ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συγκρούσεις μέσα στο Γκρόζνι

Τσετσένοι ισλαμιστές μέσα στο Γκρόζνι

Associated Press

Τσετσένοι ισλαμιστές μέσα στο Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σπίτι με σπίτι βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο του Γκρόζνι, ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους αντάρτες, καθώς τα ομοσπονδιακά στρατεύματα προσπαθούν να επεκτείνουν τις περιοχές που ελέγχουν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις μαίνονται γύρω από την πλατεία Μίνιουτκα, απ' όπου διέρχονται οι μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες στο Γκρόζνι. Την ίδια ώρα η ρωσική αεροπορία πραγματοποιεί τις σφοδρότερες μέχρι τώρα επιδρομές, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τις θέσεις άμυνας των Τσετσένων. Το τελευταίο 24ωρο τα ρωσικά αεροπλάνα έχουν πραγματοποιήσει 180 επιδρομές στο Γκρόζνι και στην κοιλάδα του Αργκούν. Ο διοικητής των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός Βιατσεσλάβ Οβτσίνικοφ, δήλωσε ότι στο Γκρόζνι αντιστέκονται στις ομοσπονδιακές δυνάμεις 2.500 Τσετσένοι μαχητές. Σημείωσε ότι την «προέλαση των ρωσικών τμημάτων προς το κέντρο του Γκρόζνι εμποδίζουν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί με δηλητηριώδεις ουσίες που έχουν τοποθετήσει στην πόλη οι Τσετσένοι συμμορίτες». Από την άλλη μεριά, ο Τσετσένος επιχειρηματίας Μαλίκ Σαϊντουλάγεφ, επικεφαλής της εξόριστης «τσετσενικής κυβέρνησης» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι «Τσετσένοι πολέμαρχοι» πραγματοποιούν συνομιλίες στη Μόσχα με υπευθύνους της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Σαϊντουλάγεφ σημείωσε ότι στις συνομιλίες αυτές μετέχουν «οι περισσότεροι γνωστοί και με τη μεγαλύτερη εξουσία διοικητές» των Τσετσέν. Πάντως, το Κρεμλίνο, το υπουργείο Αμυνας και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Τσετσενία, Νικολάι Κόσμαν, δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου της Ιντερπολ στη Ρωσία, Βλαντίμιρ Γκορντιένκο, ο Σαμίλ Μπασάγεφ, ο αδερφός του Σιρβάνι Μπασάγεφ και ο Ιορδανός Χατάμπ βρίσκονται μεταξύ 80 ατόμων, τους οποίους «καταζητεί τώρα η Ιντερπολ για τρομοκρατία». Αυτά τα 80 άτομα καταζητούνται για την εξέγερση των Ισλαμιστών στο Νταγκεστάν, τον περασμένο Αύγουστο, και για ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 293 άνθρωποι στη Ρωσία, μεταξύ 31 Αυγούστου και 16 Σεπτέμβρη. Ο Σαμίλ Μπασάγεφ κατηγορείται επίσης για την τρομοκρατική αιματηρή επίθεση και τη σύλληψη ομήρων στο Μπουντιόνοφσκ τον Ιούνη του 1995. Οι 80 είναι κυρίως τσετσενικής και νταγκεστανικής καταγωγής, τόνισε ο Γκορντιένκο, προσθέτοντας ότι βρίσκονται τώρα «στις ζώνες της Τσετσενίας, οι οποίες δεν ελέγχονται από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις».

ΡΩΣΙΑ
Επεισοδιακή έναρξη των εργασιών της Δούμας

ΜΟΣΧΑ.-

Τέσσερις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) εγκατέλειψαν την Τρίτη, 18 Γενάρη, την αίθουσα συνεδριάσεων και απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δούμας και των επιτροπών της. Πρόκειται για τις παρατάξεις «Γιάμπλοκο» (21 έδρες), «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» (φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές, 33 έδρες), «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» (κεντρώοι, 45 έδρες) και «Περιφέρειες της Ρωσίας» (40 έδρες). Οι παρατάξεις αυτές συνεδρίασαν την Τετάρτη, 19 Γενάρη, για να χαράξουν κοινή στάση στη Δούμα και εξέλεξαν ένα Συντονιστικό Συμβούλιο. Το ΚΚΡΟ, το ισχυρότερο κόμμα στη Δούμα, με 95 βουλευτές στους 450, σε συνεργασία με τους συμμάχους του (αγροτοβιομηχανική ομάδα), αλλά και με τα φιλοκυβερνητικά κόμματα «Ενότητα» (81 βουλευτές) και «Λαϊκός Βουλευτής» (58 έδρες) επανεξέλεξαν πρόεδρο τον Γκενάντι Σελεζνιόφ. Επίσης, συγκροτήθηκαν οι Επιτροπές κατά τομείς. Την προεδρία των περισσοτέρων έλαβαν οι παραπάνω παρατάξεις, αφήνοντας ένα ισχνό μερίδιο σε τρία από τα κόμματα των διαμαρτυρόμενων και αποκλείοντας ολότελα το «Γιάμπλοκο». Η «συμφωνία» ανάμεσα στο ΚΚΡΟ και τη φιλοκρεμλινική «Ενότητα» αφορούσε κυρίως το μοίρασμα των Επιτροπών της Δούμας. Συγκεκριμένα λαμβάνουν: Αριστεροί: 11 επιτροπές (9 το ΚΚΡΟ, 2 οι αγροτοβιομήχανοι), Κρεμλίνο: 12 («Ενότητα 7, «Λαϊκός Βουλευτής» 5), «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία», «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων», «Περιοχές της Ρωσίας» από 1 επιτροπή και το «Γιάμπλοκο» καμία. Επίσης, χτες εκλέχτηκαν οι αντιπρόεδροι της Δούμας. Στο μεταξύ, ο Σελεζνιόφ συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Δούμα με τον επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία», Γεβγκένι Πριμακόφ. Συνάντηση με τον Σελεζνιόφ ζήτησε και ο ηγέτης του «Γιάμπλοκο» Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.

Αντιδράσεις του Τύπου

Ο ρωσικός Τύπος κατέκρινε χτες ως σκανδαλώδη τη «συμφωνία» του ΚΚΡΟ με το Κρεμλίνο για την επανεκλογή ως προέδρου της Δούμας του Γκενάντι Σελεζνιόφ, γεγονός που προκάλεσε την αποχή από την ψηφοφορία περίπου 130 βουλευτών. «Η τρίτη Δούμα ξεκίνησε τις εργασίες της μ' ένα τεράστιο σκάνδαλο», γράφει η εφημερίδα «Σεβόντνια». «Το έργο παίχτηκε στην αίθουσα και οι ρόλοι μοιράστηκαν. Οι κομμουνιστές και η υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο "Ενότητα" τοποθέτησαν στην προεδρία της Δούμας τον Σελεζνιόφ και αδελφικά μοιράστηκαν τα προεδρεία των περισσοτέρων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής», σημειώνει η εφημερίδα.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εντονες τριβές με αφορμή το φόνο του Αρκάν

Ομοσπονδιακός υπουργός βλέπει τη μαφία του Μαυροβούνιου πίσω από τη δολοφονία του Αρκάν, ενώ η σερβική κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για «πολιτικοποίηση» του ζητήματος προς ίδιον όφελος...

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε «διελκυστίνδα» μεταξύ αντιπολίτευσης και σερβικής κυβέρνησης εξελίσσεται η βολιδοσκόπηση απάντησης στο πιο ζέον ερώτημα αυτών των ημερών στο Βελιγράδι: Ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του 47χρονου Ζέλικο Ραζντάνοβιτς, του διαβόητου Αρκάν.

Χτες, για παράδειγμα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Πληροφόρησης, Γκόραν Μάτιτς, επιβεβαίωσε την προχτεσινή είδηση της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» λέγοντας ρητώς πως ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη δολοφονία του Αρκάν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός και δημοσιεύονται στο χτεσινό φύλλο της αγγλόφωνης εφημερίδας «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», έχουν ως εξής: «Είμαι ευχαριστημένος γιατί διαθέτουμε την απάντηση στο ερώτημα ποιος δολοφόνησε τον Αρκάν... Ο Αρκάν ήταν απλώς ένας εγκληματίας που δολοφονήθηκε από τη μαφία του Μαυροβουνίου, η οποία θέλει να επιβληθεί στον υπόκοσμο του Βελιγραδίου». Ο Μάτιτς υποστήριξε πως αρκετά έχουν να δουν το φως της δημοσιότητας, αφότου ο τραυματίας συνεργός των ή του δολοφόνου ανακτήσει τις αισθήσεις του και υποβληθεί σε ανακρίσεις...

Επιπλέον, και το περασμένο 24ωρο, η σερβική κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καπηλεύεται το φόνο του Αρκάν προς «ίδιον όφελος», ενώ απέρριψε ως «κακόβουλα» τα σενάρια που φέρουν τους δολοφόνους του Αρκάν να συνδέονται με την κεντρική εξουσία. Ενδεικτικό, σ' αυτό το σημείο, χτεσινό ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» που θεωρεί πως «η σερβική αντιπολίτευση, αν μη τι άλλο, γελοιοποιήθηκε, υποστηρίζοντας πως οι αρχές τον σκότωσαν επειδή είχε γίνει πολύ ισχυρός και γνώριζε πολλά!».

Μία άλλη εφημερίδα, η «ΜΠΛΙΤΣ» επαναφέρει το σενάριο περί νοσηλείας συνεργού του δολοφόνου του Αρκάν υποστηρίζοντας εντούτοις πως αυτός δε νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου αλλά είναι υπό αστυνομική επιτήρηση στην πόλη Λόζνιτσα της δυτικής Σερβίας. Η «ΜΠΛΙΤΣ» μάλιστα αναφέρει «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο συνεργός ονομάζεται Ντούσαν Γκάβιτς, 25 χρόνων, από το χωριό Τρμπούνιτσα κοντά στη Λόζνιτσα».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Εκτός ελέγχου οι θρησκευτικές ταραχές;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Επικίνδυνη διάσταση προσλαμβάνουν οι θρησκευτικές ταραχές στην Ινδονησία, οι οποίες πλέον έχουν εξαπλωθεί από τα νησιά Μολούκα και στο τουριστικό νησί Λομπόκ. Οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Λομπόκ, Ματαράμ, έχουν κοστίσει μέσα σε τρεις μέρες τη ζωή τριών ατόμων, τη δημιουργία κύματος εκατοντάδων προσφύγων, αλλά και τον εμπρησμό δεκάδων κτιρίων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι χριστιανικοί ή ινδουιστικοί ναοί.

Πλήθος εκατοντάδων μουσουλμάνων μπλόκαρε χτες την πρόσβαση στο κυριότερο λιμάνι του Λομπόκ, στήνοντας αυτοσχέδια «σημεία» για να ελέγξουν την ταυτότητα των επιβατών. Προφανής στόχος μίας τέτοιας κίνησης ήταν να αποτραπεί η φυγή χριστιανών και Κινέζων προς ασφαλέστερα μέρη της Ινδονησίας. Προηγουμένως οι ίδιες ομάδες είχαν λεηλατήσει κτίρια ιδιοκτησίας χριστιανών και Κινέζων στο Ματαράμ. Παρά την παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων, λεηλασίες εκδηλώθηκαν και σ' ένα άλλο τουριστικό θέρετρο του νησιού, την πόλη Σενγκίγκι, όπου ομάδες νεαρών πυρπόλησαν δεκάδες κτίρια ανενόχλητοι...

Το περασμένο 24ωρο, παρόμοιες ταραχές ξέσπασαν και στο Σουλαουέσι, όπου πλήθος μουσουλμάνων διαδηλωτών έστησε μπλόκα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μακασάρ, επιτέθηκαν σε αλλόθρησκους κατοίκους της πόλης. Επιπλέον, στην πρωτεύουσα των νησιών Μολούκα, Αμπόν, ένα άλλο πλήθος μουσουλμάνων, επιχείρησε να εισβάλλει σε γειτονιά με ισχυρή την παρουσία χριστιανικής μειονότητας, δίχως ωστόσο να πετύχουν το στόχο τους εξαιτίας της έγκαιρης επέμβασης αστυνομικών δυνάμεων.

Περιορισμένης έκτασης ταραχές ξέσπασαν και στην πόλη της Κεντρικής Ιάβας, Σόλο, όπου 2.000 μουσουλμάνοι διαδήλωσαν απειλώντας με κήρυξη τζιχάντ (ιερό πόλεμο) σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να τερματίσει άμεσα τις θρησκευτικές ταραχές στην «πρωτογενή» εστία τους, τα νησιά Μολούκα...

Απέναντι σε συνθήματα περί κήρυξης «τζιχάντ» ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, κρατά σταθερά στάση καταδικαστική, προτείνοντας την οδό της θρησκευτικής ανοχής. Δεν παραλείπει ωστόσο να «υπενθυμίζει» πως όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει «ράβδος», δίνοντας μάλιστα χτες εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να πυροβολούν ενάντια σ' όσους προκαλούν επεισόδια... Η όλη κατάσταση, και ιδιαίτερα οι φόβοι για επέκταση των ταραχών, δεν έμεινε απαρατήρητη από το Χρηματιστήριο της Τζακάρτας, όπου μετοχές και εθνικό νόμισμα έκρουσαν την καμπάνα ενός «μίνι» λίμιτ-ντάουν.

Εντούτοις, το γεγονός εξάπλωσης των θρησκευτικών ταραχών σε διάφορα σημεία της χώρας φανερώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ένα πράγμα: πως ο πρόεδρος Ουαχίντ μάλλον έχει χάσει τον έλεγχο του «παιχνιδιού». Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την πρόσφατη επιδείνωσή των σχέσεών του με τους ινδονήσιους στρατηγούς...

Μετά το «φούντωμα» των θρησκευτικών ταραχών στο Λομπόκ, η είδηση πως 16 άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχία Ατσέι στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας, δεν μπορούσε παρά να περάσει «στα ψιλά» του ινδονησιακού Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ