ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλοιωμένα τρόφιμα σε δύο νοσοκομεία

Αλλοιωμένα τρόφιμα, καθώς και τρόφιμα που δεν έφεραν τις απαιτούμενες ενδείξεις στη συσκευασία, εντόπισαν και κατέσχεσαν συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Αγία Ολγα».

Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αθηνών, συνεργεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής πραγματοποίησαν ελέγχους στο διάστημα από 1η Γενάρη ως τις 28 Φλεβάρη, οπότε και εντόπισαν 91 κιλά αλλοιωμένου νωπού βοδινού κρέατος στο «Ερυθρός Σταυρός» και 258 κιλά κατεψυγμένα ψάρια χωρίς τις απαιτούμενες ενδείξεις, στο «Αγία Ολγα».

Και στις δυο περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας ζητήθηκαν από τα ίδια νοσοκομεία, στα οποία λειτουργούν Επιτροπές Προμηθειών. Στην περίπτωση του «Ερυθρού» η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κρέας μπορούσε να παραμείνει στη συντήρηση μόνο δύο μέρες και όχι τρεις ή τέσσερες, όπως ήταν η σύμβαση με την εταιρία. Ετσι η Επιτροπή ζήτησε τον έλεγχο και δεν κράτησε τα κρέατα.

Το «Αγία Ολγα» είχε ζητήσει ψάρια στη συσκευασία του ενός κιλού και η προμηθεύτρια εταιρία τα είχε στη συσκευασία των 20 κιλών, ενώ διαπιστώθηκε ότι το 8% του βάρους ήταν πάγος.

Η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις δικές της ενέργειες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κυβερνητική κάλυψη στο «ρουφιάνο της γειτονιάς»
  • Ο Χ. Μαρκογιαννάκης δικαιολόγησε την πρωτοφανή απόφαση του Δήμου Βύρωνα
  • Λιάνα Κανέλλη: «Σπέρνονται χαφιέδες της διπλανής πόρτας»

Πλήρη κάλυψη στην πρόκληση της θεσμοθέτησης του προγράμματος εθελοντικής φύλαξης με τη συμμετοχή δημοτών, που προωθεί ο Δήμος Βύρωνα, έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο πολιτών - συνεργατών της Αστυνομίας, που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ανοίγει τους «ασκούς του αιόλου» για την καταπάτηση στοιχειωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Χ. Μαρκογιαννάκης καλύπτοντας πλήρως την πρωτοφανή αυτή απόφαση του Δήμου Βύρωνα ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να χτυπηθεί η εγκληματικότητα μέσα από την απαραίτητη συνεργασία της Αστυνομίας με τον πολίτη. Για τους «ρουφιάνους της γειτονιάς» είπε ότι δε θα αντικαθιστούν την Αστυνομία, ούτε θα έχουν αστυνομικά καθήκοντα και θα λειτουργούν απλώς υποβοηθητικά. Θα έχουν διακριτικά και «όταν θα υποπίπτει στην αντίληψή τους κάτι παράνομο θα έχουν την υποχρέωση να ειδοποιούν την Αστυνομία».

Καταπέλτης ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή της, καταγγέλλοντας ότι στο Βύρωνα, τη γειτονιά που φτιάχτηκε από πρόσφυγες και στα 100 χρόνια από το θάνατο του Βύρωνα, σπέρνονται «χαφιέδες και αλήτες της διπλανής πόρτας».

Μάλιστα για να στελεχωθεί το Σώμα των «ρουφιάνων της γειτονιάς» δίνονται και κίνητρα, όπως έκπτωση σε εκατό καταστήματα με πιστωτική κάρτα, έκπτωση 50% στα δημοτικά αναψυκτήρια, δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο Βράχων, ένα καπέλο και ένα μπουφάν!

«Κίνητρα κοινωνικά και εκπτωτικά για να γίνεις ρουφιάνος», είπε χαρακτηριστικά η Λ. Κανέλλη.

Η επικινδυνότητα της απόφασης αυτής φαίνεται και από τα καθήκοντα που ορίζονται για τους «χαφιέδες της γειτονιάς», όπως το ότι «θα ειδοποιούν την Αστυνομία αν διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις από άτομα, τα οποία λόγω του τόπου, του χρόνου και της εν γένει συμπεριφοράς τους κρίνονται ύποπτοι διάπραξης εγκληματικής πράξης»! Αποκωδικοποιώντας τα καθήκοντα αυτά η βουλευτής του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά:

«Θα κυκλοφορούν οι πολίτες στο δρόμο και θα λένε: δε μου γεμίζει το μάτι αυτός στη γωνία; Θα τσακώνεται ένα ζευγάρι να ανταλλάσσει ραβασάκι ερωτικό και θα παίρνει τηλέφωνο την Αστυνομία ή τη μαμά και θα λέει ότι η κόρη σου έπαιρνε φακελάκια χτες στη γωνία μπροστά στο σχολείο και είναι ναρκομανής»...

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας 60.000 άνδρες και με τους καινούριους νόμους έχουν περισσέψει άνθρωποι για να κάνουν αυτήν τη δουλιά.

«Ελεος! Πάρτε το πίσω τώρα», κατέληξε η Λ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να το ελέγξετε αυτό το πράγμα. Και το ήθος και το ύφος της προστασίας της γειτονιάς, δεν μπορεί να είναι στη νομιμοποιημένη και με κίνητρα εμπορικά ρουφιανική διάθεση του χαφιέ της γειτονιάς μας».

«Μαθήματα» Ολυμπιακής ασφάλειας

Το... εξαγώγιμο προϊόν της Ολυμπιακής ασφάλειας θα προωθήσουν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (ΥΔΤ) σε χώρες που πρόκειται να διοργανώσουν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Για το σκοπό αυτό, στελέχη του ΥΔΤ το πρώτο 15ήμερο του Απρίλη θα επισκεφτούν το Κατάρ και την Κίνα, για μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας...

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στο υπουργείο και χώρες όπως η Βραζιλία, η Αλγερία και η Γερμανία (όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2006). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, με αφορμή την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προωθείται η δημιουργία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτέλεσαν τους πλέον στρατιωτικοποιημένους αγώνες, ενώ αποκτήθηκε... εμπειρία και τεχνογνωσία με τη στενή συνεργασία ελληνικών αρχών και υπηρεσιών όπως η CIA και το FBI, αλλά και με την πολυεθνική SAIC, στενό συνεργάτη αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του ΝΑΤΟ. Κατά το υπουργείο, πρόκειται για έναν επιστημονικό, ερευνητικό και συμβουλευτικό φορέα στον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος έχει σκοπό τη διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας, όπως και την εκπόνηση μελετών, ερευνητικών προγραμμάτων και γνωμοδοτήσεων, τόσο για το υπουργείο όσο και για άλλους φορείς.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Συνεχίζεται την Τρίτη

Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη για το μακελειό των Τεμπών στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δημαρχείου Βόλου, η οποία διεκόπη το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής κατέθεσαν οι γονείς και οι συμμαθητές των 21 παιδιών. Η δίκη αναμένεται να είναι μακρά, δεδομένου ότι θα καταθέσουν περίπου 130 μάρτυρες.

Οι συμμαθητές των 21 αδικοχαμένων παιδιών με επιστολή του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, ευχαριστούν τους μαθητές του Βόλου και την ΕΛΜΕ Μαγνησίας που την περασμένη Δευτέρα, την ώρα της δίκης, έδωσαν το «παρών» τους στη συγκέντρωση έξω από τα δημαρχείο. Η επιστολή έχει ως εξής: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους συμμαθητές μας των Γυμνασίων και Λυκείων του Βόλου, καθώς και την ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την ευαισθησία τους και την ηθική συμπαράσταση που μας παρείχαν στο χώρο του δημαρχείου, όπου διεξάγεται η δίκη για το συγκλονιστικό και τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 - 4 - 2003, που στοίχισε τη ζωή των 21 αθώων συμμαθητών μας καθώς και τον τραυματισμό μας, σωματικό και ψυχικό. Κοινή απαίτηση είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου ώστε να σταματήσει ο φόρος αίματος στην άσφαλτο».

Στα δίχτυα δουλεμπόρων

Μία ακόμα «βαποριά» προσφύγων, που αναζητώντας μια θέση στον ήλιο έπεσαν στα δίχτυα των δουλεμπόρων, βρέθηκε χτες αυτή τη φορά στην Παλαιοχώρα Κρήτης. Οι πρόσφυγες των οποίων μέχρι τώρα ο ακριβής τους αριθμός παραμένει άγνωστος, ενώ υπολογίζονται περίπου στους 120, είχαν στοιβαχτεί σε ένα ξύλινο δουλεμπορικό 20 μέτρων, το οποίο προσάραξε εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Ολοι αποβιβάστηκαν στη στεριά και μέχρι χτες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 80 όλοι νεαροί άντρες, που κατά δήλωσή τους είναι Παλαιστίνιοι. Προορισμός τους ήταν σύμφωνα με όσα ανέφεραν η Ιταλία.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του Δήμου Πελεκάνου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ρούχα και τρόφιμα. Ενώ ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων προσφύγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ