Η κίνηση αυτή της Εθνικής και κατ' επέκταση της κυβέρνησης, εκπορεύεται από την αγωνία της να εξισορροπήσει τα ιδιωτικά ντόπια και ξένα συμφέροντα, δηλαδή από τη μία η ΑΓΕΤ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας να περάσουν υπό τον έλεγχο των Αγγλων, και από την άλλη να ικανοποιήσει το αίτημα των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, που θέλουν για λογαριασμό τους τις δύο τσιμεντοβιομηχανίες. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβρη που κατακυρώθηκε η πώληση στους Αγγλους, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΒ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ.ά.) είχαν εξαπολύσει μύδρους στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δε στήριξε την προσφορά τους. Βέβαια το 27%, δεν ικανοποιεί πλήρως τις φιλοδοξίες τους, ωστόσο αυτό το ποσοστό, θεωρείται ικανό να τους κάνει να σταματήσουν να φωνάζουν, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι θα αγοράσουν και κάποιο μικροποσοστό από τη «Blue Circle», ενώ και Αγγλοι θεωρούν για τους δικούς τους λόγους, θετική μία τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα, μ' αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση επιτυγχάνει την απεμπλοκή της από όποια ποσοστά κατέχει σε επιχειρήσεις, συμμορφούμενη πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ.
Ετσι, κατ' αυτόν τον τρόπο μπαίνει ο επίλογος μιας θυελλώδους σχεδόν δεκαετίας για την ΑΓΕΤ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας, με την Εθνική Τράπεζα - κατ' εντολή των κυβερνήσεων - να έχει αναλάβει το ρόλο του ξεπουλήματος των δύο ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών. Διότι πέρα από την αρχική πώληση το 1992, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς τον παρέδωσε το 1996 όπου πούλησε το ποσοστό της που κατείχε στην Καλ - Νατ προκειμένου να δοθεί ο έλεγχος στους Ιταλούς.
Την ίδια στιγμή παρεπόμενο της μετάθεσης της συνεδρίασης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα μέσα Φλεβάρη, είναι η παράταση που δίνουν οι Ιταλοί πωλητές της ΑΓΕΤ - Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας για την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τους Αγγλους αγοραστές. Η τελική σύμβαση, Ιταλών και Αγγλων, έπρεπε να υπογραφεί μέχρι τέλος Γενάρη, όμως η μετάθεση της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον επόμενο μήνα, αναγκάζει τους Ιταλούς να δώσουν παράταση στην υπογραφή της σύμβασης, πιθανά μέχρι την οριστική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ιταλικός όμιλος COMPART στον οποίο περιέχονται οι δύο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, σημειώνει ότι δίνεται παράταση της τελικής σύμβασης, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η αγγλική πολυεθνική «Blue Circle», «αποτελεί την καλύτερη λύση για την ΑΓΕΤ - Ηρακλής και τους εργαζομένους της, καθόσον οι γνώσεις και οι δυνατότητες ενός από τους παγκόσμιους ηγέτες του κλάδου θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και για την ανάπτυξη μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες».
Στα Βαλκάνια και στα κονδύλια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προσβλέπουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Β. Ελλάδας για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους
Οι πέντε άξονες της φετινής δραστηριότητας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Β. Τακά, έχουν ως κοινή αφετηρία την πιο επωφελή συμμετοχή των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας στο «ξεζούμισμα» των αγορών των Βαλκανίων, την όσο γίνεται πιο «αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ και τη μεγιστοποίηση της καταπίεσης του εργατικού δυναμικού της περιοχής με την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι πέντε αυτοί άξονες, που σ' αυτούς θα επικεντρωθεί η δραστηριότητα των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας την προσεχή περίοδο είναι: Η υποστήριξη και προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στην ΟΝΕ και στη χρήση του EΥΡΩ. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και την περιφερειακή ανάπτυξη. Η προώθηση και ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Η βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος με την προώθηση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών και την άρση αντικινήτρων. Η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, ενημέρωσης και διαμεσολάβησης στα μέλη του.
Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι ζητούν «παρεμβάσεις στο φορολογικό χάρτη της χώρας», μείωση δηλαδή στο ελάχιστο της φορολογίας και άλλων επιβαρύνσεων των μεγάλων επιχειρήσεων. Για την αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ προωθείται η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των κονδυλίων και γι' αυτό το σκοπό ο ΣΒΒΕ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη που θα παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.
Θα δοθεί, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ειδική έμφαση στην ανάπτυξη των διαμετακομιστικών κέντρων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και των δίπολων ανάπτυξης στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, κατά το πρότυπο της ΔΕΒΖΟΣ. Πρόκειται στην ουσία για τις περίφημες διασυνοριακές οικονομικές ζώνες, που οι εργαζόμενοι σ' αυτές από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων θα δουλεύουν υπό μεσαιωνικό καθεστώς, με μισθούς πείνας και όπου δε θα έχει ισχύ η ελληνική νομοθεσία αλλά ένα περίεργο καθεστώς απ' αυτά που χαρακτηρίζουν τις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών!
Η οικονομική συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία του ελληνικού Γραφείου Προώθησης Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, που θα συμβάλει στο να γίνει η Θεσσαλονίκη «Στρατηγείο Ανάπτυξης για τη Βαλκανική». Προωθείται ακόμα στα πλαίσια αυτά η ίδρυση υφυπουργείου Βαλκανικής Ανασυγκρότησης.
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των αντικινήτρων ο ΣΒΒΕ προωθεί έναν «ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για καταλυτικές αποφάσεις στους τομείς απελευθέρωσης των αγορών εργασίας», απελευθέρωση επίσης των τομέων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και την κατεδάφιση του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος. Απαιτεί επίσης τον «εκσυγχρονισμό» του φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία φορέων βιομηχανικών επιχειρηματικών περιοχών.
Αναγγέλθηκε επίσης ότι ο ΣΒΒΕ θα διενεργήσει μελέτη για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων «στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων των βαλκανικών χωρών».
Μέσα σ' αυτό το πλέγμα των πολιτικών και επιδιώξεων που ασφαλώς προάγουν και διασφαλίζουν τα συμφέροντα της τάξης των βιομηχάνων, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, κυρίως για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, για το τι σκοπό εξυπηρετεί η συνεργασία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ με το ΣΒΒΕ για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία.
Μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που θα ισχύσουν από σήμερα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες αποδίδονται στις μεταβολές των διεθνών τιμών και της πτώσης της ισοτιμίας της δραχμής απέναντι στο δολάριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - αυξάνονται κατά 4,80 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,70 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 4 δρχ. το λίτρο.
Οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ως εξής γι' αυτή τη βδομάδα:
Επίσης, η «ενδεικτική τιμή» λιανικής πώλησης για το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στις 91,7 δρχ. το λίτρο και για το κίνησης στις 194 δρχ. το λίτρο.
Στο ποσό των 281 δισεκατομμυρίων δραχμών ανήλθαν τα έσοδα που βεβαιώθηκαν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων με βάση τις διαδικασίες της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών περί ανέλεγκτων υποθέσεων η οποία είχε εκδοθεί το 1998. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν σε 15.200 υποθέσεις όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου στο διάστημα από την 1η Γενάρη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1999. Σημειωτέον βέβαια ότι το ποσό των 281 δισ. που αναφέρεται για το διάστημα έως τα τέλη Δεκέμβρη αφορά έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και όχι εισπραχθέντα έσοδα.
Οι σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις εφορίες, οι οποίες ελέγχουν μικρές επιχειρήσεις, από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ), που ελέγχουν επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο από 350 εκατ. δρχ. μέχρι 2 δισ. δρχ., και από το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΘΕΚ), που ελέγχει μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 δισ. δρχ.