Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαριστική βολή» στις ψευδαισθήσεις

«Ξεκινούμε σήμερα τη νέα πορεία της πατρίδας μας. Οι πολίτες επέλεξαν μια νέα διακυβέρνηση... επέλεξαν πολιτική αλλαγή, επέλεξαν μια νέα πολιτική...». Με αυτά τα λόγια είχε ξεκινήσει την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο Κ. Καραμανλής στις 20 Μάρτη του 2004. Ενα χρόνο μετά και ο τελευταίος αφελής ψηφοφόρος της ΝΔ έχει καταλάβει με οδυνηρό τρόπο ότι όχι μόνο δεν υπήρξε «πολιτική αλλαγή» και «νέα πολιτική», αλλά σημειώθηκε μια ομαλή αλλαγή φρουράς μεταξύ «πράσινων» και «γαλάζιων» διαχειριστών της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

* * *

Τα νέα, έξτρα, αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό που κατάφεραν ήταν να δώσουν τη χαριστική βολή στο φιλολαϊκό προσωπείο της γαλάζιας διακυβέρνησης, αφήνοντας να προβάλει καθαρά η αφτιασίδωτη ταξική πολιτική της. Η διαρκώς επαναλαμβανόμενη πρωθυπουργική φράση ότι «νέα διακυβέρνηση σημαίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», ηχεί ως το πιο τερατώδες ψέμα. Η πολιτική και οι πράξεις της έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των ελάχιστων. Αποδείχθηκε πανέτοιμη από την πρώτη στιγμή να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις απέναντι στους καπιταλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο. Κυριολεκτικά τους προσφέρει «γην και ύδωρ»: γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, «αναπτυξιακά» κίνητρα, στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ, τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα, «επενδυτικά» πακέτα, απελευθερωμένο ωράριο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.ο.κ. Από την άλλη γίνεται ολοένα και πιο βάναυση και βάρβαρη η επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα. Μόνο άγρια λιτότητα, ακρίβεια, περικοπές κοινωνικών δαπανών, «αντέχει η οικονομία» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

* * *

Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για ψευδαισθήσεις και απατηλές προσδοκίες και από τη «νέα» κυβέρνηση. Το «στενό μαρκάρισμα» από τα δεξιά που ασκεί το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο εφιαλτικό παρελθόν. Οσο γρηγορότερα και αποφασιστικά το αντιληφθούν οι εργαζόμενοι, τόσο πιο εύκολα θα χειραφετηθούν από τα δικομματικά ψευτοδιλήμματα και θα ψάχνουν για το δικό τους δρόμο για την εξουσία.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ