ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Αποασυλοποίηση «αμφιβόλου αποτελεσμαστικότητας»

Αποκαλυπτικές διαπιστώσεις απ' τους διοικητές των μεγαλύτερων ψυχιατρείων της χώρας για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς»

Οι επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης μέσω εταιριών (ΝΠΙΔ) της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης φάνηκαν καθαρά χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των διοικητών τριών ψυχιατρείων (ΨΝΑ, Παιδοψυχιατρικού και Χανίων) ενόψει εκδήλωσης του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου.

Αν και οι ομιλητές δεν εκδήλωσαν αντίθετη γνώμη για την εφαρμογή του προγράμματος «Ψυχαργώς», εντούτοις οι αναφορές τους και η παράθεση στοιχείων έδειξαν ότι η προσπάθεια αποασυλοποίησης - για την οποία δε θα υπήρχε αντίρρηση αν γινόταν μέσα από σύγχρονες δημόσιες δομές - έχει μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως παραδέχτηκε στη συνέντευξη ο Αθ. Κοσμόπουλος, διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), το ψυχιατρείο έχει στην ευθύνη του 70 εξωτερικές ψυχιατρικές δομές, αλλά σε αυτές δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, αφού δε δημιουργήθηκαν οι Επιτροπές που προβλέπονταν γι' αυτό το σκοπό. «Το να ιδρύουμε δομές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δεν είναι αποασυλοποίηση. Ο ασθενής που πηγαίνει σε κάποια εξωτερική δομή που είναι ΝΠΙΔ, αν δεν έχει την κατάλληλη φροντίδα θα υποτροπιάσει και θα γυρίσει πίσω στο ψυχιατρείο», είπε ο διοικητής του ΨΝΑ. Αργότερα, ο διοικητής ανασκευάζοντας, πρόσθεσε: «Εγώ λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που είπα είναι ότι δε γνωρίζουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».

Κι ενώ «όλοι καίγονται» για να προχωρήσει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» - όπου κεντρική θέση κατέχει η κατάργηση των ψυχιατρείων - όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι εισαγωγές στα ψυχιατρεία της χώρας με εισαγγελική εντολή αποτελούν το 40 - 45% του συνόλου των εισαγωγών. Η πρακτική αυτή, απ' ό,τι φαίνεται διογκώνεται, αφού συχνά οι εισαγγελικές εντολές αποτελούν το μόνο τρόπο για την εξασφάλιση κλίνης σε δημόσια ψυχιατρική μονάδα!

Επισημάνθηκε ακόμα ότι το 20 - 25% των παιδιών και εφήβων την επόμενη δεκαετία θα χρειαστούν φροντίδα απ' τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το να καταφύγει ένα παιδί με πρόβλημα στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου είναι σαν να πηγαίνει ένα οξύ καρδιολογικό περιστατικό σε ορθοπεδικό τμήμα, είπε η παιδοψυχίατρος του ΠΝΑ Α. Ρούσου, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμο του ΠΝΑ, του μοναδικού στη χώρα παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς...

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
Αντεργατική πολιτική και τραμπουκισμοί

Σε τραμπούκικη και τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Πέτρου Καπαρέλη, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) και δημοτικό σύμβουλο Πύργου, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη ο αντιδήμαρχος Φώτης Δημόπουλος, ο οποίος εντελώς απρόκλητα γρονθοκόπησε τον Π. Καπαρέλη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αφορμή αυτής της επίθεσης, στάθηκε το γεγονός ότι ο Π. Καπαρέλης κατήγγειλε τόσο με άρθρο του στον τοπικό Τύπο, όσο και σε περιοδείες του σε χώρους δουλιάς, τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου Πύργου με αιχμή τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το ξεζούμισμα των εργατών, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους σχολικούς φύλακες, στους σχολικούς τροχονόμους και στις καθαρίστριες. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο Πύργου από τη ΔΑΣ φαίνεται πως ενόχλησε αφόρητα τον Φ. Δημόπουλο ο οποίος απάντησε στην πολιτική κριτική με όρους... πυγμαχίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την αήθη επίθεση σε βάρος του Π. Καπαρέλη και επιρρίπτει ευθύνες και στο δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος αρνείται να καταδικάσει καθαρά και δημόσια τόσο τον υπαίτιο όσο και τους τραμπουκισμούς του. Αντιπροσωπεία της ΝΕ Ηλείας έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο.

«Αυτό που ενόχλησε - σημειώνεται στην ανακοίνωση - είναι η απήχηση των θέσεων της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ που ανέπτυξε ο Π. Καπαρέλης στους εργάτες και την τοπική κοινωνία. Βιαιοπραγώντας σε βάρος αγωνιστών θέλουν να χτυπήσουν τη γραμμή της λαϊκής συσπείρωσης και παράλληλα να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται».

Η ΝΕ Ηλείας καλεί το λαό του Πύργου να καταδικάσει τέτοιου είδους ενέργειες σε βάρος αγωνιστών καθώς κι εκείνους που τους ενθαρρύνουν, τους καλύπτουν και που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία». Και καταλήγοντας τονίζει: «Ας το καταλάβουν καλά! Οι κομμουνιστές υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και συνδικαλιστές δε θα πάψουν ούτε στιγμή να στηρίζουν τα δίκαια των εργατών, των φτωχών και των κατατρεγμένων. Από αυτούς προερχόμαστε, αυτούς στηρίζουμε. Δεν πτοούμαστε! Συνεχίζουμε!».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης και τιμώντας την ιστορική επέτειο, διοργανώνει συνεστίαση, την Κυριακή 10 Απρίλη 2005, από τις 12μ έως τις 5 μμ, στο κέντρο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» («Καστέλλο») - Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 στα Κάτω Πατήσια, τηλ.: 2236600.

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λακωνίας, οι αντιστασιακοί Κροκέων και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο, την Κυριακή 10 Απρίλη 2005 και ώρα 11.30 πμ, για να τιμήσουν τη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στην Κοκκινολούτσα Λακωνίας (τοπωνύμιο), λίγο πιο πάνω από τη θέση στο Μονοδένδρι Λακωνίας, όπου εκτελέστηκαν οι 119 πατριώτες. Θα τιμηθεί η μεγάλη μάχη, καταστροφική για τους κατακτητές, που έδωσε ο δοξασμένος ΕΛΑΣ στον ίδιο τόπο.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα αναχωρήσουν την ίδια μέρα ώρα 8 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Καταθέσεις για την έκρηξη στον Περισσό

Με την επίθεση κατά λεωφορείου της ΕΛΑΣ στον Περισσό στις 19/9/1994 στην οποία σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλιος και τραυματίστηκαν άλλα 14 άτομα, συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Εφετείο για επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο «ΕΛΑ».

Κατηγορούμενος στη δίκη αυτή σαν φυσικός αυτουργός είναι ο Γιάννης Σερίφης, ενώ στην προηγούμενη δίκη έχουν ήδη καταδικαστεί για ηθική συνέργεια οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη. Για την υπόθεση αυτή έχει αθωωθεί ο Μιχάλης Κασίμης. Η κατηγορία σε βάρος του Γ. Σερίφη στηρίζεται σε μαρτυρία ατόμου που αναμένεται να καταθέσει σήμερα.

Τόσο χτες όσο και την περασμένη Πέμπτη κατέθεσαν ως μάρτυρες οι πολιτικοί ενάγοντες, θύματα που επέβαιναν στο λεωφορείο της ΕΛΑΣ. Ολοι είπαν ότι δεν έχουν να καταθέσουν κάτι συγκεκριμένο σε βάρος του κατηγορούμενου, ούτε κάποιο στοιχείο που να στοιχειοθετεί τη σε βάρος του κατηγορία. Τόσο το σκοτάδι που επικρατούσε την ώρα του συμβάντος (6:30 το πρωί), όσο και η ταραχή μετά την έκρηξη, τους εμπόδισαν να καταλάβουν αν κάποιος από αυτούς που τους επιτέθηκαν ήταν ακόμα στο χώρο της επίθεσης.

«ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»
Εκθεση αρχειακού υλικού

Ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού με θέμα «Τριήμερο Μνήμης για το μαρτυρικό νησί της Γυάρου» στις 1, 2 και 3 του Απρίλη 2005 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας, Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής τηλ.: 210.7224.028). Φωτογραφίες: Αρχείο Συλλόγου «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη», Γ. Σαλαβέρης, Κ. Κατσιμπίνης, Γ. Κομηνός, Γρ. Γρηγοράκης.

Ωρες λειτουργίας: 9.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00 (εκτός απογεύματος Κυριακής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ