Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στο Αφγανιστάν;

Σημαντική αποκάλυψη υποστρατήγου ε.α. σε εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ το βράδυ της Δευτέρας

Ενεργότερο ρόλο καλούνται να παίξουν στο Αφγανιστάν οι Ελληνες στρατιώτες, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των Αμερικανών και των Ευρωπαίων «φίλων». Η φωτογραφία είναι από την άφιξη των Ελλήνων στρατιωτών στην κατεχόμενη από τους Αμερικανούς χώρα

Eurokinissi

Ενεργότερο ρόλο καλούνται να παίξουν στο Αφγανιστάν οι Ελληνες στρατιώτες, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των Αμερικανών και των Ευρωπαίων «φίλων». Η φωτογραφία είναι από την άφιξη των Ελλήνων στρατιωτών στην κατεχόμενη από τους Αμερικανούς χώρα
Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων φαντάρων στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της ανάληψης πιο ενεργού ρόλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις επιταγές του ΝΑΤΟ, παραμένει ανοιχτό. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Νίκος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α. μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη και είχε θέμα: «Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη και Εθνική Ανεξαρτησία». Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. - διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας και μέλος της ΚΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ν. Καρατουλιώτης, το ΝΑΤΟ έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν για διάστημα 9 μηνών από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι το Μάη του 2008. Το ΓΕΕΘΑ, με εμπιστευτικό σημείωμα που έχει αποστείλει προς τη Γραμματεία του ΚΥΣΕΑ από τον Οκτώβρη του 2004, εισηγείται θετική απάντηση και προτείνει την αποστολή του «συμμαχικού» στρατηγείου χαμηλής ετοιμότητας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου δε φαίνεται να υιοθετούν τις απόψεις των αξιωματικών, ωστόσο δεν έχει δοθεί αρνητική απάντηση και η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ παραμένει εν αναμονή στα συρτάρια επί έξι μήνες.

Το ΝΑΤΟ δε βλέπει με καλό μάτι την αναβλητικότητα της Ελλάδας και προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει ανάλογα καλή διαγωγή με αυτή της Τουρκίας που σήμερα είναι επικεφαλής της αποστολής στο Αφγανιστάν.

Στις ανησυχίες που εκφράζουν οι διπλωμάτες για την ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτών, απαντά η εκτίμηση του Πενταγώνου που αναφέρει πως για το 2007 το επίπεδο απειλής στο Αφγανιστάν αξιολογείται ως μεσαίο, αφού οι Ταλιμπάν δεν προβλέπεται να είναι επαρκώς εξοπλισμένοι. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η αποστολή, αναφέρεται ότι για την 6μηνη ανάπτυξη της δύναμης των 300 ανδρών που θα πρέπει να βρίσκονται εκεί, θα δαπανηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ + 8,5 εκατ. για τις αποζημιώσεις του προσωπικού.

Διευκρινίζοντας το πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια αποστολή το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας της Θεσσαλονίκης, ο Ν. Καρατουλιώτης ανέφερε πως από τον Ιούνη του 2005 το «συμμαχικό» στρατηγείο θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για ανάληψη αποστολών.

Στρατός στην υπηρεσία του κυρίαρχου συστήματος

Στο γεγονός πως καθημερινά καταστρατηγείται το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, αναφέρθηκε ο Αντώνης Κακαράς, κάνοντας αναφορά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ευρωαμερικάνων που συνεχίζονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με θύματα τους λαούς.

Επίσης σημείωσε πως στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας μας, άλλαξε, αφού από το στάδιο της φύλαξης των συνόρων περάσαμε στη συμμετοχή σε εκστρατευτικά σώματα εκτός συνόρων, κλπ.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ, ο Αντώνης Κακαράς, είπε πως στόχος της ΕΕ είναι να κάνει εκστρατευτικούς στρατούς για εκστρατευτικά σώματα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου. Και σημείωσε πως ο Ευρωστρατός που δημιουργείται είναι μια δύναμη που στηρίζεται απόλυτα και θεσμικά, στη διαχειριστική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Καυτηρίασε τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους στην ΕΕ συναινούν στη συρρίκνωση των εθνικών κυριαρχικών αλλά και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Καθώς και στη στήριξη που παρέχουν στην πολιτική αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Και κατέληξε σημειώνοντας πως στο χέρι των εργαζομένων, των λαών, βρίσκεται η δύναμη για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. «Οταν οι εργαζόμενοι βρουν τη δύναμή τους μπορούν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και τις ένοπλες δυνάμεις που τον υπηρετούν», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις (2005-03-27 00:00:00.0)
Πλατιά συμμετοχή στην Αντιπολεμική, ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδο (2003-03-13 00:00:00.0)
Για το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας (2002-04-10 00:00:00.0)
Για το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας (2002-04-06 00:00:00.0)
Εποχές Βαν Φλιτ (2002-02-22 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η αποστολή στο Αφγανιστάν (2002-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ