Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνάντηση Κορυφής με απτά αποτελέσματα

Τετραμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώθηκε προχτές στην πόλη Γκουαγιάνα της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή του Προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ με τους ομολόγους του, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Στόχος της συνάντησης ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής με την Ισπανία, τόσο σε ζητήματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, όσο και στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της μάστιγας της φτώχειας και της πείνας, του εμπορίου των ναρκωτικών, αλλά και της βίας - τρομοκρατίας, που, βεβαίως, κάθε χώρα ερμηνεύει με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Φυσικά, η κίνηση αυτή, που δείχνει ότι η Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής δημοκρατικής επανάστασης αναπτύσσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες, ανησυχεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θεωρεί τις εξελίξεις στη χώρα αυτή «παράγοντα αποσταθεροποίησης» για την ήπειρο. Ειδικότερα, ανησυχεί το γεγονός ότι το πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η υπογραφή συμφωνίας για αγορά από ισπανικές εταιρίες πλοίων και αεροσκαφών για τον εξοπλισμό της Βενεζουέλας, ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και αεροσκαφών από τη Βραζιλία. Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνεργασία της Κρατικής Πετρελαιοβιομηχανίας της Βενεζουέλας με την ισπανική «Repsol».

Στη διακήρυξη στην οποία κατέληξαν οι τέσσερις ηγέτες διατυπώνουν την κοινή τους θέληση για συνεργασία και θεωρούν θετικές τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση στη Λατινική Αμερική. Ταυτόχρονα, καλούν σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως και της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας των χωρών και καταδικάζουν την οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ