτορες της μετατροπής της ίδιας της ύπαρξης σε πραγματικό αλισβερίσι. Μένει στους οργανωτές του ΠΚΦ να απαρνηθούν το σύμφωνο που το μετασχηματίζει σε μια «Ντίσνεϊλαντ» της Αριστεράς με επιδότηση της Δεξιάς.

Ακόμη υπάρχει κόσμος ικανός να πιστεύει πως το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ δεν είναι ένα αντίστοιχο της Fashion Week του Σάο Πάολο, παρά το ότι και τα δύο γεγονότα είναι για τους «αδύνατους», όπως είπε ένας παλιός χίπης του Bom Fim. Μιλώντας από ιδεολογική και αισθητική πλευρά, μπροστά στην εικόνα τοπικών στελεχών όπως της Gisele Bundchen, θα ήταν καλύτερα να αλλάζαμε το Κοινωνικό Φόρουμ με μια Fashion Week του Πόρτο Αλέγκρε.

Το ΠΚΦ γίνεται θέαμα και γελοιοποιείται από την τουριστική και εμπορική βιομηχανία του Πόρτο Αλέγκρε. Οι ουτοπίες μετατρέπονται σε φολκλόρ, τα όνειρα σε σουβενίρ, τα προγράμματα σε συμφέροντα, τα συνθήματα σε κακόγουστα αστεία, οι διεκδικήσεις σε μουσειακά κομμάτια. Οπως θα έλεγε ο φιλόσοφος, «εγώ ήρθα για να δημιουργήσω σύγχυση». Αυτός που χρειάζεται περισσότερο το θεωρούμενο ευφάνταστο αριστερισμό είναι η Δεξιά, που περνιέται για ρεαλιστική, ακόμα και αν ήταν για να πουλά Τσε Γκεβάρα και κακοφτιαγμένα σηματάκια. Το Φόρουμ έχει μόνο μια αξιοπρεπή επιλογή να κάνει: Να δραπετεύσει από το Πόρτο Αλέγκρε όπως οι μάζες προς την κατεύθυνση του Tramandai (Στμ: τουριστικό θέρετρο). 'Η αν δεν πιστεύει άλλο πια στον εαυτό του, να διπλώσει τη σημαία. Ακόμη υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν πως το ΠΚΦ σηματοδοτεί το μέλλον. Στο Πόρτο Αλέγκρε, πουλάει μόνο τουριστικά πακέτα δίχως εγγύηση διαφυγής και ερ-κοντίσιον. Καλύτερα στη Fashion Week του Σάο Πάολο. Εκεί η κόκα (-κόλα) είναι πάντα απαγορευμένη: Παχαίνει...


Του Jurenir Machado da Silva
Εφημερίδα «Correio do Povo»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ