Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Κύριος στόχος το «ξεζούμισμα» των λαών της Βαλκανικής

Στα Βαλκάνια και στα κονδύλια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προσβλέπουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Β. Ελλάδας για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους

Οι πέντε άξονες της φετινής δραστηριότητας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Β. Τακά, έχουν ως κοινή αφετηρία την πιο επωφελή συμμετοχή των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας στο «ξεζούμισμα» των αγορών των Βαλκανίων, την όσο γίνεται πιο «αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ και τη μεγιστοποίηση της καταπίεσης του εργατικού δυναμικού της περιοχής με την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι πέντε αυτοί άξονες, που σ' αυτούς θα επικεντρωθεί η δραστηριότητα των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας την προσεχή περίοδο είναι: Η υποστήριξη και προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στην ΟΝΕ και στη χρήση του EΥΡΩ. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και την περιφερειακή ανάπτυξη. Η προώθηση και ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Η βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος με την προώθηση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών και την άρση αντικινήτρων. Η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, ενημέρωσης και διαμεσολάβησης στα μέλη του.

Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι ζητούν «παρεμβάσεις στο φορολογικό χάρτη της χώρας», μείωση δηλαδή στο ελάχιστο της φορολογίας και άλλων επιβαρύνσεων των μεγάλων επιχειρήσεων. Για την αξιοποίηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ προωθείται η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των κονδυλίων και γι' αυτό το σκοπό ο ΣΒΒΕ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη που θα παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Θα δοθεί, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ειδική έμφαση στην ανάπτυξη των διαμετακομιστικών κέντρων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και των δίπολων ανάπτυξης στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, κατά το πρότυπο της ΔΕΒΖΟΣ. Πρόκειται στην ουσία για τις περίφημες διασυνοριακές οικονομικές ζώνες, που οι εργαζόμενοι σ' αυτές από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων θα δουλεύουν υπό μεσαιωνικό καθεστώς, με μισθούς πείνας και όπου δε θα έχει ισχύ η ελληνική νομοθεσία αλλά ένα περίεργο καθεστώς απ' αυτά που χαρακτηρίζουν τις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών!

Η οικονομική συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία του ελληνικού Γραφείου Προώθησης Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, που θα συμβάλει στο να γίνει η Θεσσαλονίκη «Στρατηγείο Ανάπτυξης για τη Βαλκανική». Προωθείται ακόμα στα πλαίσια αυτά η ίδρυση υφυπουργείου Βαλκανικής Ανασυγκρότησης.

Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των αντικινήτρων ο ΣΒΒΕ προωθεί έναν «ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για καταλυτικές αποφάσεις στους τομείς απελευθέρωσης των αγορών εργασίας», απελευθέρωση επίσης των τομέων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και την κατεδάφιση του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος. Απαιτεί επίσης τον «εκσυγχρονισμό» του φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία φορέων βιομηχανικών επιχειρηματικών περιοχών.

Αναγγέλθηκε επίσης ότι ο ΣΒΒΕ θα διενεργήσει μελέτη για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων «στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων των βαλκανικών χωρών».

Μέσα σ' αυτό το πλέγμα των πολιτικών και επιδιώξεων που ασφαλώς προάγουν και διασφαλίζουν τα συμφέροντα της τάξης των βιομηχάνων, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, κυρίως για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, για το τι σκοπό εξυπηρετεί η συνεργασία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ με το ΣΒΒΕ για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουμε πιο γενναία προνόμια (2002-02-28 00:00:00.0)
Ταχύτερη ανάπτυξη με... ιδιωτικοποιήσεις (2002-01-17 00:00:00.0)
Ζητάνε και τα ...ρέστα (2001-06-20 00:00:00.0)
Ζητάνε και... τα ρέστα οι βιομήχανοι (1999-04-24 00:00:00.0)
Πιέζουν για παραπάνω ενισχύσεις και επιδοτήσεις (1998-09-02 00:00:00.0)
Πήραμε πολλά, θέλουμε κι άλλα (1996-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ