ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Αγρια «σφαγή» στις κοινωνικές δαπάνες

Οδηγίες για περικοπές μέχρι και 50% στην εκταμίευση κονδυλίων για Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία κλπ. κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

«Χέρι - χέρι» με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας πηγαίνει το ψαλίδισμα ακόμη και εγκεκριμένων πιστώσεων του φετινού (2005) προϋπολογισμού. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμη και τα θεωρούμενα κονδύλια υψηλής προτεραιότητας (όπως για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Παιδεία και για τα Κρατικά Θέατρα) σε μια επιχείρηση να ικανοποιηθούν οι ορέξεις και οι απαιτήσεις της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου για τη μείωση των ελλειμμάτων, τα οποία να σημειωθεί είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Είναι απόλυτα φανερό πως η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας εδράζεται τόσο στη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων όσο και στην περικοπή κρατικών κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα. Πρόσθετη απόδειξη είναι οι δυο χτεσινές υπουργικές αποφάσεις -υπογράφονται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα - με τις οποίες περικόπτονται τα ποσοστά εκταμίευσης σε μεγάλη γκάμα κονδυλίων, στα πλαίσια της κυβερνητικής επιλογής πως «καμία πίστωση του προϋπολογισμού δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Στην κρησάρα της πολιτικής λιτότητας μπαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, η εκταμίευση των κονδυλίων για την κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, επιχορηγήσεις σε εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα, σε κρατικά θέατρα κ.ά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ποσοστό 50% περικόπτονται οι εγκεκριμένες πιστώσεις που αφορούν τις δαπάνες:

  • Συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης
  • Επιχορήγησης σε μουσεία
  • Επιχορήγησης στο Εθνικό Θέατρο
  • Επιχορήγησης στο ΚΘΒΕ
  • Επιχορήγησης στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Σε ποσοστό 40% κόβεται η εκταμίευση σε κονδύλια που αφορούν:

  • Επιχορήγηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • Επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ
  • Επιχορήγηση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας
  • Επιχορήγηση στη Σιβιτανίδειο Σχολή
  • Επιδότηση άγονων γραμμών κ.ά.

Σε ποσοστό 30% κόβονται τα κονδύλια και για:

  • Προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων για σπουδαστές
  • Δαπανών για σχολικό αθλητισμό
  • Επιμίσθια εκπαιδευτικών στην αλλοδαπή
  • Επιστημονικά και πνευματικά ιδρύματα

Με τη δεύτερη υπουργική απόφαση που αφορά στα κονδύλια των περιφερειακών υπηρεσιών ψαλιδίζονται κατά 30% και οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών...

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ενέκριναν το σύνολο των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων για τις «αγιορείτικες μονές»... Το γεγονός ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει σαφή ταξικά κριτήρια και προσανατολισμούς προκύπτει και από το γεγονός ότι αφήνουν στο απυρόβλητο τις δαπάνες εκείνες που αφορούν στις «διμερείς σχέσεις» της χώρας στο πλαίσιο των «ανειλημμένων υποχρεώσεων». Στη χτεσινή υπουργική απόφαση ανέφερεται ρητά πως «μεγαλύτερα ποσοστά διάθεσης πιστώσεων, που έχουν εγκριθεί με άλλες αποφάσεις, εξακολουθούν να ισχύουν». Ετσι σε καταφανή αντίθεση με το πετσόκομμα κοινωνικών κονδυλίων αποδείχνονται εξαιρετικά γαλαντόμοι και απόλυτα συνεπείς με τις πιστώσεις που αφορούν σε εισφορές και συνδρομές για διεθνείς οργανισμούς, αποδόσεις στην ΕΕ κ.ά...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Χωρίς «πλαφόν» οι τιμές στα κυλικεία;

Το πράσινο φως για ανατιμήσεις σε δεκάδες είδη που πωλούνται από τα κυλικεία των πλοίων - σε πρώτη φάση - ανάβει το υπουργείο Ανάπτυξης με αγορανομική διάταξη που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Οπως έγινε γνωστό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ενδίδοντας σε πιέσεις γνωστών αλυσίδων γρήγορου φαγητού που εκμεταλλεύονται κυλικεία επιβατηγών πλοίων, προτίθεται να εξαιρέσει από το καθεστώς των ανώτατων τιμών και ανώτατου ποσοστού κέρδους τα περισσότερα από τα είδη που πωλούνται σ' αυτά.

Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη διάταξη απελευθερώνονται είδη όπως τα τυποποιημένα, για τα οποία σήμερα ισχύει το έτσι κι αλλιώς καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό κέρδους του 45%, καθώς και οι καφέδες με εξαίρεση τον ελληνικό και το στιγμιαίο για τους οποίους ισχύουν ανώτατες τιμές πώλησης 2 - 2,5 ευρώ. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή -αντί για ανώτατο ποσοστό κέρδους που ισχύει μέχρι σήμερα - σε τοστ και σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί. Δε θα αλλάξει ό,τι ισχύει για εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά για τα οποία επιβάλλεται ως ανώτατη η αναγραφόμενη στη συσκευασία «ενδεικτική τιμή».

Στο βαθμό που τελικά το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, θεωρείται βέβαιο ότι θα «ανοίξει η όρεξη» και για άλλους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται κυλικεία και στους άλλους χώρους που εντάσσονται στην αγορανομική απόφαση περί υποχρεωτικά ανώτατων τιμών. Τέτοιοι χώροι είναι οι αρχαιολογικοί, οι σταθμοί τρένων και ΚΤΕΛ, τα αεροδρόμια, τα γήπεδα κ.ά.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ετοιμο το προσχέδιο

Μετά την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - ουσιαστικά τη βάση δημιουργίας πολλών αγορών - με τους νέους κώδικες που θα καταληχθούν μέχρι τις 5 του Απρίλη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «χτυπήσει» στον τομέα του φυσικού αερίου. Το προσχέδιο για την περαιτέρω απελευθέρωση του φυσικού αερίου θα κατατεθεί κάποια μέρα αυτής της βδομάδας, όπως είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο των Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως και με τον ηλεκτρισμό, η δημιουργία ενός προκλητικά ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ή θα εισέλθουν και σε αυτή την «αγορά». Πρόκειται για υπόθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έχει άμεση σχέση και με την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, όχι μόνο από άλλα κράτη μα και από ομάδες συμφερόντων. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η στάση αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, που προωθούν τη χρησιμοποίηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρά την αύξηση του κόστους και την ακαταλληλότητά του λόγω σημαντικών απωλειών.

Επίτροπος σε συνεταιριστική τράπεζα

Στο διορισμό Επιτρόπου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου -Λήμνου προχώρησε η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας, η οποία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως πήρε μέτρα μεταξύ των οποίων είναι η «αντικατάσταση των υπευθύνων προσώπων, ο περιορισμός της συνολικής επέκτασης των δανείων και η χορήγησή τους με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια». Σύμφωνα με τους ίδιους ο διορισμός του Επιτρόπου «κρίνεται αναγκαίος μετά τη διαπίστωση παραβάσεων σημαντικών εποπτικών κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος και προκειμένου να επισπευστεί η εφαρμογή των μέτρων που σκοπεύουν στη διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικό επίπεδο και στη βελτίωση της λειτουργίας της τράπεζας».

ΛΑΡΙΣΑ
«Νεκρώνει» σήμερα η αγορά

«Λουκέτο» βάζουν στα καταστήματα οι έμποροι, απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι

Την απόφασή τους να «ορθώσουν» αγωνιστικό μέτωπο για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια απελευθέρωσής του ωραρίου διαμηνύουν οι μικρέμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι της Λάρισας, ξεκινώντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Αφετηρία των κινητοποιήσεων αποτελεί το σημερινό κλείσιμο των καταστημάτων από τους εμπόρους και η απεργία των εμποροϋπαλλήλων της Λάρισας καθώς και οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν το πρωί και στη συνέχεια θα ενωθούν. Οι εμποροϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στο Επιμελητήριο, όπου έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού των εμπόρων.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ Λάρισας, απευθύνοντας στους εμπόρους κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει με την επέκταση του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο να δώσει ένα ακόμη αποφασιστικό χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρέμπορους» υπογραμμίζει: «Αλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά αυτός του αγώνα, όχι μόνο για το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων που προκαλούνται από την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων».

Και καταλήγει: «Δεν τελειώνουμε με την απεργία της 29ης Μάρτη. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής. Ζητάμε ένα ωράριο που θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, θα καθορίζει την Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, νομοθετικά κατοχυρωμένη, θα προβλέπει τρία απογεύματα κλειστά Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο και τρεις μέρες πρωί - απόγευμα Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή. Ζητάμε να παραμείνει το ωράριο στη Λάρισα ως έχει».

Σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 29 Μάρτη, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, στις 6.30 μ.μ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο είναι:

  • Οι εξελίξεις στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και το πρόγραμμα δράσης της παράταξης.
  • Οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και οι επιπτώσεις της στα λαϊκά συμφέροντα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ