ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ευρωπαϊκή... παρενόχληση!

Οχι, κύριοι συκοφάντες! Η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο! Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες! Το κράτος μας διατηρεί απόλυτα τη διεθνή του νομική προσωπικότητα. Δεν έχουμε δική μας σημαία; Πρεσβείες; Σε κανέναν τρίτο δεν παραχωρήσαμε το δικαίωμα να υπερασπίζεται εκείνος τις εθνικές μας υποθέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα. Μόνοι μας διαπραγματευόμαστε. Και μόνοι μας παραδινόμαστε! Μόνοι μας λέμε, «στρατηγέ μου ο στρατός σου», «Thank you America», και άλλες ευγένειες, γιατί έτσι γουστάρουμε. Κανένας δε μας πίεσε και από κανέναν δε δεχόμαστε πιέσεις. Μόνοι μας ανοίξαμε τα σύνορά μας να περάσουν στη Γιουγκοσλαβία οι ξένοι στρατοί. Ούτε καν αίτημα δεν πρόβαλαν. Εμείς από μόνοι μας τους είπαμε, περάστε. Και το κάναμε αυτό, γιατί είμαστε ευγενείς. Αντιρατσιστές και φιλόξενοι! Αλλά, πού να καταλάβετε εσείς οι ακατέργαστοι, τι σημαίνει πολιτισμός! Τι σημαίνει να είσαι ανοιχτός σε όλα τα νέα ρεύματα και σε όλες τις νέες επιρροές. Ανοιχτός γενικά, και απ' όλες τις μπάντες!

Αφήστε, λοιπόν, τις κατηγορίες ότι, τάχα, η ΕΕ ζητάει να πετάξουμε στα σκουπίδια το Σύνταγμά μας. Ποτέ δεν πρόβαλε τέτοιο αίτημα. Ούτε καν υποψία τέτοιου αιτήματος δεν παρουσίασε. Μόνοι μας θα το καταργήσουμε και θα το αντικαταστήσουμε με το ευρωπαϊκό. Και καλά θα κάνουμε. Να σταματήσουν οι παρεξηγήσεις και οι προστριβές, για ασήμαντα πράγματα. Οπως αυτό του «βασικού μετόχου», ας πούμε. 'Η όπως αυτό για τις ποσοστώσεις στα χωράφια. 'Η με τις προτεραιότητες των έργων. 'Η με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 'Η, ή, ή!

Το εθνικό Σύνταγμα, στενόμυαλοι, μόνον εμπόδια φέρνει! Αυτό απέδειξε η πείρα. Το ευρωπαϊκό θα έχει τη σφραγίδα του Γκαίτε, του Σίλερ, του Ζαν Ζακ Ρουσό, γιατί δεν ακούτε τον ΣΥΝ, που είναι και ιντελεκτσουέλ; Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τον Μακρυγιάννη, πρέπει κάποτε να ξεκολλήσουμε από το γιαταγάνι και τη φουστανέλα. Να περάσουμε στο παπιγιόν και το κρινολίνο. Να γίνουμε Ευρώπη! Μην επηρεάζεστε από το γενικό κλίμα των ημερών, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αφήστε τους παπάδες στα βίτσια τους, εμείς προχωράμε. Και προχωράμε ενωμένοι. Χέρι - χέρι με τον Σρέντερ, τον Σιράκ και τον Μπλερ. Ονόματα υπεράνω κάθε υποψίας. Ανθρώπους ευγενείς, που μας δέχτηκαν ίσους προς ίσους στο διεθνές τραπέζι τους. Και μάλιστα με δικαίωμα λόγου και δικαίωμα ψήφου. Ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας 350.000.000 καταναλωτών. Μεγάλη αγορά, για τη βαριά βιομηχανία μας. Για τα ερευνητικά μας κέντρα. Για την προχωρημένη τεχνολογία μας. Αλλά, γιατί να το κρύψουμε, και για τον τουρισμό μας!

Θα γυρίσουμε, λοιπόν, την πλάτη σε μια τέτοια προοπτική, γιατί μας παρενόχλησε σεξουαλικά, γιατί μας πρόσβαλε ένας ανόητος, ένα τσογλάνι, ένας υπαλληλίσκος, ένας απλός θυρωρός της μεγάλης Ευρώπης; Ηταν Πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, πρόεδρος της ΕΕ, επίτροπος, έστω, για να προσβληθούμε; Αλλο να σου ζητήσει να καθίσεις στα γόνατά του ο Μπαρόζο και άλλο ένα τυχάρπαστο ερπετό. Με τον Μπαρόζο κάτι έχεις να πεις. Με αυτόν τον αλιτήριο, τι να κουβεντιάσεις; Γι' αυτό και εμείς, υποβαθμίσαμε την επιτροπή μας. Στείλαμε μόνον τρεις υπουργούς, για να τον συναντήσουν, αυτό δεν το είδατε; Στον Μπαρόζο θα πήγαινε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό επικεφαλής. Ισως να πήγαινε και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Θα μπορούσαμε, βέβαια, και να τον αγνοήσουμε. Να του μηνύσουμε με οργή, «χ... μας, άνθρωπέ μου. Αι σιχτίρ, εσύ και οι απόψεις σου. Εσύ και η Ευρώπη σου»! Ομως, αυτό θα ήταν η εύκολη λύση! Ασε που μπορεί να θύμωνε ο τύπος και να σταμάταγε τα έργα στην Εγνατία, να γκρέμιζε τη γέφυρα του Ρίου, να κατέβαζε τις στέγες του Καλατράβα. Αυτοί οι ανώμαλοι γραφειοκράτες, όταν τους αρνηθείς τα «παιχνίδια», δεν έχουν το θεό τους. Ποτέ, άλλωστε, δεν ξέρεις τι διασυνδέσεις διαθέτουνε. Με ποιανού πλάτες γαβγίζουν. Δώσαμε, λοιπόν, τόπο στην οργή και βγήκαμε κερδισμένοι. Ολοι έχουν να λένε, για τη συμπεριφορά μας. Καθίσαμε, βέβαια, λίγο στα γόνατά του. Ομως, δεν πάθαμε και τίποτα! Τίποτα ανεπανόρθωτο. Δεν τον αφήσαμε να ολοκληρώσει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Ηθικές πιέσεις και εκβιασμοί ενάντια στους εργαζόμενους

Εγκλήματα της εργοδοσίας χωρίς... πειστήρια

Νέες μορφές εργασίας και μαζί τους «παρέα» ο εξευτελισμός της προσωπικότητας του εργαζόμενου, η αδιαφορία για τον ανθρώπινο παράγοντα, ακόμα και ο εξαναγκασμός του εργαζόμενου/ης σε παραίτηση από τη δουλιά με διάφορα μέσα, ώστε να μην εμφανιστεί το διώξιμό του σαν απόλυση και βέβαια απαιτήσει αποζημίωση. Ο εξαναγκασμός ενός ατόμου που δουλεύει με πλήρη απασχόληση σε αποχώρηση γίνεται πολύ συχνά με δόλια μέσα, με μια κρυφή βία, που δεν αφήνει ίχνη: Ψυχολογική πίεση, προσβλητική συμπεριφορά, «θάψιμο» της δουλιάς του, κατασυκοφάντηση, μη ανάθεση εργασίας, υποτιμητικοί υπαινιγμοί, υπερβολικός και αδικαιολόγητος φόρτος δουλιάς, υπερωρίες, καταστρατήγηση του ωραρίου - με τη βοήθεια και του νόμου - πόλεμος νεύρων... Η μεθόδευση αυτή από πλευράς των εργοδοτών μπορεί να υπήρχε από παλιά, αλλά τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της ανεργίας και την προώθηση των νέων μορφών εργασίας, διαδίδεται όλο και περισσότερο.

Πολύ συχνά τα θύματα, σε πρώτη φάση, δεν παραιτούνται αλλά προσπαθούν να συμβιβαστούν, κάνουν υπομονή, γαντζώνονται απελπισμένα από τη θέση τους και αυτό γίνεται σε βάρος της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας. Κάτι που οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση του εργαζόμενου. Στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτοκτονίες γι' αυτό το λόγο.

Εξώθηση σε παραίτηση

Η Βασιλική εργαζόταν είκοσι χρόνια στην ίδια επιχείρηση και όλοι εκτιμούσαν τη δουλιά της. Σε κάποια στιγμή η επιχείρηση άλλαξε χέρια και οι νέοι εργοδότες ήθελαν να απαλλαγούν από ορισμένους εργαζόμενους και να προσλάβουν άλλους, «δικούς τους», με μικρότερο μισθό. Κάποια από τα νέα «στελέχη» της επιχείρησης ήταν βασιλικότερα του βασιλέως - όπως γίνεται συνήθως - και της κήρυξαν πόλεμο. Ξαφνικά η δουλιά της άρχισε να θεωρείται ακατάλληλη, να μην αξιοποιείται, να «θάβεται». Εκείνη, αν και καταλάβαινε το «παιγνίδι», εξακολουθούσε να εργάζεται φιλότιμα και αποδοτικά. Από ένα σημείο όμως και ύστερα συνειδητοποίησε ότι όσο καλή δουλιά και αν έδινε, θα την έβαζαν στο «συρτάρι». Μίλησε με μια από τις παλιές της προϊστάμενες και της δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί και να χαρίσει στη νέα επιχείρηση τους κόπους της - κόπους είκοσι χρονών! Μετά από αυτό, συναίνεσαν - μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά - να την απολύσουν και να της δώσουν την αποζημίωση που εδικαιούτο. Πριν όμως από εκείνη την τελευταία συζήτηση είχαν προσπαθήσει, βάζοντας τις φωνές για κάποια εργασία που τους παρέδωσε, να την κάνουν να χάσει την ψυχραιμία της και να την εξωθήσουν σε παραίτηση.

Αντιστροφή ρόλων

Αλλη περίπτωση: Νέα κοπέλα η Μαρία, πιεζόταν από τον προϊστάμενό της όχι μόνο να υποκύψει στην ερωτική του πολιορκία, αλλά να γίνει και το «τσιράκι» του, κατασκοπεύοντας τις συναδέλφους της και δίνοντάς του αναφορά πριν σχολάσει. Εκείνη αρνήθηκε ορθά κοφτά. Ο προϊστάμενος βρήκε άλλη εργαζόμενη να κάνει παράλληλα και τις «δυο δουλιές», αλλά άρχισε να κάνει το βίο αβίωτο στην Μαρία. Εκείνη προσέφυγε στο σωματείο της και του έκανε μήνυση. Εκείνος είχε το θράσος να της κάνει επίσης μήνυση για... συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά βρέθηκαν κάποιοι συνάδελφοι που πήγαν σαν μάρτυρες στο δικαστήριο και η εργαζόμενη δικαιώθηκε.

Βέβαια, δεν είναι μόνο γυναίκες που γίνονται θύματα απαξιωτικής συμπεριφοράς, αλλά και άντρες. Οπως ο Αντρέας, που ήταν και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των συναδέλφων του. Δεν ήταν εύκολο να τον απολύσουν, όμως τον απομόνωσαν σε ένα μικρό γραφείο, χωρίς να του δίνουν να κάνει καμιά δουλιά, για να του σπάσουν τα νεύρα. Στο τέλος όμως τους τα έσπασε εκείνος και έφυγε παίρνοντας και την αποζημίωσή του.

Εν ονόματι της αποδοτικότητας

Πριν από κάποια χρόνια στη Γαλλία οι εργάτριες της επιχείρησης «Μαριφλό», ενώθηκαν και αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν ότι αυτό που ζούσαν ήταν αφόρητο. Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Μαρί -Φρανς Χαϊριγκογιέν «Η ηθική παρενόχληση» (εκδόσεις «Πατάκης»), διαβάζουμε ποια ήταν η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, στην οποία δόθηκε τότε δημοσιότητα. Γράφει:

«Η επιχείρηση μπορεί να "επωφεληθεί" από τη διαστροφή ενός ατόμου για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αυτό ακριβώς συνέβη στο εργοστάσιο "Μαριφλό", μια μικρή επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο Μοριμπάν.

Στο εργοστάσιο αυτό, όλο το προσωπικό είναι γυναίκες, ακόμη και η γενική διευθύντρια. Μοναδικός άντρας είναι ο διευθυντής, ένας άνθρωπος που περιφρονεί, ταπεινώνει, πληγώνει και προσβάλλει το προσωπικό στο όνομα της παραγωγικότητας. Παρενοχλεί τις εργάτριες για να επιταχύνουν το ρυθμό τους, χρονομετρά τα διαλείμματά τους, τις προσβάλλει και όλα αυτά με τη συνενοχή της γενικής διευθύντριας, η οποία γνωρίζει και εγκρίνει απόλυτα αυτές τις μεθόδους. Στο τέλος οι εργάτριες κατεβαίνουν σε απεργία, αλλά πριν ακόμα ξεσπάσει η σύγκρουση, που θα διαρκέσει έξι μήνες, οι κάμερες της εκπομπής "STRIP - TEASE" του καναλιού FRANCE 3 καταγράφουν την κατάσταση στο εργοστάσιο εστιάζοντας στο συγκεκριμένο διευθυντή.

Παρ' όλο που ξέρει ότι τον κινηματογραφούν, αυτός δεν αλλάζει τίποτα από τις ταπεινωτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Τις θεωρεί νόμιμες. Δεν αναρωτιέται ούτε στιγμή μήπως κάνει λάθος. Οταν κηρύσσεται η απεργία, στις 9 Ιανουαρίου 1997, 85 από τις 108 εργαζόμενες βγαίνουν από το εργοστάσιο και ζητούν την παραίτηση του διευθυντή.

Το αίτημα γίνεται δεκτό, αλλά απολύονται 64 εργάτριες. Παρόλο που οι μέθοδοι του διευθυντή έχουν καταγγελθεί επίσημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκείνος βρίσκει αμέσως δουλιά σ' ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο»...

Οι νέες μορφές εργασίας...

Οπως επισημαίνει η συγγραφέας του βιβλίου - που είναι ψυχίατρος με μεγάλη κλινική πείρα - «Οι νέες μορφές εργασίας που αποσκοπούν στην αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, προκαλούν άγχος και ευνοούν την εκδήλωση της διαστροφής... Το άγχος δε θεωρείται ούτε ασθένεια, ούτε άμεσος λόγος διακοπής της εργασίας. Ωστόσο, οι γιατροί εργασίας και οι ψυχίατροι διαπιστώνουν αύξηση των ψυχοσωματικών διαταραχών, της κατάχρησης οινοπνευματωδών ή ψυχοτρόπων ουσιών, που συνδέεται με την εργασιακή πίεση».

...βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Σήμερα, ο εργαζόμενος/η που περνάει τις πιο δημιουργικές ώρες της ζωής του στη δουλιά, ζει σε μια «βιομηχανία άγχους», χάνει τον εαυτό του και επιστρέφει το βράδυ εξαντλημένος, εξουθενωμένος, ταπεινωμένος. Είναι πολύ δύσκολο να συνέλθει και όταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επειδή έχει γίνει στόχος - πολύ συχνά γιατί αντιδρά και δεν υποτάσσεται στην εργοδοσία - τότε μπορεί να αρρωστήσει:

Πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, έκζεμα, κολίτιδα, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, φοβίες, κατάπτωση, αδυναμία συγκέντρωσης. Τα ηρεμιστικά δεν είναι λύση σ' αυτές τις περιπτώσεις... Καρδιαγγειακά προβλήματα, έλκος του στομάχου, είναι δυνατό να αναπτυχθούν. Ο άνθρωπος, αν είναι υπερευαίσθητος και δεν έχει ψυχική συμπαράσταση, μπορεί να χάσει κάθε όρεξη για ζωή... Πρέπει να αντιδράσει έγκαιρα πριν φτάσει σε μια κατάσταση όπου η μοναδική διέξοδος θα είναι η φυγή. Το άτομο δεν έχει καμιά αξία για τους καπιταλιστές, ούτε τα συναισθήματά του, ούτε η προσφορά του, ούτε το παρελθόν του.

Ενωμένη αντίδραση

Το ζήτημα είναι βέβαια τι κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να αντιπαλέψουν αυτή την ασυδοσία, που αργά ή γρήγορα, θα απειλήσει όλο και περισσότερους. Σε ατομικό επίπεδο ο θιγόμενος μπορεί να αναζητήσει νομικές συμβουλές, να αποταθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο συνδικαλιστικό του φορέα. Αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται δράση του συνδικαλιστικού κινήματος μαζί με τις άλλες διεκδικήσεις για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για δημοκρατία στους χώρους εργασίας, για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και από αυτού του είδους τις επιθέσεις της εργοδοσίας (και των κάθε λογής μάνατζερ που συμμαχούν με τα αφεντικά για να επιπλεύσουν), ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη τρομοκρατία. Μα πάνω απ' όλα να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας τους χρειάζεται να καταργήσει τ' αφεντικά. Επομένως χρειάζεται πολιτικός αγώνας ενάντια στη σημερινή πολιτική και την εξουσία που την εφαρμόζει.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ