ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Ανάπτυξη για ποιους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπόλικη είναι η περί την οικονομία φιλολογία, τις μέρες αυτές, με αφορμή τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Και, βέβαια, μια από τις λέξεις - κλειδιά είναι αυτή της «ανάπτυξης». Υποτίθεται πως όλα όσα κάνει η κυβέρνηση έχουν ως πρώτο τους στόχο την ανάπτυξη. Και εφόσον αυτός επιτευχθεί, τότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα μεγαλώσει η συνολική «πίτα» του παραγόμενου πλούτου και, επομένως, θα περισσέψουν μερικά κομμάτια και για τους εργαζόμενους, κλπ., κλπ. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής φιλολογούντες αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στο εξής αδιαμφισβήτητο γεγονός: Αρκετά χρόνια τώρα σημειώνονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης -πολλαπλάσιοι του μέσου όρου της ευρωένωσης και αρκετά μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους σήμερα για φέτος και τα επόμενα χρόνια- αλλά κανένα από τα προαναφερόμενα λαϊκά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκε. Το αντίθετο, χειροτέρευσε η κατάστασή τους.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί αποτελούν επιπλέον αποδείξεις ότι οι πραγματικές λέξεις - κλειδιά για τα όποια οικονομικά προβλήματα δεν είναι η «ανάπτυξη», αλλά «ανάπτυξη για ποιους;». Οσο εφαρμόζονται πολιτικές ανάπτυξης των κερδών της ολιγαρχίας, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πορεύονται με το κάθε φέτος και χειρότερα...

Ορφανός, ψευδόμενος

Μία από τις υποσχέσεις που έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα χρηματοδοτούσε, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων, ώστε να μπορούν να αθλούνται όσοι το επιθυμούν - και κυρίως τα άτομα με ειδικές ανάγκες - ενώ θα πληρώνονται, εγκαίρως και κανονικά, οι γυμναστές που απασχολούνται σ' αυτά. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν, γρήγορα, στους γυμναστές τα χρήματα που τους οφείλονται για την εργασία που πρόσφεραν τα τρία προηγούμενα χρόνια χωρίς να πληρώνονται, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, έκανε κριτική στον προκάτοχό του, Γ. Λιάνη, ο οποίος, πριν τις εκλογές, είχε δώσει τις ίδιες υποσχέσεις, αλλά δεν τις τήρησε.

Ομως, ο Γ. Ορφανός αποδείχτηκε ένας ακόμα ψευδόμενος υφυπουργός, καθώς - όσον, τουλάχιστον, αφορά στο Δήμο Λάρισας, που έχουμε υπόψη μας - ούτε όλα τα χρωστούμενα δόθηκαν, ούτε και πληρώνονται κανονικά οι γυμναστές που δουλεύουν στα νέα προγράμματα. Βεβαίως, ευθύνη έχει και ο προϊστάμενός του, υπουργός Πολιτισμού και πρωθυπουργός, ο οποίος είτε γνωρίζει και εγκρίνει, ή αγνοεί και δεν ενδιαφέρεται.

Παραγραφή = διάχυση

Οι εξελίξεις στο Κόσσοβο και τα Βαλκάνια ήταν το θέμα χτεσινής ημερίδας του ΣΥΝ. Μίλησαν πολλοί και διάφοροι, ανάμεσά τους και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρθηκε στις «φιλάνθρωπες» και «αναπτυξιακές» δράσεις της τελευταίας. Ενας εκ των ειδικών, προσπαθώντας να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για τη σύγκρουση, ο ιμπεριαλισμός ή οι τοπικές ηγεσίες, απεφάνθη πως ευθύνονται και οι δύο, αν όχι αποκλειστικά οι τοπικές ηγεσίες, καθώς αμέσως μετά συμπλήρωσε με νόημα: «Ποιος έκανε τη χούντα στην Ελλάδα, εμείς ή οι Αμερικάνοι; Εμείς».

Τη λογική του επιμερισμού ίσων ευθυνών ανάμεσα σε θύματα και θύτες φαίνεται, όμως, να υιοθετεί και η ηγεσία του ΣΥΝ, όπως φάνηκε από την ομιλία του Αλ. Αλαβάνου, όπου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε: «Δυστυχώς, στη γιουγκοσλαβική τραγωδία βρήκαν την έκφρασή τους σ' ένα καταστροφικό μείγμα η επιδίωξη της μόνης, μετά το 1991, υπερδύναμης για τη λεγόμενη "νέα παγκόσμια τάξη", η αδυναμία, αλλά και η συνενοχή της Ευρώπης, μαζί με τα εθνικιστικά μίση και τον εγκληματικό μεγαλοϊδεατισμό ντόπιων ηγεσιών». Ποιος και γιατί υποδαύλισε εθνικιστικά μίση ανάμεσα σε λαούς, που εκατοντάδες χρόνια συμβίωναν αρμονικά; Ποιος, τελικά, είναι υπόλογος για την τραγωδία και το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και ποιος θα ευθύνεται για ό,τι συμβεί στο μέλλον; Ολοι και κανένας, κατά τον ΣΥΝ. Η διάχυση ευθυνών, τελικά, οδηγεί στην παραγραφή τους και με τη σφραγίδα της «ανανεωτικής αριστεράς»...

Το πόρισμα

Πριν από ένα χρόνο, ο Τζ. Μπους όρισε μια επιτροπή, για να διερευνήσει τις πληροφορίες, που διέθεταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πριν από την εισβολή στο Ιράκ, για τα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται πως διέθετε ο Σ. Χουσεΐν. Η επιτροπή αυτή, λοιπόν, αφού για ένα χρόνο ερευνούσε τα σχετικά στοιχεία, έδωσε τις προάλλες το πόρισμά της στον Αμερικανό Πρόεδρο. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, «οι περισσότερες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ήταν παντελώς λανθασμένες». Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση Μπους «απαλλάσσεται από την κατηγορία» ότι πίεσε τη ΣΙΑ να παρουσιάσει χαλκευμένες πληροφορίες και να διογκώσει τους ανύπαρκτους κινδύνους, προκειμένου η πρώτη να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Οι μυστικές υπηρεσίες -σημειώνει το πόρισμα- δεν παραποίησαν στοιχεία. Οι παντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις τους οφείλονται «στην αποτυχία τους να καταλάβουν πόσα από τα συμπεράσματά τους στηρίχτηκαν σε υποθέσεις, αντί σε αξιόπιστα στοιχεία»..!

Εάν έχετε την εντύπωση ότι κοροϊδεύουν κατάμουτρα, πρώτα και κύρια, τον αμερικανικό λαό και κατόπιν τους λαούς όλου του κόσμου, δεν κάνετε λάθος. Οπως έχετε δίκιο, εάν αναλογίζεστε πόσο μεγάλο κίνδυνο για όλον τον πλανήτη αποτελούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου και οι κάθε λογής «παρατρεχάμενοί» τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στάχτη στα μάτια

Μόνον υποκριτές και ύποπτοι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι, από τους εμπλεκόμενους, παριστάνουν τους έκπληκτους, μπροστά στις νέες παρτίδες ακατάλληλων προϊόντων που εντοπίστηκαν στην αγορά. Το σύστημα ...λειτουργεί ρολόι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και όπως ακριβώς θα συνεχίζει να συμβαίνει και στο μέλλον, στο βαθμό που δεν αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Οταν το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προσπάθειες για ζώα, που πολύ γρήγορα θα παράγουν αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος και θα βγάζουν πολύ περισσότερο γάλα, τότε έχουμε «τρελές αγελάδες» και σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Η αδιαφορία για την ποιότητα της τροφής των πουλερικών γεμίζει τις αγορές με διοξίνες και ό,τι ακόμα μπορεί να φανταστεί κανείς. Οταν η κάθε ΦΑΓΕ αναζητά τρόπους να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη διατηρησιμότητα των προϊόντων της, τότε στα ράφια εμφανίζονται μουχλιασμένα γιαούρτια. Στο βαθμό που οι εταιρίες πιέζουν τους μελισσοκόμους για όλο και πιο μεγάλη παραγωγή, τότε το σπουδαίο αυτό προϊόν σερβίρεται με κηροσκωρίνη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η παγκοσμιοποιημένη αγορά κατακλύστηκε από τα μεταλλαγμένα, επειδή κάποιες πολυεθνικές αντικαθιστούν τους σπόρους, που χιλιάδες χρόνια παράγουν οι αγρότες δουλεύοντας τη γη, με προϊόντα της Βιοτεχνολογίας και με την εξολόθρευση των αγροτών.

Δε χρειάζεται και πολύ ψάξιμο. Πίσω από κάθε σκάνδαλο που γίνεται γνωστό, πάντα κρύβεται η ακόρεστη επιδίωξη των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη. Η απόσπαση του κέρδους, οι συστηματικές προσπάθειες για τη συνεχή αύξησή του, είναι μια διαδικασία, που, από τη φύση της, δεν μπορεί να σταματήσει ούτε καν μπροστά σε ενέργειες που είναι εγκληματικές σε βάρος της δημόσιας υγείας. Γι' αυτό ακριβώς και αναλύοντας την ουσία των διατροφικών σκανδάλων, το ΚΚΕ, στη χτεσινή του ανακοίνωση, σημειώνει ότι «από τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί στόχο και κριτήριο της παραγωγής των προϊόντων και των τροφίμων, φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

Καθόλου τυχαία, ένα από τα μέτωπα που επιδιώχτηκε να διευθετηθεί, στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων και της ΕΕ, ήταν και αυτό που αφορά στις συνθήκες και τους όρους διακίνησης των τροφίμων στην αγορά. Οι εδώ κυβερνώντες -μέχρι πέρσι του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ- επέλεξαν να μεταφέρουν στη χώρα ό,τι υποτίθεται θα θεσπιζόταν σε επίπεδο ΕΕ. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια δημιουργήθηκε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος -όπως περίτρανα αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες- είναι ένας φορέας που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μόνον όταν κάποιες καταγγελίες αποκτούν μαζικό χαρακτήρα, ενώ οι πρωτοβουλίες αυτές αποβλέπουν στη ...συνεννόηση με τις επιχειρήσεις που ενέχονται σε περιπτώσεις ακατάλληλων προϊόντων.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι, στο βαθμό που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ασκούμενης πολιτικής εξακολουθούν να παραμένουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οι όποιοι έλεγχοι διαφημίζεται ότι γίνονται στα προϊόντα, είναι έλεγχοι και διαδικασίες που διεξάγονται με βάση τους όρους και τους κανόνες που ορίζουν οι ίδιες οι πολυεθνικές, ενώ οι διάφοροι ΕΦΕΤ είναι η ...στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, που, ως καταναλωτές, είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι και έρμαια των σκοτεινών σχεδίων του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ