ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Πήρε 10 εκατ. ευρώ κι έφυγε...

Ενώ από τις αρχές του 2003 ο δήμαρχος προχώρησε σε διακανονισμό με τον ΟΔΔΥ, ζητά τώρα τη νομιμοποίηση της πράξης του από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την παράνομη διαχείριση από τον δήμαρχο Ανω Λιοσίων, Νίκο Παπαδήμα, του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, το οποίο εισέπραξε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ως αντισταθμιστικά τέλη για τα έτη 1993-1999. Οπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΔΔΥ (που ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του), ολόκληρο το ποσό που όφειλε προς τον δήμο άγγιζε τα 37 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά έπεσε στα 10 εκατ. ευρώ με ένα συμβιβασμό του δημάρχου που το Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν αποφάσισε ποτέ!

Ο δήμαρχος αντί να διεκδικήσει αυτό το ποσό αποδέχτηκε την πρόταση του ΟΔΔΥ να ρυθμίσει το χρέος του μόλις με 10 εκατ. ευρώ, για τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομίας και αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο δήμαρχος δεν έδωσε απόδειξη και τα ...περιέφερε επί δύο μήνες σε ελβετικές τράπεζες σαν τραπεζίτης για να αποδώσουν κεφάλαια. Το συγκεκριμένο συνολικό ποσό προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΔΥ στις 23/7/2003, στην οποία εγκρίθηκε να δοθούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ (3,4 δισ. δρχ.) για να ρυθμιστεί το χρέος.

Οπως αναφέρεται και στην εισήγηση της συνεδρίασης, τα ανταποδοτικά που όφειλε ο ΟΔΔΥ ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ (6,5 δισ. δρχ.) και με τις προσαυξήσεις έφταναν περίπου τα 37 εκατ. ευρώ (12,5 δισ. δραχμές). Τονίζεται, επίσης, ότι η πρωτοβουλία για συμβιβασμό ανήκε στον ίδιο τον ΟΔΔΥ όπως και η πρόταση για το συγκεκριμένο ποσό καθώς απορρίφτηκαν δύο προσφυγές που είχε κάνει στα δικαστήρια για τα αντισταθμιστικά. Ο δήμος όμως παρ' όλα αυτά έσπευσε να συμφωνήσει και ο δήμαρχος να εισπράξει τα 10 εκατομμύρια παρουσιάζοντας και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία όμως έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ότι ήταν πλαστή καθώς ποτέ δεν έγινε συνεδρίαση.

Γι' αυτό άλλωστε ο δήμαρχος σχεδόν δύο χρόνια μετά και λόγω των καταγγελιών για τις παράνομες διαδικασίες, προσπαθεί τώρα να τις καλύψει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οποίο ζητά να νομιμοποιήσει όλες τις παραπάνω και έξω από κάθε νόμο ενέργειες. Βρήκε όμως την αντίδραση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων σε δύο συνεχόμενα Δημοτικά Συμβούλια στις 9/3 και 16/3/2005 και απέσυρε το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από πολυσέλιδο πόρισμα του υπουργείου Οικονομίας μετά από έλεγχο επιθεωρητών τον Ιούλη του 2004 ύστερα από καταγγελίες δημοτικών συμβούλων. Στο πόρισμα οι ελεγκτές έκαναν ξεκάθαρη αναφορά για παράνομη εξωταμειακή διαχείριση του ποσού των 10 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δήμος να εμφανίζει έλλειμμα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο δήμος επίσημα δεν έχει εκδώσει και δεν έχει στείλει στον ΟΔΔΥ απόδειξη είσπραξης του συγκεκριμένου ποσού. Αποτέλεσμα και το χρέος στον ΟΔΔΥ δε διαγράφτηκε αλλά ούτε τα 10 εκατ. ευρώ έχουν πιστωθεί επίσημα στα ταμεία του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να κατατεθεί σχετική αναφορά από τις δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικούς συμβούλους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Ζητούν υπογειοποίηση του προαστιακού

Το «πριν» και το «μετά» του προαστιακού... Αυτή την πραγματικότητα καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Το «πριν» και το «μετά» του προαστιακού... Αυτή την πραγματικότητα καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπογειοποίηση της γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου που κατασκευάζεται στις περιοχές των Αγίων Αναργύρων και του Μενιδίου, δήλωσαν χτες κάτοικοι και φορείς των δύο δήμων σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν στη συμβολή των οδών Κωστή Παλαμά και Κωνσταντινουπόλεως. Η συγκέντρωση έγινε ακριβώς στο σημείο που έχει ξεκινήσει ήδη να υψώνεται ένας τεράστιος τσιμεντένιος τοίχος - «έκτρωμα», στα πλαίσια του έργου επέκτασης των γραμμών από δύο σε τέσσερις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο προαστιακός.

Αν και οι εργασίες προχωρούν νυχθημερόν, χτες το πρωί όταν οι κάτοικοι και οι φορείς έφτασαν στο σημείο προκειμένου να εμποδίσουν τη συνέχειά τους, δεν υπήρχαν ούτε εργαζόμενοι ούτε μηχανήματα. Αντίθετα την περιοχή είχαν ζώσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φρόντισε η κυβέρνηση να στείλει για να εμποδίσει την κινητοποίηση.

Κάτοικοι και φορείς με σύνθημα «Αγώνας διαρκείας - αγώνας μαζικός - υπόγειος να γίνει ο προαστιακός», στη συγκέντρωση που έκαναν κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά το «έγκλημα» που συντελείται στις πλάτες τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, να κατασκευάζουν με το λιγότερο δυνατό κόστος το έργο. Μπροστά στις ευθύνες τους έβαλαν όμως και τους δύο δημάρχους, Μενιδίου Σπ. Στριφτό και Αγίων Αναργύρων Κώστα Τρίγκα, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση, κάτω από την πίεση του προβλήματος και εισέπραξαν την έντονη αντίδραση των κατοίκων.

Αλλωστε όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι με τη στάση των δημάρχων και των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έχει συγκαλυφτεί το έγκλημα που συντελείται με την κατασκευή της γραμμής του προαστιακού από το Σταθμό των Αγίων Αναργύρων μέχρι το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων με μόνο 1,8 χιλιόμετρα υπογειοποίησης. Αποτέλεσμα είναι, μια τεράστια οικολογική καταστροφή με κοπή 1.800 δέντρων (!) ώστε να περνάνε τέσσερις γραμμές. Δέντρα τα οποία θα αντικατασταθούν από τεράστιους τοίχους ύψους 7 μέτρων, δεξιά και αριστερά των γραμμών κόβοντας την περιοχή στη μέση.

Τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος ο οποίος παρευρέθηκε στην κινητοποίηση τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί με αυτές τις προϋποθέσεις το έργο. Παρά τις υποσχέσεις, τόνισε, των κυβερνήσεων για υπογειοποίηση, το έργο συνεχίζεται με τα ίδια σχέδια. Γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κατοίκων και φορέων στον οποίο πρέπει να συμμετέχουν αποφασιστικά οι δημοτικές αρχές για να επιβληθεί η υπογειοποίηση του προαστιακού.

ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
Κινητοποιήσεις κόντρα στο εμπόριο θανάτου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, μπροστά στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής, αντιδρώντας στην ανεξέλεγκτη διάσταση που έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, η διακίνηση των ναρκωτικών στην περιοχή τους και γενικότερα στις δυτικές συνοικίες. Πριν από λίγες μέρες ένας ακόμη νεαρός, κάτοικος του οικισμού βρήκε το θάνατο από τη χρήση ναρκωτικών, ενώ μαθητές βρήκαν στον αυλόγυρο του σχολείου τους πεταμένες σύριγγες και μέσα σε κούτα μισό κιλό ηρωίνης, το οποίο παραδόθηκε στην αστυνομία.

Ακόμη, οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λαχαναγοράς, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου, οι περισσότεροι φτωχοί βιοπαλαιστές, ανησυχούν για τα παιδιά τους και επισημαίνουν ότι οι περισσότερες οικογένειες στις γειτονιές τους έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτημένο άτομο. Ιδιαίτερα τους έχει συνταράξει όμως μια τραγική ιστορία που την είδαν να ξετυλίγεται δίπλα τους.

Πέρσι το καλοκαίρι ένας 65χρονος, που είχε ζητήσει επανειλημμένα από την αστυνομία να τον συνδράμει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο σπίτι του εξ αιτίας της εξάρτησης του 30χρονου γιου του από τα ναρκωτικά, βρισκόμενος σε απόγνωση, πυροβόλησε το ίδιο του το παιδί. Κι ενώ ο πατέρας βρίσκεται στη φυλακή, περιμένοντας να δικαστεί, ο εγγονός του την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε νεκρός από χρήση ναρκωτικών κοντά στο κτίριο του σταθμού λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Συγκέντρωση κατά της τσιμεντοποίησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να οικοδομήσει το χώρο έκτασης 50 στρεμμάτων που περιβάλλει τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην οδό Παπαφλέσσα (πάροδο Ελ. Βενιζέλου) το Δημοτικό Συμβούλιο και κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το δήμο, πρόκειται για χώρο του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Αποστολική Εκκλησία και επιχειρεί να κτίσει εκεί πολυκατοικίες με αντιπαροχή. Ο χώρος αποτελεί, πάνω από 50 χρόνια, τόπο αναψυχής, περιπάτου και πρασίνου.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της Αποστολικής Διακονίας και τη συμμετοχή τους στην αυριανή συγκέντρωση εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΤΕΔΚΝΑ) και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ). Από την πλευρά της η Αποστολική Διακονία ομολογεί τα σχέδιά της και αναφέρει ότι ο χώρος δεν ανήκει στο δημόσιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ