ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Οι ταξικές δυνάμεις καταδικάζουν τη νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις

Motion Team

Την αντίδραση των ταξικών συνδικάτων έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα φοροεπιδρομή που θα πλήξει ακόμα περισσότερο το ήδη καταπονημένο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η εργατική τάξη που για χρόνια υπέφερε από την πράσινη λιτότητα, τώρα καλείται να μπει στο ζυγό, για να σύρει τη γαλάζια λιτότητα. Δε χωράει, πλέον, αμφιβολία ότι πράσινη και γαλάζια λιτότητα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, κέρδη για τα μονοπώλια, φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό».

Τη νέα γαλάζια φοροεπιδρομή, μετά την πολύχρονη πράσινη, καταδικάζει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου, και καλεί «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα την εργατική τάξη σε συσπείρωση και κοινή δράση για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών Ελλάδας επισημαίνει ότι η νέα φοροεισπρακτική επιδρομή θα έχει ως αποτέλεσμα να ανατραπεί προς το χειρότερο, η σχέση μεταξύ της άμεσης και της κοινωνικά άδικης έμμεσης φορολογίας. Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή της, μόνο από τη φορολογία, τα εισοδήματα των εργαζομένων, το 2005, θα μειωθούν πάνω από 3% και η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα ξεπερνά το 23% του εισοδήματός τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης δεν είναι "έκτακτα", αλλά προγραμματισμένα και ενταγμένα στη συνολική επιθετική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σήμερα στο Βόλο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, και τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ.στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ.

Με πρωτοβουλία των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται ακόμα την Τρίτη 5 Απρίλη στα Γιάννενα, στις 8.30 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, στην Κέρκυρα στις 8.00 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργάκη και στην Πρέβεζα στις 8.00 μ.μ. στο Θεοφάνειο.

Η Εργατική Ενότητα, ο συνδυασμός του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ ο κρατικός κορβανάς γεμίζει από τη φορολόγηση του λαού και αδειάζει από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο». Στο ίδιο μήκος κύματος, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας επισημαίνει ότι είναι «μέτρα προγραμματισμένα από καιρό και ενταγμένα στη συνολική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου» και καλεί τα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου το Σάββατο 2/4 στις 10.30, στη Χαλκίδα, στην πλατεία Αγοράς την Τρίτη 5/4 στις 19.00 και στη Λιβαδειά, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης την Τρίτη 19.00.

«Η οργανωμένη μαζική αγωνιστική δράση θα πρέπει να είναι η απάντηση - καταδίκη στη νέα φοροεπιδρομή που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Τα μέτρα - φωτιά της κυβέρνησης καταγγέλλει και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καλώντας τους εργαζόμενους «να βγάλουν γρήγορα συμπεράσματα από αυτήν την πολιτική, να αφήσουν τις ηγεσίες που αποδέχονται τη γραμμή συμβιβασμού, ενώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καλεί την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα να στρατευτούν στον αγώνα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, «ν' αντισταθούν σ' αυτήν την πολιτική και στη νέα φορολογική επιδρομή».

ΓΣΕΕ
Γίνανε μαλλιά κουβάρια

Σε ντόμινο, με απρόβλεπτη την κατάληξή του, εξελισσόταν μέχρι αργά τη νύχτα η κατάσταση που διαμορφώθηκε χτες στη ΓΣΕΕ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της «Αυτόνομης Παρέμβασης», του ΣΥΝ, ο επικεφαλής της Α. Καλύβης, απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι «δεν πρέπει να καταγγελθεί τώρα η διετής σύμβαση που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ, γιατί έτσι θα χαθούν οι αυξήσεις που προβλέπει αυτή η σύμβαση να δοθούν το Σεπτέμβρη».

Απαντώντας σ' αυτή την τοποθέτηση, εκ μέρους της ΔΑΚΕ, ο Πουπάκης (από την ομάδα της λαϊκής δεξιάς), προφανώς σε άμεση συνεννόηση με τον Πολυζωγόπουλο, που είχε ήδη ταχθεί υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης, ανακοίνωσε πως η ΔΑΚΕ θέτει ανοιχτά θέμα καταγγελίας της σύμβασης τώρα.

Οι εξελίξεις από κει και ύστερα πήραν μορφή χιονοστιβάδας: Εκπροσωπώντας τους εκσυγχρονιστές της ΔΑΚΕ, ο Αγαδάκος στέλνει δελτίο Τύπου με 3 σημεία: 1. Ο Πουπάκης δεν εκπροσωπεί τη ΔΑΚΕ! 2. Η ΔΑΚΕ συμφωνεί με τη θέση της «Παρέμβασης». 3. Η θέση Πολυζωγόπουλου - Πουπάκη για καταγγελία της σύμβασης τώρα δεν είναι συμφέρουσα, γιατί αν υπογραφεί τώρα νέα σύμβαση με ποσοστό αύξησης 1% (τόσο ζητάει ο Πολυζωγόπουλος για αναπλήρωση της απώλειας από την αύξηση του ΦΠΑ), το ημερομίσθιο θα αυξηθεί μόνο κατά 25 λεπτά του ευρώ, ενώ η υπάρχουσα σύμβαση δίνει το Σεπτέμβρη αύξηση κατά 80 λεπτά.

Το τρίτο σημείο του δελτίου της ΔΑΚΕ προκάλεσε την αντίδραση του Πολυζωγόπουλου, που κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση την ΕΕ. Πριν ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση, με τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ο. Κυριακόπουλος, ζητά να εκφραστεί ενιαία η αντίθεση των κοινωνικών εταίρων στην κυβερνητική απόφαση για το ΦΠΑ, ως μια απόφαση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα. Για να ενισχύσει τη θέση του, προτείνει να αρχίσει παράλληλα τώρα ο διάλογος για τη νέα σύμβαση, χωρίς να καταγγελθεί η υπάρχουσα.

Η πρόταση του ΣΕΒ οδηγεί σε συμφωνία Πολυζωγόπουλου, Αγαδάκου, Καλύβη, αλλά ανοίγει νέο μέτωπο, καθώς ο Στρατούλης, πλέον, από την «Παρέμβαση», δηλώνει πως διαφωνεί με τη συμφωνία, γιατί η θέση των δυνάμεων που μετέχουν στο Φόρουμ είναι να επιδιωχτεί σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς, θέση που προωθείται με την καταγγελία της σύμβασης με αφορμή την αύξηση στο ΦΠΑ.

Το εκ των πραγμάτων διαμορφωμένο μέτωπο της ομάδας Πουπάκη (ΔΑΚΕ) με την ομάδα Στρατούλη (ΣΥΝ), απαντήθηκε από την κεντρική διοίκηση της ΔΑΚΕ, με δελτίο Τύπου που ανακοίνωνε τη διαγραφή του Πουπάκη!

Αργά τη νύχτα δεν ήταν καθόλου σίγουρο αν η Πρωταπριλιά θα ξημερώσει με την ίδια διοίκηση στη ΓΣΕΕ, καθώς εκδηλώθηκε παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, μετά τα πυρά που δέχτηκε για την υπόθεση ΛΑΦΚΑ, θεωρεί ότι είναι ευκαιρία, με κατάλληλη αξιοποίηση της ομάδας Πουπάκη, για ένα αποφασιστικό χτύπημα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αγωνιστικός συναγερμός

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 7 Απρίλη

Προσκλητήριο αντίστασης ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους κλέβει ακόμα κι από αυτές τις πενιχρές συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση αύξησε φέτος κατά μερικά ...λεπτά, απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, καλώντας με σχετική ανακοίνωση σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Πέμπτη, 7 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοτζιά.

Οι νέοι φόροι σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και η ακρίβεια, που δεν πρόκειται να «κοπάσει», χτυπούν αλύπητα ομάδες με χαμηλά εισοδήματα όπως οι συνταξιούχοι, τονίζουν οι Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες. «Μόνο με την αύξηση των τσιγάρων, που τα φτηνά τα καπνίζουν οι συνταξιούχοι, παίρνει πίσω και με το παραπάνω την αύξηση 40-80 λεπτά που μας έδωσε για το 2005», αναφέρει η ανακοίνωση για την κυβέρνηση.

Ο εμπαιγμός, αλλά και ο ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής είναι ολοφάνερος: «Και ενώ για μας δεν αντέχει η οικονομία, αντέχει για τους βιομηχάνους που τους μειώνει τη φορολογία στα κέρδη κατά 10% και τους χαρίζει πάνω από δισ. ευρώ, χώρια ότι τους δίνει και άλλα προνόμια και κίνητρα για τη δήθεν ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα». Επιπλέον, το κρατικό ταμείο θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη φοροαπαλλαγή που προορίζεται για την Εκκλησία.

Προειδοποιώντας ότι αυτά τα μέτρα είναι μόνον η αρχή μιας γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, που θα ενταθεί, οι ομοσπονδίες υπογραμμίζουν την ανάγκη διεκδίκησης αιτημάτων που θα επιτρέπουν μια αξιοπρεπή ζωή, όπως κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ