ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Να σταματήσουμε τη νέα τακτική εναντίον της Κούβας»

Δυναμώνει η αλληλεγγύη προς την Κούβα

Στον αγώνα της η Κούβα για εθνική ανεξαρτησία συναντά όλο και νέους υποστηρικτές
Στον αγώνα της η Κούβα για εθνική ανεξαρτησία συναντά όλο και νέους υποστηρικτές
Αυξάνονται οι υπογραφές εξεχουσών μορφών της πολιτικής, της τέχνης και της διανόησης καθώς και από μέρους μαζικών οργανώσεων, στην επιστολή καταγγελίας των σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, διεθνώς καθώς και στη χώρα μας.

Η Σύνοδος της Επιτροπής στη Γενεύη, που ξεκίνησε στις 15 του Μάρτη και συνεχίζεται έως τις 22 του Απρίλη, σχεδιάζεται από την Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει καταγγελίες σε βάρος της Κούβας που θα αποτελέσουν άλλο ένα άλλοθι επέμβασης και ανατροπής. Μπροστά στο αμερικανικό σχέδιο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις διανοουμένων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, μαζικών οργανώσεων που διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται την επιθετικότητα (και αυτής) της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο της ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας τονίζεται ανάμεσα σε άλλα: «Απαιτούμε από τις χώρες που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για να νομιμοποιήσουν την αντικουβανική επιθετικότητα της κυβέρνησης Μπους, όταν η πολεμοκάπηλη πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ουάσιγκτον καθιστά προβλέψιμη μια ενδεχόμενη κλιμάκωση με πολύ σοβαρές συνέπειες». Ταυτόχρονα, καταδικάζεται «η εξοντωτική πολιτική του Λευκού Οίκου, έναντι της Κούβας, αλλά και οι βάρβαρες, απάνθρωπες πρακτικές που επιβάλλονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παγκοσμίως».

Νέες υπογραφές στην Ελλάδα είναι αυτές του Ιάκωβου Καμπανέλλη, συγγραφέα και μέλους της Ακαδημίας, του Κώστα Καζάκου, ηθοποιού, του Διονύση Γρηγοράτου, σκηνοθέτη, της Μαρίας Φαραντούρη, ερμηνεύτριας και πρώην βουλευτή, και του Ευάγγελου Μαχαίρα, δικηγόρου και επίτιμου προέδρου του ΔΣΑ. Ηδη, θυμίζουμε, έχουν προσθέσει τη φωνή τους στην καταγγελία αυτών των σχεδίων οι: Αλυσσανδράκης Κώστας, καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Ανδριόπουλος Ηλίας, μουσικοσυνθέτης, Αρμένης Γιώργος, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Βαγενά Αννα, ηθοποιός, Βαρλάμος Γιώργος, ζωγράφος - χαράκτης, Γερασιμίδου Ελένη, ηθοποιός, Δαράκη Πέπη, συγγραφέας, Διακογιάννης Ε. Γιάννης, δημοσιογράφος, Ζαχαράκης Χρήστος, πρέσβης επί τιμή και πρώην ευρωβουλευτής, Θαλασσινός Παντελής, τραγουδοποιός, Καρακατσάνης Θύμιος, ηθοποιός, Καφαντάρη Λίλα, ηθοποιός, Κηλαηδόνης Λουκιανός, τραγουδοποιός, Κόρακας Στρατής, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κρητικός Παναγιώτης, πρώην Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Κρούσκα Βέρα, ηθοποιός, Λεοντής Χρήστος, μουσικοσυνθέτης, Μαγκάκης Γεώργιος, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής, Μαθιουδάκης Μανώλης, πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Μελά Εύα, ζωγράφος, Νταουντάκη Νανά, Α΄ αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Ντέιλι Ρος, μουσικός, Ρόθος Κώστας, γλύπτης, Ρόκος Κυριάκος, γλύπτης, Σορόγκας Σωτήρης, ζωγράφος, Χάρρυ Κλυνν, ηθοποιός.

Πάνω από 2.200 προσωπικότητες και οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη έχουν συνυπογράψει την επιστολή. Από τις τελευταίες προσθήκες, κατά το ρεπορτάζ της «Granma», είναι ο Βρετανός ηθοποιός Αλαν Ρίκμαν, η δόκτωρ Αν Μακ Λάρεν, πρόεδρος της Βρετανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, κ.ά. Ηδη έχουν υπογράψει την επιστολή σημαντικές μορφές, όπως οι νομπελίστες Ντάριο Φο από την Ιταλία, Ζοζέ Σαραμάγκου από την Πορτογαλία, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή, Ριγκομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, Ναντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, ο συγγραφέας και αρθρογράφος Τάρικ Αλι από το Πακιστάν, ο Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα, ο Ισπανός Μιγκέλ Ουρμπάνο, οι Μάριο Μπενεντέτι και Εδουάρδο Γκαλεάνο από την Ουρουγουάη, η Αργεντινή συγγραφέας Λουίζα Βαλενσουέλα, ο μουσικός Μανού Τσάο, ο Πορτογάλος Λουίς Ρεπρέσας, ο Λουίς Εντουάρντε Αούτε από την Ισπανία, οι Ιταλοί σκηνοθέτες Ετορε Σκόλα και Τζιάνι Μίνα, ο Νικαραγουανός ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Σαντινίστας Ερνέστο Καρδενάλ, οι Αμερικανοί ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, οι Αμερικανοί διανοούμενοι Χάουαρντ Ζιν, Τζέιμς Πέτρας, ο διάσημος Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ, οι Ιγνάσιο Ραμονέ, Ερικ Τουσέντ, Βολόντια Τετελμπόιμ, Ντανιέλ Μιτεράν, Ιγκορ Φρολόφ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Εθνική Συνομοσπονδία Φοιτητών της Κολομβίας, το Ινστιτούτο Θεάτρου «El Galpon» της Ουρουγουάης, η θεατρική ομάδα του Μεξικού MEXI-SON, η Νεολαία του Κινήματος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, κλπ.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα και στο δεύτερο εκλογικό γύρο...

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σοβαρές και εκτεταμένες ανωμαλίες» και παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στο (τουλάχιστον...) 14% των εκλογικών τμημάτων κατά τις δημοτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή στην ΠΓΔΜ διαπίστωσε χτες έως και η ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης... Ωστόσο, πέρα απ' τις καταγγελίες για «παραφούσκωμα» των καλπών με πλαστά ψηφοδέλτια ή τις παραποιήσεις στους καταλόγους ψηφοφόρων (ως επί το πλείστον στο δυτικό τμήμα της χώρας όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της αλβανικής μειονότητας), οι εκλογές «κρίθηκαν» απ' τους παραπάνω επικριτές...«γενικώς ικανοποιητικά»!

Στην έκθεση που παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Σκόπια επισημαίνεται ειδικότερα πως στο 14% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, η εκλογική διαδικασία ήταν από «κακή» έως «πολύ κακή», στο 17% των εκλογικών τμημάτων δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας, ενώ στο 23% παρατηρήθηκαν παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ακόμη, αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν προσπάθειες καλπονοθείας και εκφοβισμός του εκλογικού σώματος...

Ωστόσο, επικρίσεις για τα προβλήματα στις προχτεσινές δημοτικές εκλογές απηύθυναν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούτσκοφσκι και κόμματα της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν «δόλιες πολιτικές πρακτικές» με στόχο την παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος...

Στην αντιπολίτευση οι μεγάλοι δήμοι...

Οσον αφορά τώρα στα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κατά τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου σε 57 δήμους της χώρας και της επανάληψης του πρώτου γύρου (που είχε διεξαχθεί στις 13 Μάρτη) σε δέκα δήμους, δημοσιοποιήθηκαν τα εξής απ' την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή:

- Οι υποψήφιοι του συνασπισμού των συγκυβερνώντων σλαβομακεδονικών κομμάτων με επικεφαλής τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, επικράτησε σε 25 (μικρούς) δήμους.

- Οι υποψήφιοι του συνασπισμού των σλαβομακεδονικών κομμάτων της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO - DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, νίκησαν σε 17 δήμους, ενώ σε τρεις (μεγάλους) δήμους (μεταξύ αυτών το Μοναστήρι και το Πρίλεπ) κέρδισε το (επίσης αντιπολιτευόμενο) VMRO - Λαϊκό Κόμμα του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

- Σε επτά δήμους στο δεύτερο γύρο κέρδισαν οι υποψήφιοι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUI) του (αρχηγού των πρώην αυτονομιστών) Αλί Αχμέτι και σε ένα δήμο κέρδισε ο κοινός υποψήφιος των δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (DPA - PDP), μολονότι μποϊκοτάριζαν τον επαναληπτικό πρώτο γύρο.

- Σε τρεις άλλους δήμους εκλέχτηκαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οσον αφορά στο δήμο των Σκοπίων, προχτές διεξήχθη επανάληψη του πρώτου γύρου με τον Τρίφουν Κόστοφσκι, «ανεξάρτητο» εκατομμυριούχο επιχειρηματία (που στηρίζεται ωστόσο απ' την αντιπολίτευση) να επικρατεί με 48,6% και τον απερχόμενο δήμαρχο (υποψήφιο κυβερνώσας παράταξης) Ρίστο Πένοφ να έπεται με 28,5%. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 10 Απρίλη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ξυλοδαρμός Σέρβων ηλικιωμένων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Χτες, την ώρα που ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν, κλιμάκωνε τις πιέσεις του στο Βελιγράδι για «συνομιλίες» με τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών, ζεύγος ηλικιωμένων Σέρβων (ηλικίας 71 και 73 χρόνων) έπεφτε θύμα αναίτιου ξυλοδαρμού και μαχαιρώματος από αγνώστους στο σπίτι τους στο χωριό Τσκόλεζ (50 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινας)... Το ζευγάρι των ηλικιωμένων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής σε κρίσιμη κατάσταση, με τα ερωτήματα για μια ακόμη άδικη επίθεση εις βάρος της σερβικής μειονότητας να «αιωρούνται»...

Ωστόσο, στο Βελιγράδι, ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ τύρβαζε περί άλλα, κάνοντας μαθήματα στη σερβική ηγεσία περί της «αναγκαιότητας» των επαφών με την «κυβέρνηση» των Κοσσοβάρων Αλβανών και τον αναπόφευκτο ...«πριν το Σεπτέμβρη», όπως είπε, καθορισμό του στάτους κβο του προτεκτοράτου... Δεν έκανε άμεσα λόγο για ανεξαρτητοποίηση, επαναλαμβάνοντας τη συνήθη (πλέον) ρήση της ΕΕ «περί μη επιστροφής της περιοχής» στο καθεστώς που ίσχυε έως τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών του '99...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ