Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΕ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ

ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ: «Το σκεπτικό της αύξησης του ΦΠΑ έστω και κατά μία ποσοστιαία μονάδα είναι να πάρει το κράτος "λίγα απ' όλους". Βέβαια κάθε αναπροσαρμογή της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα παρά τους έχοντες και κατέχοντες. Επιπλέον ο αυξημένος ΦΠΑ δεν διευρύνει τη φορολογική βάση, αλλά στην περίπτωση που δεν ενταθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά, μπορεί να λειτουργήσει ως (αυξημένο) κίνητρο φοροδιαφυγής από μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙ: «Οι αναμενόμενες αποφάσεις φορολογικών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα αναδεικνύουν για πολλοστή φορά ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο την ταλανίζει πολλές δεκαετίες: την αδυναμία ενθάρρυνσης των επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να υποχρεώνονται εκούσες - άκουσες να καταφεύγουν στην αύξηση των φόρων (...) Θα ήταν πραγματικά κρίμα να διολισθήσει η κυβέρνηση στην εισπρακτικά εύκολη και πολιτικά άγονη οδό της επιβολής φόρων ως λύση ανάγκης, εγκαταλείποντας την αναπτυξιακή επιλογή στον βρόχο της γραφειοκρατίας» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ; «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει "άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων" (...) Ο εκπρόσωπός του Νίκος Αθανασάκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο για την οικονομία ετοιμάζεται να καταφύγει σε αθρόες ιδιωτικοποιήσεις "με όρους μιας απαράδεκτης εκποίησης και σε μια άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επιχειρηματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων"» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΘΡΑΣΟΣ: «Ολοι γνωρίζουμε ότι οι έμμεσοι φόροι, όπως αυτοί τους οποίους εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι οι πιο άδικοι φόροι. Θίγουν κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες φορολογικές επιλογές γίνονται κατά κανόνα από κυβερνήσεις της Δεξιάς, που διακρίνονται για μειωμένη κοινωνική ευαισθησία» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ