ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Ανατρέπονται βασικά κοινωνικά δικαιώματα

Με τη συζήτηση του «χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων» συνεχίστηκε στην επιτροπή της Βουλής η σχετική συζήτηση

Με τη συζήτηση του «χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων» που είναι προσαρτημένος στη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του λεγόμενου «ευρωσυντάγματος».

Πρόκειται για έναν «χάρτη δικαιωμάτων» που όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, είναι προσαρμοσμένος στους γενικότερους προσανατολισμούς της ΕΕ και κατά βάση εγγυάται τις περίφημες ελευθερίες της Ενωσης, δηλαδή της διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτά που προωθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκεκριμένο άρθρο του «χάρτη» κατοχυρώνεται η «επιχειρηματική ελευθερία» με βάση την οποία προσαρμόζονται όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την παραβίαση των περίφημων «τεσσάρων ελευθεριών» που υπηρετούν το κεφάλαιο προβλέπεται η παραπομπή κράτους - μέλους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ για τα κοινωνικά δικαιώματα δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση. Μάλιστα η αναφορά τους στον «χάρτη» είναι μια απλή διακήρυξη χωρίς δεσμεύσεις κάτι που είναι φυσικό αφού όταν με κάθε τρόπο προωθείται η κερδοφορία του κεφαλαίου τότε φυσικό είναι να μην υπάρχει καμία εγγύηση για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Συνακόλουθο της μη εγγύησης των δικαιωμάτων είναι η προώθηση της εμπορευματοποίησής τους σε αντίθεση ακόμα και με τις προβλέψεις του ελληνικού Συντάγματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Παιδεία όπου στο Σύνταγμα προβλέπεται ότι πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν ενώ ο «χάρτης» αναφέρει ότι δωρεάν θα είναι μόνο η υποχρεωτική εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και για την Υγεία, τη στέγαση και την εργασία όπου στο Σύνταγμα αναφέρονται ως υποχρέωση του κράτους ενώ στον «χάρτη» περιγράφονται ως απλά δικαιώματα.

Δε λείπουν και οι αντεργατικές προβλέψεις αφού αναφέρεται ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να κινούνται στα «ενδεδειγμένα επίπεδα» δηλαδή στα όρια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, είπε ο Αγγ. Τζέκης, ο «χάρτης» ζητάει την εκπαίδευση ενός «ευπροσάρμοστου εργατικού δυναμικού» το οποίο προφανώς θα είναι ευάλωτο στις ορέξεις των καπιταλιστών.

Οσο δε για τα πολιτικά δικαιώματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι όποιες αναφορές είναι υποκριτικές αφού υπάρχουν χώρες στην ΕΕ όπως οι Βαλτικές που αποκλείουν τα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών τους ή τους ρωσόφωνους πληθυσμούς από την άσκηση στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο «χάρτης», συνέχισε ο Αγγ. Τζέκης, περιέχει προβλέψεις ακόμα και για το εκλογικό σύστημα στην ΕΕ όπου με την πρόβλεψη πλαφόν 5% ή ακόμα και πλειοψηφικού συστήματος επιχειρείται το χτύπημα των ενοχλητικών πολιτικών φωνών που αντιμάχονται την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη υπενθύμισε και ότι ο νόμος του Ε. Βενιζέλου για τη ζωοκλοπή άνοιξε τον δρόμο για την εκτόπιση σε νησιά των κομμουνιστών χωρίς να αλλάξει καμία από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, κάτι που μπορεί να γίνει και με τις διατάξεις του «χάρτη». Αυτός, είπε, περιέχει διατάξεις που εξισώνουν τους καπιταλιστές με τους εργαζόμενους και στρώνει τον δρόμο για μια συνεχή υπέρβαση των όποιων δικαιωμάτων υπάρχουν σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι ενώ το Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχυρώνει το οικογενειακό άσυλο, στον υπό έγκριση «χάρτη» περιέχονται απλώς ευχές. Ενδεικτικό της αντίληψης που υπάρχει είναι ότι στο κείμενο γίνεται λόγος για «πρόσβαση στα δικαιώματα» και όχι για κατοχύρωση των δικαιωμάτων που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.

Στη δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι το κορυφαίο κείμενο που υπάρχει σήμερα και κατοχυρώνει τα δικαιώματα είναι η «παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ΟΗΕ». Αντίθετα είπε η «χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ» κινείται στο πνεύμα που χάραξαν οι προηγούμενες συνθήκες της ΕΕ όπως του Μάαστριχτ, της Νίκαιας και της Λισαβόνας, οδηγεί στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με προβλέψεις που είναι πίσω και από τα σχετικά άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, ότι στη «χάρτα» απουσιάζουν έννοιες όπως «λαϊκή κυριαρχία» ενώ αντίθετα κυριαρχούν έννοιες όπως κατοχύρωση της «επιχειρηματικής ελευθερίας» ή δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία. Με τις σχετικές προβλέψεις, τόνισε, κάμπτεται το «τεκμήριο αθωότητας» και χτυπιούνται βασικά δικαιώματα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη συζήτηση του «ευρωσυντάγματος», κατέθεσε πρόταση να εκδοθεί ένα συνοπτικό βιβλιαράκι με τις θέσεις όλων των κομμάτων πάνω στη «Συνταγματική Συνθήκη» το οποίο θα μοιραστεί σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος επανέφερε για μία ακόμα φορά το θέμα του «βασικού μετόχου» ισχυριζόμενος ότι το «ευρωσύνταγμα» υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν μπορεί να υπάρξει

Εκδήλωση στην Κομοτηνή για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Το διπλό ενιαίο ΟΧΙ που λέει το ΚΚΕ στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ, πρέπει να υιοθετηθεί από όλο το λαό και αυτή η καταδίκη να εκφραστεί και μέσα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σημείωσε ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές βράδυ στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Μέσα από τη μαζική συμμετοχή των εργατών του χεριού και του πνεύματος, ευρύτερα του λαού και της νεολαίας, αναδείχτηκε η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση, ενώ από τους παριστάμενους τονίστηκε η πολύτιμη συμβολή του ΚΚΕ σ' αυτή την προσπάθεια.

Στην εισήγησή του ο Χρ. Κόφφας, ξεκαθάρισε πως προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό Μάαστριχτ. Και εξήγησε: «Η πραγματική βάση της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης ΕΕ, είναι καπιταλισμός, καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, επόμενα και το νομικό, πολιτικό εποικοδόμημα που υψώνεται, έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα της βάσης. Δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, φιλολαϊκό εποικοδόμημα σε παραγωγική βάση που σκοπό έχει την ιδιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης υπεραξίας για τους κεφαλαιοκράτες».

Οπως σχολίασε, ο μόνος «προοδευτικός» που δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αντικειμενική αλληλοσχέση βάσης - εποικοδομήματος είναι ο ΣΥΝ, ο οποίος δημιουργεί σύγχυση και αυταπάτη ότι πάνω σε μια τέτοια βάση μπορεί να οικοδομηθεί φιλολαϊκό σύνταγμα. Και ο Χρ. Κόφφας κατέληξε τονίζοντας πως «φιλολαϊκές βάσεις, φιλολαϊκές συνθήκες μπορεί να υπάρξουν μόνο από τη μαζική, συντονισμένη λαϊκή, ταξική πάλη. Πάλη που να φτάνει να διεκδικεί για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων την εξουσία. Τα πάντα στην κοινωνική εξέλιξη είναι συσχετισμοί δύναμης. Και υπήρξαν και υπάρχουν χώρες με κοινωνικοποιημένη διάρθρωση της παραγωγικής βάσης και σαν αντανάκλαση αυτού, φιλολαϊκές συνθήκες και συντάγματα».

ΣΑΜΟΣ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Θα το αχρηστέψουμε στην πράξη»!

Εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης

Από την εκδήλωση για το «ευρωσύνταγμα» στη Σάμο
Από την εκδήλωση για το «ευρωσύνταγμα» στη Σάμο
Πλούσια συζήτηση και έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε στη συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα», που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη με θέμα: «"Ευρωσύνταγμα": Νέα δεσμά για τους λαούς - «Πράσινο φως» για νέες επεμβάσεις και πολέμους», το Σάββατο 26 Μάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Η περιεκτική και εμπεριστατωμένη ομιλία του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, Νίκου Φωτιάδη, έδωσε με σαφήνεια το χαρακτήρα και τις προθέσεις της συνταγματικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως βασικό εργαλείο για να περάσει χωρίς εμπόδια η επέλαση των μονοπωλιακών συμφερόντων σε βάρος τόσο των λαών της Ευρώπης, όσο και των λαών άλλων χωρών, που αποτελούν στόχο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι στο «ευρωσύνταγμα» έχουν συμπεριληφθεί όλες οι μέχρι σήμερα αντιλαϊκές συνθήκες, που αφορούν στην αφαίρεση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, λαϊκών ελευθεριών, και άλλων αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ξεκάθαρη απειλή νέων επεμβάσεων και πολέμων που προκύπτει από τις διατάξεις της Συνθήκης.

Το σημαντικότερο στην εκδήλωση ήταν το πολυπληθές και ευρύτατο ακροατήριο και η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε και φώτισε πολλές πτυχές του θέματος. Ομόθυμη ήταν η απαίτηση που εκδηλώθηκε για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ολόπλευρα γύρω από το ζήτημα, ενώ από το διάλογο έγινε σαφές πως ακόμη κι αν επικυρωθεί από τη Βουλή, η μόνη λύση για το λαϊκό κίνημα είναι να το αχρηστέψει στην πράξη, να το ανατρέψει.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση με τις βασικές πλευρές της Συνθήκης, η οποία καλεί το λαό των νησιών να απορρίψει το «ευρωσύνταγμα» και συγκεντρώνει υπογραφές αντίθεσης και διαμαρτυρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ