Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν μπορεί να υπάρξει

Εκδήλωση στην Κομοτηνή για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Το διπλό ενιαίο ΟΧΙ που λέει το ΚΚΕ στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ, πρέπει να υιοθετηθεί από όλο το λαό και αυτή η καταδίκη να εκφραστεί και μέσα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σημείωσε ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές βράδυ στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Μέσα από τη μαζική συμμετοχή των εργατών του χεριού και του πνεύματος, ευρύτερα του λαού και της νεολαίας, αναδείχτηκε η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση, ενώ από τους παριστάμενους τονίστηκε η πολύτιμη συμβολή του ΚΚΕ σ' αυτή την προσπάθεια.

Στην εισήγησή του ο Χρ. Κόφφας, ξεκαθάρισε πως προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό Μάαστριχτ. Και εξήγησε: «Η πραγματική βάση της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης ΕΕ, είναι καπιταλισμός, καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, επόμενα και το νομικό, πολιτικό εποικοδόμημα που υψώνεται, έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα της βάσης. Δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, φιλολαϊκό εποικοδόμημα σε παραγωγική βάση που σκοπό έχει την ιδιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης υπεραξίας για τους κεφαλαιοκράτες».

Οπως σχολίασε, ο μόνος «προοδευτικός» που δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αντικειμενική αλληλοσχέση βάσης - εποικοδομήματος είναι ο ΣΥΝ, ο οποίος δημιουργεί σύγχυση και αυταπάτη ότι πάνω σε μια τέτοια βάση μπορεί να οικοδομηθεί φιλολαϊκό σύνταγμα. Και ο Χρ. Κόφφας κατέληξε τονίζοντας πως «φιλολαϊκές βάσεις, φιλολαϊκές συνθήκες μπορεί να υπάρξουν μόνο από τη μαζική, συντονισμένη λαϊκή, ταξική πάλη. Πάλη που να φτάνει να διεκδικεί για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων την εξουσία. Τα πάντα στην κοινωνική εξέλιξη είναι συσχετισμοί δύναμης. Και υπήρξαν και υπάρχουν χώρες με κοινωνικοποιημένη διάρθρωση της παραγωγικής βάσης και σαν αντανάκλαση αυτού, φιλολαϊκές συνθήκες και συντάγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ