ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Νέο «επεισόδιο» εμπορικού πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Στην επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων στις ΗΠΑ (πιθανώς δασμούς ύψους έως και 15% σε προστατευόμενα, από την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους, προϊόντα όπως χαρτί, υφάσματα, μηχανήματα, αγροτικά προϊόντα), ανακοίνωσε χτες πως προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν έχει άρει ακόμη τη νομοθεσία (που προώθησε το 2000) περί προστατευόμενης εγχώριας παραγωγής που κρίθηκε παράνομη (το 2002) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου... Ως εκ τούτου, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μάη και να υιοθετηθούν όχι μόνον από τις 25 χώρες - μέλη, αλλά και από άλλες επτά χώρες (ανάμεσά τους η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ινδία).


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πείνα και δίψα, «όπλα» των κατακτητών
  • Βαρύ «κατηγορώ» του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τον επισιτισμό κατά των κατοχικών δυνάμεων
  • «Τεράστια τα λάθη» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν την εισβολή, εκτιμά ειδική επιτροπή στην Ουάσιγκτον

Παιδιά στη Μοσούλη ψάχνουν στα σκουπίδια για φαΐ, ενώ ...οι «ελευθερωτές» τα επιτηρούν

Associated Press

Παιδιά στη Μοσούλη ψάχνουν στα σκουπίδια για φαΐ, ενώ ...οι «ελευθερωτές» τα επιτηρούν
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ευθεία επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων ως προς το «ρόλο» τους στην κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του ιρακινού λαού εξαπέλυσε, χτες, από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον επισιτισμό, Ζαν Ζινγκλέρ. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μπους παραλάμβανε την έκθεση ειδικής επιτροπής, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν τραγικά λάθη στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά στο ιρακινό οπλοστάσιο πριν από τον πόλεμο».

«Η κατάσταση όσον αφορά στο δικαίωμα σίτισης και πρόσβασης του ιρακινού πληθυσμού σε πόσιμο νερό, είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε ο Ζινγκλέρ. Υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ, υπάρχουν πλείστα παραδείγματα, όπως η περίπτωση της Φαλούτζα, όπου οι κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη στέρηση τροφίμων και την καταστροφή των αποθεμάτων πόσιμου νερού ως «όπλο» σε βάρος του πληθυσμού, προκειμένου να επιτύχουν κάμψη του ηθικού του.

Επίσης, ο Ζινγκλέρ τόνισε ότι ο υποσιτισμός των παιδιών κάτω των 5 χρόνων στο Ιράκ έχει διπλασιαστεί τα 2 τελευταία χρόνια της κατοχής, φτάνοντας το ποσοστό του 7,7% έναντι 4%. Το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας αυξάνεται, όπως είπε, μήνα με το μήνα. Ο Ζινγκλέρ επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για «την τραγωδία που συντελείται στο Ιράκ» στις κατοχικές δυνάμεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η εισβολή στο Ιράκ και ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος έχουν προκαλέσει αφαίμαξη κεφαλαίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της πείνας».

Οι παρατηρήσεις του Ζινγκλέρ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Εκπρόσωποί της τον κατηγόρησαν ότι έκανε «επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων» και ότι «αγνοεί την πραγματικότητα στο Ιράκ, το οποίο ουδέποτε επισκέφτηκε». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν εναντιωθεί, εξαρχής, στην ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης από τον Ζινγκλέρ το 2000.

«Τεράστια τα λάθη των μυστικών υπηρεσιών»

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μπους δεχόταν στο Λευκό Οίκο την επιτροπή, που ο ίδιος συνέστησε πριν από περίπου ένα χρόνο, προκειμένου να διερευνηθεί γιατί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά τις, σχετικές με το Ιράκ, πληροφορίες πριν από την εισβολή. Στην έκθεση που παραδόθηκε στον Μπους, (μέρος της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα), η επιτροπή χαρακτηρίζει «εντελώς λανθασμένες» τις εκτιμήσεις των 15 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «στη συντριπτική τους πλειοψηφία». Προσθέτει, μάλιστα, ότι ακόμη και σήμερα «οι ΗΠΑ γνωρίζουν ανησυχητικά ελάχιστα στοιχεία για τα οπλοστάσια των αντιπάλων τους».

Η επιτροπή καταλήγει σε 74 προτάσεις σαρωτικών αλλαγών και προτρέπει τον Πρόεδρο Μπους να δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στον Τζον Νεγκρεπόντε, που τέθηκε επικεφαλής των 15 μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, εκτιμάται ότι το πλήγμα που δέχτηκε η αξιοπιστία των ΗΠΑ από τις λανθασμένες αυτές εκτιμήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μακρόχρονο να αποκατασταθεί.

Επιθέσεων συνέχεια...

Στη Σαμάρα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σιιτικό τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2. Στο Σουλεϊμάν Μπέικ, από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν 5 εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Στην Τουζ, από επίθεση αυτοκινήτου σε φυλάκιο σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 10. Στη Μοσούλη από ενόπλους σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 5. Τέλος, στη Βαγδάτη από επίθεση ενόπλων σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις δέχτηκαν άλλο ένα «πλήγμα». Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ μέχρι τα τέλη Ιούλη. Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση μέχρι τα τέλη του χρόνου.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια σε Ραμάλα - Τουλκαρέμ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.--

Εντολή να συλληφθούν όσοι ένοπλοι, μέλη μαχητικών οργανώσεων, δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για κατάθεση των όπλων τους, έδωσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η απόφαση ελήφθη μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν από ενόπλους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ομάδα ενόπλων, που φέρεται να ανήκει στην οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», που διατηρεί δεσμούς με τη «Φατάχ», άνοιξαν πυρ, τη νύχτα, κατά του Προεδρικού Μεγάρου και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε παρακείμενα εστιατόρια και καταστήματα. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι ένοπλοι επέλεξαν το συγκεκριμένο τρόπο για να διαμαρτυρηθούν επειδή δεν μπορούν, πλέον, να βρουν κατάλυμα εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχαν εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες.

Κάποιες άλλες πηγές υποστήριζαν ότι οι ένοπλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση αφοπλισμού των ενόπλων οργανώσεων, που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Αμπάς. Οποια και αν είναι η αφορμή που πυροδότησε τα πρωτοφανή, για τη Ραμάλα, επεισόδια, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος φέρεται αποφασισμένος να «επιβάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στις παλαιστινιακές πόλεις».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, επεισόδια σημειώνονταν, μεταξύ Παλαιστινίων, και στην Τουλκαρέμ. Ολα ξεκίνησαν όταν αυτοκίνητο με 3 επιβαίνοντες ενόπλους πλησίασε φυλάκιο της παλαιστινιακής αστυνομίας. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι 3 επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή των κατοίκων, οι οποίοι πυρπόλησαν στέγαστρα, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες της παλαιστινιακής αστυνομίας, ενώ πυρά έπληξαν το τοπικό κτίριο της παλαιστινιακής αρχής. Η Τουλκαρέμ είναι η δεύτερη πόλη που παραδόθηκε στον έλεγχο της Π. Αρχής από τον ισραηλινό στρατό.

Ανεβάζουν τους τόνους οι έποικοι

Ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα προς όλους τους Ισραηλινούς στρατιώτες και εφέδρους απηύθυναν, χτες, ομάδα ραβίνων, οργανώσεις εποίκων και ομάδα ακροδεξιών βουλευτών, ζητώντας τους να λιποτακτήσουν, ενόψει της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιστολή καλούνται οι Ισραηλινοί στρατιώτες να μην παρουσιαστούν στις μονάδες τους μετά το πέρας των εορτών του εβραϊκού Πάσχα, στα τέλη Απριλίου. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στόχος δεν είναι ο διχασμός του στρατού, αλλά «η μη πραγματοποίηση της επικείμενης αποχώρησης», ενώ προειδοποιείται, εκ νέου, η κυβέρνηση Σαρόν ότι οδηγεί τη χώρα «σε αιματηρό εμφύλιο».


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνάντηση Κορυφής με απτά αποτελέσματα

Τετραμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώθηκε προχτές στην πόλη Γκουαγιάνα της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή του Προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ με τους ομολόγους του, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Στόχος της συνάντησης ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής με την Ισπανία, τόσο σε ζητήματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, όσο και στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της μάστιγας της φτώχειας και της πείνας, του εμπορίου των ναρκωτικών, αλλά και της βίας - τρομοκρατίας, που, βεβαίως, κάθε χώρα ερμηνεύει με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Φυσικά, η κίνηση αυτή, που δείχνει ότι η Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής δημοκρατικής επανάστασης αναπτύσσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες, ανησυχεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θεωρεί τις εξελίξεις στη χώρα αυτή «παράγοντα αποσταθεροποίησης» για την ήπειρο. Ειδικότερα, ανησυχεί το γεγονός ότι το πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η υπογραφή συμφωνίας για αγορά από ισπανικές εταιρίες πλοίων και αεροσκαφών για τον εξοπλισμό της Βενεζουέλας, ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και αεροσκαφών από τη Βραζιλία. Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνεργασία της Κρατικής Πετρελαιοβιομηχανίας της Βενεζουέλας με την ισπανική «Repsol».

Στη διακήρυξη στην οποία κατέληξαν οι τέσσερις ηγέτες διατυπώνουν την κοινή τους θέληση για συνεργασία και θεωρούν θετικές τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση στη Λατινική Αμερική. Ταυτόχρονα, καλούν σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως και της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας των χωρών και καταδικάζουν την οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ