ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ωρες πριν την απελευθέρωση

Συγγενείς των αγνοουμένων σε μια απο τις πολλές διαδηλώσεις έξω απο την Βρετανική πρεσβεία στο Σαντιάγο

Associated Press

Συγγενείς των αγνοουμένων σε μια απο τις πολλές διαδηλώσεις έξω απο την Βρετανική πρεσβεία στο Σαντιάγο
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο πρώην δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ, αρχίζει να μετρά αντίστροφα τις ώρες. Οχι όμως για να εκδοθεί στην Ισπανία, όπου επρόκειτο να δικαστεί για ορισμένα από τη σωρεία των εγκλημάτων που τον βαρύνουν, αλλά για να επιστρέψει στη Χιλή.

Χθες στις 7 η ώρα το απόγευμα έληγε η διορία που είχε θέσει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο σε όσες χώρες, αλλά και οργανώσεις επιθυμούσαν να προσβάλουν την απόφασή του και να παρουσιάσουν τα αντεπιχείρηματά τους. Από αυτές τις χώρες, επισήμως η ισπανική κυβέρνηση έχει μεταφέρει το αίτημα του Ισπανού δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν για επανάληψη των ιατρικών εξετάσεων από ανεξάρτητη ιατρική επιτροπή, αλλά η ίδια η ισπανική κυβέρνηση καμία πρόθεση δεν έχει να προσβάλει την απόφαση της αντίστοιχής της βρετανικής, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου προς το εθνικό ισπανικό ραδιόφωνο του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπελ Ματούτες. Παρ' όλα αυτά ο Ματούτες ζήτησε μάλλον επιτακτικά να δώσει στη δημοσιότητα ο Στρο όλες τις εξετάσεις και τα ιατρικά πορίσματα.

Αντίστοιχα και η Ελβετία αποφάσισε να μη ζητήσει επανάληψη των ιατρικών εξετάσεων, αλλά όπως εξήγησε ο Φόλκο Γκάλι, εκπρόσωπος Τύπου του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα του δεν κρίνει ως επαρκείς νομικά τους λόγους υγείας για να μην επιτρέψει την έκδοσή του στην Ισπανία, ώστε να δικαστεί.

Υστατες ώρες σε βρετανικό έδαφος

Από την άλλη πλευρά, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις υπέβαλαν χθες επίσημη ένσταση κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην έκδοση του Αουγκούστο Πινοτσέτ για λόγους υγείας. Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η προσφυγή της, την οποία κατέθεσε πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 19.00 (ώρα Ελλάδος), επικεντρώνεται σ' αυτό που αποκαλεί «πιθανώς ύποπτη» ιατρική γνωμάτευση για τον Πινοτσέτ.

Επομένως απομένουν ελάχιστες ώρες «αμφιβολίας» για την απελευθέρωση του δικτάτορα Πινοτσέτ, αφού αναμένεται ότι νωρίς σήμερα το πρωί, ίσως και αργά τη νύχτα, ο Τζακ Στρο θα επιβεβαιώσει την τελική απόφασή του να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, για λόγους ανηκέστου βλάβης της υγείας του. Αυτομάτως τότε παύουν όλοι οι περιορισμοί του διεθνούς εντάλματος σύλληψης, βάσει του οποίου κρατείται ο πρώην τύραννος σε κατ' οίκον περιορισμό στο νότιο Λονδίνο.

Στην περίπτωση που επιβεβαιώσει την απελευθέρωση του Πινοτσέτ, ο πρώην δικτάτορας θα είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αμέσως τη Βρετανία, για τη Χιλή, με ένα Μπόινγκ που έχει ενοικιαστεί ειδικά από το Σαντιάγο και είναι εξοπλισμένο με όλα τα μηχανήματα για την αντιμετώπιση των παθήσεών του και το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα. Στη Χιλή, όπως διαβεβαιώνει ο νεοεκλεγείς σοσιαλιστής Πρόεδρος, Ρικάρδο Λάγος, θα είναι στη «διάθεση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Ομως για να δικαστεί στη χώρα του ο Πινοτσέτ, θα πρέπει πρώτα το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ως ισόβιου Γερουσιαστή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΡΟ
Προετοιμασία για τις εκλογές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 15 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το τρίτο στάδιο του 6ου Εκτάκτου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ. (Στα πρώτα δυο στάδια του 6ου Συνεδρίου εξετάστηκε το ζήτημα της συμμετοχής του ΚΚΡΟ στις βουλευτικές εκλογές και εγκρίθηκε η λίστα των υποψήφιων βουλευτών για την Κρατική Δούμα). Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Τα πολιτικά συμπεράσματα των εκλογών για την Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας της τρίτης περιόδου και τα καθήκοντα των Κομματικών Οργανώσεων στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών». Την εισήγηση παρουσίασε ο Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, στο κλείσιμο των συζητήσεων έβγαλε τα συμπεράσματα. Το συνέδριο υιοθέτησε τις ανάλογες αποφάσεις. Το συνέδριο αποφάσισε να υποστηρίξει την κοινή υποψηφιότητα, από μέρους των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας και υιοθέτησε τις σχετικές εντολές προς αυτόν. Κάλεσε επίσης να δημιουργηθεί ένας ευρύς συνασπισμός με βάση τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς και «να γίνει διάλογος με όλους τους πατριώτες της Ρωσίας». Ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι «οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις έχουν όλες τις πιθανότητες να νικήσουν στις επικείμενες εκλογές», τονίζοντας ότι μπορούν να λάβουν τουλάχιστον το 40% των ψήφων. Ανακοίνωσε επίσης ότι πρότεινε στο συνέδριο να υιοθετηθεί μια συμφωνία «πανεθνικής συναίνεσης» για να ελαττωθεί η αντιπαράθεση στην κοινωνία. Ζήτησε από τα ΜΜΕ να προσφέρουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην τηλεόραση σε όλους τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα, πράγμα που δε συμβαίνει τώρα.

Εναρξη των εργασιών της Δούμας

Η νέα Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), που αναδείχτηκε στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, άρχισε χτες, 18 Γενάρη, τις εργασίες της με οργανωτικά θέματα. Τις εργασίες άνοιξε ως γηραιότερος βουλευτής ο 79χρονος Γεγκόρ Λιγκατσόφ, ανώτατο στέλεχος του ΚΚΡΟ. Ο Λιγκατσόφ απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του πληθυσμού. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο ασκών χρέη Προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας ότι η «εκτελεστική εξουσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα Δούμα». Κάλεσε τους βουλευτές να μη διακόψουν τις εργασίες της Δούμας λόγω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Μάρτη. Συγκροτήθηκαν οι Κοινοβουλευτικές και Βουλευτικές Ομάδες, καθώς και οι επιτροπές της Δούμας. Επίσης ψηφίστηκε ο κανονισμός. Η Δούμα πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρο. Τέσσερις βουλευτές είχαν υποβάλει υποψηφιότητα: Ο Γκενάντι Σελεζνιόφ από το ΚΚΡΟ (που ήταν πρόεδρος στην προηγούμενη Δούμα και θεωρείται ο επικρατέστερος), ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ από μέρους της «Πατρίδας - Ολη η Ρωσία», ο Α. Ποχμέλκιν από την «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» και από το «Γιάμπλοκο» ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν. Αργότερα, ο Πριμακόφ απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο θέμα του προέδρου της Δούμας έχει προκύψει συμφωνία ανάμεσα στο ΚΚΡΟ και το κυβερνητικό κόμμα «Ενότητα» για τη στήριξη του Σελεζνιόφ. Στη συνέχεια απέσυραν την υποψηφιότητά τους οι Ποχμέλκιν και Στεπάσιν.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αντιρρήσεις για το διορισμό Εκέους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σοβαρές αντιρρήσεις και μακροσκελείς συζητήσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας η τοποθέτηση του Σουηδού διπλωμάτη Ρολφ Εκέους στην κεφαλή της Νέας Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό του Ιράκ. Ρωσία, Γαλλία και Κίνα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την επιλογή Εκέους, χωρίς, όμως, να διευκρινίσουν αν προτίθενται να ασκήσουν, τελικά, «βέτο» κατά τη διάρκεια της τελικής διαδικασίας για την έγκρισή του.

Την ικανοποίησή της για την επιστροφή του Σουηδού διπλωμάτη στην ηγεσία του Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού έσπευσε να εκφράσει η Ουάσιγκτον. Ο Τζέιμς Φόλεϊ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, χαιρέτισε την επιλογή Εκέους, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση», ο οποίος, κατά το παρελθόν, έδωσε σαφείς αποδείξεις των ικανοτήτων του να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του ως αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Ρολφ Εκέους ως επικεφαλής της νέας Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού (UNMOVIC) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντιμίτρι Φεοκτίστοφ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, απέστειλε σχετική επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπου εκθέτει τις αντιρρήσεις της Μόσχας. Οπως και η ρωσική αντιπροσωπεία, σοβαρές αντιρρήσεις εξέφρασε και το Πεκίνο, του οποίου ο πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Κιν Χουασούν, έστειλε, επίσης, επιστολή στον Κόφι Ανάν, στην οποία, όπως και η Μόσχα, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος, που το όνομά του έχει συνδεθεί με τα πρώτα 6 χρόνια της δράσης της UNSCOM στο Ιράκ, αμέσως μετά τη λήξη της Καταιγίδας της Ερήμου, να σημάνει την ανανέωση της Επιτροπής και την έναρξη μιας νέας περιόδου για τον έλεγχο του ιρακινού αφοπλισμού.

Αναλόγως αρνητική ήταν και η αντίδραση του Παρισιού, του οποίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φρανσουά Ριβασό, εξέφρασε τις σοβαρότατες αντιρρήσεις της γαλλικής αντιπροσωπείας στην υποψηφιότητα του Ρολφ Εκέους. Τις ίδιες, σχεδόν, απόψεις εξέφρασε και η ίδια η Βαγδάτη. Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ τόνισε ότι ο Ρολφ Εκέους, κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής του στα πλαίσια της UNSCOM μέχρι το 1997, επέδειξε «κακοπιστία» απέναντι στο Ιράκ και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μπορεί να διασφαλίσει την αλλαγή της συμπεριφοράς του αυτής τώρα.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις των 3 μονίμων μελών του Συμβουλίου και αρκέστηκε να δώσει διορία μέχρι χθες το βράδυ, σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να λάβουν τις αποφάσεις τους, ενώ δρομολόγησε μια σειρά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των χωρών που αντέδρασαν στο διορισμό του Εκέους. Αν και δε θεωρούνταν ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να απορριφθεί, οριστικά, η υποψηφιότητα του Εκέους, δεν είχε αποσαφηνιστεί η στάση που είχαν την πρόθεση να τηρήσουν οι διαφωνούντες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι για να αναλάβει, τελικά, τα καθήκοντά του ο Εκέους, θα πρέπει η τοποθέτησή του να έχει εξασφαλίσει την ομόφωνη ψήφο και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ