ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος η νίκη

Απών αύριο ξανά ο Δέλλας

Sportidea

Απών αύριο ξανά ο Δέλλας
«Να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε στην Τιφλίδα. Να κερδίσουμε, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων». Οι φράσεις αυτές απηχούν απόλυτα τις απόψεις που επικρατούν στην Εθνική Ανδρών, ενόψει του αυριανού αγώνα με την Αλβανία. Τρεις μέρες μετά το θρίαμβο με 3-1 επί της Γεωργίας, ο Ρεχάγκελ και οι διεθνείς έχουν επικεντρωθεί στην επόμενη υποχρέωσή τους. Ο στόχος - όπως φαίνεται και από τα λόγια τους - διττός. Αφ' ενός να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να επανέλθουν για τα καλά στη διεκδίκηση ακόμα και της πρωτιάς. Από την άλλη να πείσουν την πλειοψηφία των φιλάθλων να μην παρασυρθεί από μια εθνικιστική - ακροδεξιά μειοψηφία (υπό το έμβλημα και των δύο χωρών), που επιχειρεί να καπηλευτεί και ν' αλλοιώσει τις πραγματικές διαστάσεις του αγώνα. Οπως έγινε μετά την πρώτη συνάντηση, με τα απαράδεκτα φαινόμενα ρατσισμού και εθνικιστικής έξαρσης.

Μοναδικό πρόβλημα του Ρεχάγκελ παραμένει ο Δέλλας. Το πλέον πιθανό είναι ότι ο υψηλόσωμος αμυντικός δε θα μπορέσει να παίξει ούτε αύριο. Ομως - όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στην Τιφλίδα - υπάρχουν λύσεις. Και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της ομάδας, την ανεβασμένη ψυχολογία, αλλά και την έδρα, άπαντες πιστεύουν ότι θα ξεπεραστούν δυσκολίες και εμπόδια και τελικά θα έρθει η νίκη. Και μάλιστα όχι μόνο εντός παιδιάς. Χαρακτηριστικά ο Καψής, ανέφερε: «Δεν πρέπει, όμως, να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο. Εχουμε δυνατότητες να πάρουμε τη νίκη, αν φανούμε σοβαροί, η οποία θα μας δώσει μεγάλες ελπίδες για πρόκριση. Δε χρειάζεται φανατισμός. Δεν παίζουμε για εκδίκηση. Παίζουμε για να κερδίσουμε και αν τα καταφέρουμε, θα πάρουμε μόνο τους τρεις βαθμούς αυτού του παιχνιδιού, όχι κι αυτούς του πρώτου γύρου. Θέλουμε μια κόσμια και ζεστή ατμόσφαιρα».

Ενώ ο Βρύζας, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είμαστε αυτοί που πρέπει και θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Οι φίλαθλοί μας πρέπει να υποστηρίξουν την ομάδα και τίποτα περισσότερο. Είναι απλώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας».

Η Εθνική Ελπίδων

Η αυλαία των ελληνοαλβανικών ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, «ανοίγει» σήμερα με το παιχνίδι των Ελπίδων στη Ν. Σμύρνη (16.15, ΜΕΓΚΑ). Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου (και την ισοπαλία στη Γεωργία), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρίσκεται στην τέταρτη θέση του δεύτερου ομίλου των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και περιθώρια για άλλες απώλειες δεν υπάρχουν. Γι' αυτό και ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Στέλιος Αποσπόρης, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη νίκη: «Ουσιαστικά αύριο (σσ σήμερα) ξεκινάει ο δεύτερος γύρος, όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλους βαθμούς. Πρέπει να πάρουμε τη νίκη και να παίξουμε την πρόκριση στα ματς με Τουρκία και Ουκρανία. Ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο πρέπει να βοηθήσει την ομάδα μας μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια. Για να έχουμε ελπίδες, θέλουμε τρεις νίκες στους ισάριθμους αγώνες που έχουμε στην έδρα μας, νίκη εκτός με το Καζακστάν και να μην ηττηθούμε στην Τουρκία. Χρειάζεται φυσικά και η τύχη, η οποία δεν ήταν με το μέρος μας στα ματς με Δανία και Γεωργία». Δε θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Δάρλα, αλλά επιστρέφει ο Μάντζιος.

  • Διακήρυξη, την οποία ονομάζουν «μνημόνιο ειρήνης», υπέγραψαν 26 άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, στην οποία δηλώνουν ότι δε θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι, ως αντίδραση στο κλίμα που κάποιοι δημιουργούν. Μεταξύ άλλων, μιλούν για «ένα παιχνίδι που μόνο παιχνίδι δεν είναι πια, χωρίς φυσικά να ευθύνονται γι' αυτό οι παίκτες των δύο ομάδων. Οι αναμετρήσεις Ελλάδας - Αλβανίας έχουν εξελιχθεί σε σόου δημόσιας εκδίκησης και άσκησης υπερπατριωτισμού, ενώ η ατμόσφαιρα που συνοδεύει τα παιχνίδια αυτά από το 1999 είναι κάθε φορά "εμπόλεμη"».
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ελπίζουν μέχρι τέλους

Με το ένα πόδι στη Β' Εθνική βρίσκεται η Κέρκυρα αλλά οι νησιώτες δεν το βάζουν κάτω... Προετοιμάζονται για να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα της παραμονής, κάτι που φαίνεται και από τα λεγόμενα του Γιώργου Φοιρού. «Παρά τα γεγονότα, στην ομάδα υπάρχει ηρεμία», υπογράμμισε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ - ΝΕΤ» ο τεχνικός της Κέρκυρας και συνέχισε: «Κοιτάμε μπροστά. Στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανιώνιο θα αγωνιστούμε μόνο για τη νίκη. Εχουμε μόνο μαθηματικές ελπίδες, αλλά θα παλέψουμε μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και τότε θα κάνουμε ταμείο». Τη Δευτέρα γνωστοποιήθηκε πως ο Ζίσους Μπράγκα τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές, για την αποβολή και τη συμπεριφορά του στο ματς με την Ξάνθη, προσθέτοντας ακόμα ένα όνομα στο ήδη βεβαρημένο απουσιολόγιο. Οι Νινιάδης και Νιρέν Ντεμπά ακολούθησαν τη Δευτέρα ατομικό πρόγραμμα και η συμμετοχή τους στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Οσον αφορά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το χλοοτάπητα του βοηθητικού, οι ιθύνοντες της ομάδας βεβαίωσαν ότι θα γίνουν προσπάθειες να διορθωθεί.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Προελαύνει η Βέροια

Ασταμάτητο «τρένο» θυμίζει στο Β' γύρο η Βέροια και προορισμός του είναι η άνοδος στη Β' Εθνική. Οι «κυανέρυθροι» άλωσαν την Καβάλα επικρατώντας της τοπικής ομάδας με 2-0 παρουσία 4 χιλιάδων θεατών στο ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής και εκμεταλλευόμενοι το ρεπό του ΠΑΣ Γιάννινα, έπιασαν κορυφή, την οποία και δε φέρονται διατεθειμένοι να την αφήσουν! Αλμα παραμονής για την Κοζάνη που νίκησε εκτός έδρας την Πτολεμαΐδα με 2-0, μπελάδες για την Αναγέννηση Καρδίτσας που γνώρισε αναπάντεχη ήττα με 1-0 στη Φιλιππούπολη από το μέχρι πρότινος ουραγό Απόλλωνα Λάρισας. Στον 1ο όμιλο ο Θρασύβουλος δε χρειάστηκε να φορτσάρει για να κάμψει την αντίσταση του Βύζαντα 2-0. Στο κυνήγι της ανόδου και το Χαϊδάρι που πέρασε από την Κρήτη επικρατώντας του Ατσαλένιου με 3-1, επέστρεψε στις νίκες ο Αχαρναϊκός απέναντι στη Μαρκό με 4-0 στο ντεμπούτο του Αντώνη Κασδοβασίλη στην ομάδα του Μενιδίου. Γκέλα για τον Εθνικό με το 0-0 στη Νίκαια με το Κερατσίνι.

AEK
«Πορτογάλος» ο Κατσουράνης;

Τη συμφωνία μεταξύ Πόρτο και ΑΕΚ για τον Κώστα Κατσουράνη αποκάλυψε ο Φερνάντο Σάντος με συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Maisfutebol».

«Υπάρχει συμφωνία κυρίων μεταξύ της Πόρτο και της ΑΕΚ για τον Κώστα Κατσουράνη. Οταν η Πόρτο μας δάνεισε τους Αλβες και Ασουνσάο, συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε τον Κατσουράνη. Αν στο τέλος της περιόδου οι Πορτογάλοι ενδιαφερθούν, τότε θα έχει τον τελευταίο λόγο για την υπόθεση».

Πάντως, ο Σάντος ήταν κατηγορηματικός πως ο Κατσουράνης δεν έχει συμφωνήσει τώρα με τους «δράκους»: «Αυτή τη στιγμή ο Κατσουράνης δεν είναι παίκτης της Πόρτο. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Εξαρτάται από τις δύο ομάδες και φυσικά από τη θέλησή του».

Τέλος, ο Πορτογάλος τεχνικός αναφέρθηκε στις περιπτώσεις Αλβες και Ασουνσάο: «Τους πήραμε δανεικούς λόγω του μειωμένου μπάτζετ. Το καλοκαίρι χάσαμε πολλούς παίκτες και σκοπός μας ήταν η δημιουργία μιας ομάδας του μέλλοντος. Τότε εμφανίστηκε η επιλογή να πάρουμε δανεικούς τους Αλβες και Ασουνσάο. Είναι πιθανόν να παραμείνουν δανεικοί. Είναι θέμα της Πόρτο και των παικτών».

ΠΑΟΚ
Συνεχίζει με Καραγεωργίου

Στο τιμόνι του ΠΑΟΚ και την προσεχή αγωνιστική περίοδο θα βρίσκεται ο Νίκος Καραγεωργίου. Ο Ελληνας τεχνικός, ο οποίος παραμένει «αήττητος» από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Θεσσαλονικέων, στα μέσα της φετινής περιόδου, συμφώνησε χτες με τη διοίκηση της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ για υπογραφή συμβολαίου διάρκειας 1,5 ετών, κάτι που ήταν άλλωστε προγραμματισμένο από καιρό και καθυστερούσε λόγω αυξημένων υποχρεώσεων από πλευράς διοικούντων. «Είμαι ικανοποιημένος από την αρχή που ήρθα στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο σήμερα, που έβαλα την υπογραφή μου σ' ένα συμβόλαιο. Δε θέλω να σχολιάσω αυτά που συνέβησαν από την αρχή της περιόδου. Στέκομαι στο σήμερα και το αύριο, πιστεύω στον εαυτό μου», τόνισε ο Ν. Καραγεωργίου με δηλώσεις του στον «EXTRAsport 103 FM» μετά την υπογραφή του συμβολαίου του και συμπλήρωσε: «Αυτό που επιδιώκω είναι να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Αυτά που κάναμε μέχρι τώρα είναι κάτι μικρό, μια κουκκίδα. Θα πετύχουμε πολύ περισσότερα πράγματα τη νέα περίοδο. Κάποια στιγμή θα μιλήσω αναλυτικά για τα σχέδια που έχουμε για τον ΠΑΟΚ, πού βαδίζουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ