Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο μονόδρομος του λαού

Δε θέλει και πολύ κοσκίνισμα για να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα. Είτε εξετάσει την κυβερνητική πολιτική - ακόμα και τις τελευταίες ανακοινώσεις - είτε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η απάντηση είναι μονοσήμαντη. Η θέση των εργαζομένων χειροτερεύει. Και χειροτερεύει προς όφελος της πλουτοκρατίας. Και ακόμα χειρότερα. Η αντιλαϊκή έφοδος θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, σε όλους τους τομείς.

Η ολιγαρχία του πλούτου, ντόπια και ξένη, οι εθνικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης, η Κομισιόν και τ' άλλα επιτροπάτα της ΕΕ, συσπειρώνονται σε μια ενιαία αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση, που θα πάει ακόμα πιο βαθιά. Με σημαία τους το «ευρωσύνταγμα», το προσαρμοσμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, την αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισαβόνας, ενισχύουν το αντιδραστικό κατασκεύασμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυροποιούν την ευρωένωση των μονοπωλίων. Και πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η ισχυροποίηση μπορεί να γίνει μόνο σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, όλων των λαών της Ενωσης, και του ελληνικού.

Απέναντι σε αυτή τη νέα «Ιερά Συμμαχία», οι εργαζόμενοι και τ' άλλα εργαζόμενα στρώματα της χώρας μας μπορούν και πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους λαϊκή συσπείρωση. Μια συσπείρωση που θα βασίζεται και θα εκφράζει τα δικά τους ζωτικά, ταξικά συμφέροντα. Που αποφασιστικά θα παλεύει, θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το δικαίωμα στη δουλιά, το δικαίωμα σε αξιοπρεπές εισόδημα, το δικαίωμα σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία, Αθλητισμό και ελεύθερο χρόνο. Συσπείρωση που θα αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό και θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας, προς όφελος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων και του λαού.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτή τη συσπείρωση είναι οι εργαζόμενοι, οι πλατιές λαϊκές μάζες να ξεκόψουν οριστικά και αμετάκλητα από την κυρίαρχη πολιτική του δικομματισμού. Από λογικές ανοχής, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας. Από λογικές και πρακτικές εξωραϊσμού του κεφαλαιοκρατικού ευρωμονόδρομου και αυταπάτες περί αρμονικής συμβίωσης του μεγάλου κεφαλαίου και των εργαζομένων. Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι δεν είδαν προκοπή, δε θα δούνε και στο μέλλον. Το αντίθετο. Οσο αυτή η πολιτική συνεχίζεται, όσο οι κυρίαρχοι κύκλοι πετυχαίνουν τη διαιώνιση και το αντιλαϊκό βάθεμά της, η ζωή των εργαζομένων θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η σωτηρία δε θα έρθει ούτε με αυτό το «ευρωσύνταγμα», ούτε με κάποια άλλη παραλλαγή του. Οι λύσεις των λαϊκών προβλημάτων δε θα έρθουν με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως δεν ήρθε και μ' αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα. Γιατί η μόνη σταθερά που εξασφαλίζουν αυτές οι συνθήκες είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης, η απαλλοτρίωση λαϊκών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Γιατί η μόνη σταθερότητα που μπορεί να επιτύχει η κυρίαρχη πολιτική είναι η σταθερότητα των μεγάλων ρυθμών αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, η σταθερότητα της υψηλής ανεργίας, η σταθερότητα σε μειωμένους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις.

Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο πεδίο της πάλης και της ταξικής σύγκρουσης. Ο μονόδρομος των εργαζομένων και του λαού βρίσκεται στη συγκρότηση του Μετώπου για μια άλλη πολιτική, που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και θα βάζει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ