Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Γίνανε μαλλιά κουβάρια

Σε ντόμινο, με απρόβλεπτη την κατάληξή του, εξελισσόταν μέχρι αργά τη νύχτα η κατάσταση που διαμορφώθηκε χτες στη ΓΣΕΕ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της «Αυτόνομης Παρέμβασης», του ΣΥΝ, ο επικεφαλής της Α. Καλύβης, απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι «δεν πρέπει να καταγγελθεί τώρα η διετής σύμβαση που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ, γιατί έτσι θα χαθούν οι αυξήσεις που προβλέπει αυτή η σύμβαση να δοθούν το Σεπτέμβρη».

Απαντώντας σ' αυτή την τοποθέτηση, εκ μέρους της ΔΑΚΕ, ο Πουπάκης (από την ομάδα της λαϊκής δεξιάς), προφανώς σε άμεση συνεννόηση με τον Πολυζωγόπουλο, που είχε ήδη ταχθεί υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης, ανακοίνωσε πως η ΔΑΚΕ θέτει ανοιχτά θέμα καταγγελίας της σύμβασης τώρα.

Οι εξελίξεις από κει και ύστερα πήραν μορφή χιονοστιβάδας: Εκπροσωπώντας τους εκσυγχρονιστές της ΔΑΚΕ, ο Αγαδάκος στέλνει δελτίο Τύπου με 3 σημεία: 1. Ο Πουπάκης δεν εκπροσωπεί τη ΔΑΚΕ! 2. Η ΔΑΚΕ συμφωνεί με τη θέση της «Παρέμβασης». 3. Η θέση Πολυζωγόπουλου - Πουπάκη για καταγγελία της σύμβασης τώρα δεν είναι συμφέρουσα, γιατί αν υπογραφεί τώρα νέα σύμβαση με ποσοστό αύξησης 1% (τόσο ζητάει ο Πολυζωγόπουλος για αναπλήρωση της απώλειας από την αύξηση του ΦΠΑ), το ημερομίσθιο θα αυξηθεί μόνο κατά 25 λεπτά του ευρώ, ενώ η υπάρχουσα σύμβαση δίνει το Σεπτέμβρη αύξηση κατά 80 λεπτά.

Το τρίτο σημείο του δελτίου της ΔΑΚΕ προκάλεσε την αντίδραση του Πολυζωγόπουλου, που κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση την ΕΕ. Πριν ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση, με τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ο. Κυριακόπουλος, ζητά να εκφραστεί ενιαία η αντίθεση των κοινωνικών εταίρων στην κυβερνητική απόφαση για το ΦΠΑ, ως μια απόφαση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα. Για να ενισχύσει τη θέση του, προτείνει να αρχίσει παράλληλα τώρα ο διάλογος για τη νέα σύμβαση, χωρίς να καταγγελθεί η υπάρχουσα.

Η πρόταση του ΣΕΒ οδηγεί σε συμφωνία Πολυζωγόπουλου, Αγαδάκου, Καλύβη, αλλά ανοίγει νέο μέτωπο, καθώς ο Στρατούλης, πλέον, από την «Παρέμβαση», δηλώνει πως διαφωνεί με τη συμφωνία, γιατί η θέση των δυνάμεων που μετέχουν στο Φόρουμ είναι να επιδιωχτεί σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς, θέση που προωθείται με την καταγγελία της σύμβασης με αφορμή την αύξηση στο ΦΠΑ.

Το εκ των πραγμάτων διαμορφωμένο μέτωπο της ομάδας Πουπάκη (ΔΑΚΕ) με την ομάδα Στρατούλη (ΣΥΝ), απαντήθηκε από την κεντρική διοίκηση της ΔΑΚΕ, με δελτίο Τύπου που ανακοίνωνε τη διαγραφή του Πουπάκη!

Αργά τη νύχτα δεν ήταν καθόλου σίγουρο αν η Πρωταπριλιά θα ξημερώσει με την ίδια διοίκηση στη ΓΣΕΕ, καθώς εκδηλώθηκε παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, μετά τα πυρά που δέχτηκε για την υπόθεση ΛΑΦΚΑ, θεωρεί ότι είναι ευκαιρία, με κατάλληλη αξιοποίηση της ομάδας Πουπάκη, για ένα αποφασιστικό χτύπημα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ