Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ευρωπαϊκή... παρενόχληση!

Οχι, κύριοι συκοφάντες! Η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο! Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες! Το κράτος μας διατηρεί απόλυτα τη διεθνή του νομική προσωπικότητα. Δεν έχουμε δική μας σημαία; Πρεσβείες; Σε κανέναν τρίτο δεν παραχωρήσαμε το δικαίωμα να υπερασπίζεται εκείνος τις εθνικές μας υποθέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα. Μόνοι μας διαπραγματευόμαστε. Και μόνοι μας παραδινόμαστε! Μόνοι μας λέμε, «στρατηγέ μου ο στρατός σου», «Thank you America», και άλλες ευγένειες, γιατί έτσι γουστάρουμε. Κανένας δε μας πίεσε και από κανέναν δε δεχόμαστε πιέσεις. Μόνοι μας ανοίξαμε τα σύνορά μας να περάσουν στη Γιουγκοσλαβία οι ξένοι στρατοί. Ούτε καν αίτημα δεν πρόβαλαν. Εμείς από μόνοι μας τους είπαμε, περάστε. Και το κάναμε αυτό, γιατί είμαστε ευγενείς. Αντιρατσιστές και φιλόξενοι! Αλλά, πού να καταλάβετε εσείς οι ακατέργαστοι, τι σημαίνει πολιτισμός! Τι σημαίνει να είσαι ανοιχτός σε όλα τα νέα ρεύματα και σε όλες τις νέες επιρροές. Ανοιχτός γενικά, και απ' όλες τις μπάντες!

Αφήστε, λοιπόν, τις κατηγορίες ότι, τάχα, η ΕΕ ζητάει να πετάξουμε στα σκουπίδια το Σύνταγμά μας. Ποτέ δεν πρόβαλε τέτοιο αίτημα. Ούτε καν υποψία τέτοιου αιτήματος δεν παρουσίασε. Μόνοι μας θα το καταργήσουμε και θα το αντικαταστήσουμε με το ευρωπαϊκό. Και καλά θα κάνουμε. Να σταματήσουν οι παρεξηγήσεις και οι προστριβές, για ασήμαντα πράγματα. Οπως αυτό του «βασικού μετόχου», ας πούμε. 'Η όπως αυτό για τις ποσοστώσεις στα χωράφια. 'Η με τις προτεραιότητες των έργων. 'Η με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 'Η, ή, ή!

Το εθνικό Σύνταγμα, στενόμυαλοι, μόνον εμπόδια φέρνει! Αυτό απέδειξε η πείρα. Το ευρωπαϊκό θα έχει τη σφραγίδα του Γκαίτε, του Σίλερ, του Ζαν Ζακ Ρουσό, γιατί δεν ακούτε τον ΣΥΝ, που είναι και ιντελεκτσουέλ; Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τον Μακρυγιάννη, πρέπει κάποτε να ξεκολλήσουμε από το γιαταγάνι και τη φουστανέλα. Να περάσουμε στο παπιγιόν και το κρινολίνο. Να γίνουμε Ευρώπη! Μην επηρεάζεστε από το γενικό κλίμα των ημερών, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αφήστε τους παπάδες στα βίτσια τους, εμείς προχωράμε. Και προχωράμε ενωμένοι. Χέρι - χέρι με τον Σρέντερ, τον Σιράκ και τον Μπλερ. Ονόματα υπεράνω κάθε υποψίας. Ανθρώπους ευγενείς, που μας δέχτηκαν ίσους προς ίσους στο διεθνές τραπέζι τους. Και μάλιστα με δικαίωμα λόγου και δικαίωμα ψήφου. Ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας 350.000.000 καταναλωτών. Μεγάλη αγορά, για τη βαριά βιομηχανία μας. Για τα ερευνητικά μας κέντρα. Για την προχωρημένη τεχνολογία μας. Αλλά, γιατί να το κρύψουμε, και για τον τουρισμό μας!

Θα γυρίσουμε, λοιπόν, την πλάτη σε μια τέτοια προοπτική, γιατί μας παρενόχλησε σεξουαλικά, γιατί μας πρόσβαλε ένας ανόητος, ένα τσογλάνι, ένας υπαλληλίσκος, ένας απλός θυρωρός της μεγάλης Ευρώπης; Ηταν Πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, πρόεδρος της ΕΕ, επίτροπος, έστω, για να προσβληθούμε; Αλλο να σου ζητήσει να καθίσεις στα γόνατά του ο Μπαρόζο και άλλο ένα τυχάρπαστο ερπετό. Με τον Μπαρόζο κάτι έχεις να πεις. Με αυτόν τον αλιτήριο, τι να κουβεντιάσεις; Γι' αυτό και εμείς, υποβαθμίσαμε την επιτροπή μας. Στείλαμε μόνον τρεις υπουργούς, για να τον συναντήσουν, αυτό δεν το είδατε; Στον Μπαρόζο θα πήγαινε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό επικεφαλής. Ισως να πήγαινε και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Θα μπορούσαμε, βέβαια, και να τον αγνοήσουμε. Να του μηνύσουμε με οργή, «χ... μας, άνθρωπέ μου. Αι σιχτίρ, εσύ και οι απόψεις σου. Εσύ και η Ευρώπη σου»! Ομως, αυτό θα ήταν η εύκολη λύση! Ασε που μπορεί να θύμωνε ο τύπος και να σταμάταγε τα έργα στην Εγνατία, να γκρέμιζε τη γέφυρα του Ρίου, να κατέβαζε τις στέγες του Καλατράβα. Αυτοί οι ανώμαλοι γραφειοκράτες, όταν τους αρνηθείς τα «παιχνίδια», δεν έχουν το θεό τους. Ποτέ, άλλωστε, δεν ξέρεις τι διασυνδέσεις διαθέτουνε. Με ποιανού πλάτες γαβγίζουν. Δώσαμε, λοιπόν, τόπο στην οργή και βγήκαμε κερδισμένοι. Ολοι έχουν να λένε, για τη συμπεριφορά μας. Καθίσαμε, βέβαια, λίγο στα γόνατά του. Ομως, δεν πάθαμε και τίποτα! Τίποτα ανεπανόρθωτο. Δεν τον αφήσαμε να ολοκληρώσει!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ