Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
700.000 ψέματα!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Ανωμερίτη και του Ντ. Βρεττού

«Ομολογώ ότι δύσκολα θα μπορούσα να αντιληφθώ τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να κάνετε. Τόση ώρα προσπαθήσατε να το περιγράψετε και απ' αυτά που είπατε δε βοηθήθηκα να καταλάβω».

Αυτή ήταν η πρώτη, αυθόρμητη ερώτηση, που βγήκε από τα χείλη διαπιστευμένου συντάκτη του υπουργείου Γεωργίας, μετά την...«ποιητική» απόδοση από τον Γ. Ανωμερίτη της επαίσχυντης απόφασης της κυβέρνησης, να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια κατά 700.000 στρέμματα!

Ηταν, όμως, και η απορία που αστραπιαία πέρασε - με τη μορφή ενός τεράστιου ερωτηματικού! - από το μυαλό όλων των συντακτών, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα του 6ου ορόφου του υπουργείου Γεωργίας. Γεγονός που αποδείχτηκε από τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε στη συνέχεια ο Γ. Ανωμερίτης. Στην παραπάνω ερώτηση ο υπουργός Γεωργίας «απάντησε»... πολύ απλά(!):

Γ. Ανωμερίτης: Πρόκειται για ένα νέο σύστημα διοικητικής κατανομής και ελέγχων της καλλιέργειας του βαμβακιού. Απλά!.

Με τον ίδιο «απλό» τρόπο, άλλωστε, φρόντισε ν' απαντήσει και στις επόμενες ερωτήσεις που δέχτηκε, αποφεύγοντας να δώσει έστω και μια ουσιαστική απάντηση ή ένα κατατοπιστικό παράδειγμα, όπως επίμονα του ζητήθηκε.

Και για του λόγου το αληθές, ιδού μερικά αποσπάσματα από τις ερωταπαντήσεις:

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, με βάση τα όσα προείπατε, οι μικροί παραγωγοί το μόνο που θα έχουν πια να ωφεληθούν είναι ότι δε θα τους μειώσετε περισσότερο τα στρέμματα που καλλιεργούν.

Γ. Ανωμερίτης: Δε θα μειωθούν τα στρέμματα. Με βάση όμως την ηρτημένη παραγωγή και τη μείωση συνολικά των στρεμμάτων θα οδηγηθούν στην ουσία θεωρητικά στην τιμή στόχου, η οποία πάντα είναι θεωρητική...

Δημ:Υπάρχει δυνατότητα να επιβάλλετε πρόστιμο σε στρέμματα;

Γ. Ανωμ: Εμείς αυτό θα κάνουμε και θα το επιβάλλουμε, όποιος θέλει ας πάει να πουλήσει με 61 δραχμές.

Δημ:Είπατε ότι θέλετε να περιορίσετε την καλλιέργεια στα 3.600.000 στρέμματα βαμβάκι. Σημαίνει ότι μας περισσεύουν 700.000 στρέμματα. Το 2000 ξέρουμε ότι θα υπάρξει 7,5% μείωση στις θεσμικές τιμές καλαμποκιού, σταριού, κριθαριού. Την ίδια ώρα οι νέες τιμές που έδωσε η ΕΒΖ για τα τεύτλα είναι μειωμένες κατά 5%. Τα άλλα προϊόντα δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσουν, ενώ στα καπνά έχουμε ήδη τις ατομικές ποσοστώσεις. Ολα έχουν σφίξει. Τα 700.000 στρέμματα τι θα γίνουν, τι θα καλλιεργηθεί σ' αυτά;

Σ' αυτή τη «δύσκολη στιγμή» για τον υπουργό Γεωργίας, «πετάχτηκε» ο υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός. Και έδωσε την εξής «απάντηση»: Θα προσανατολίσουμε τον κόσμο στο να καλλιεργεί ζωοτροφές.(!)

Δημ:Και το στάρι, το καλαμπόκι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον; Και εδώ υπάρχει πλαφόν σε όλα.

Ντ. Βρεττός: θα στραφούν σε καλλιέργειες που δεν καταναλώνουν πολύ νερό.

Δημ:Ποιες, πείτε μας έστω μία!

Ντ. Βρεττός:Μηδική.

Δημ:Δηλαδή 700 χιλιάδες στρέμματα μηδική θα βάλουν; Και πού θα απορροφηθεί όλο αυτό το προϊόν; Τι άλλο θα βάλουν; Κουκιά;

Ντ. Βρεττός:... (!)

Γ. Ανωμ: ... (!)

Δημ: Λέτε τι δε θα κάνουν. Δεν τους λέτε και πού περίπου να προσανατολιστούν. Ετσι θα είχε νόημα και μια ολοκληρωμένη πολιτική απ' την πλευρά σας.

Ντ. Βρεττός:Η μηδική είναι μια πρόχειρη απάντηση...

Δημ:Με βάση τα στοιχεία σας από τους 98.794 βαμβακοπαραγωγούς της χώρας δε θίγονται οι 76.903. Μιλάμε δηλαδή για 22.000 ανθρώπους και 700.000 στρέμματα.

Γ. Ανωμ: Οχι, αν πάρουμε το «στατιστικά αδιάφορο» είναι 8.000...

Δημ:Μπορείτε να μας πείτε πόσος είναι ο μέσος όρος των στρεμμάτων που καλλιεργούν οι 76.903 παραγωγοί (το 78%)οι οποίοι δε θίγονται;

Γ. Ανωμ:Ανάλογα με την περιοχή.

Δημ:25 στρέμματα είναι! Ζει άνθρωπος με 25 στρέμματα; Εχετε πιάσει κάτω τα στατιστικά και δεν οδηγείστε πουθενά. Διότι αυτό που λέτε το «στατιστικά αδιάφορο» είναι μέσος όρος καλλιέργειας 25 στρέμματα.

Γ. Ανωμ:Εχουν κι άλλα πράγματα στο εισόδημά τους...

Πρόγραμμα στον... υπολογιστή

Δημ: Θα ήταν ίσως πιο κατανοητό για όλους, μαζί μ' αυτή τη θεωρητική προσέγγιση για το νέο τρόπο καλλιέργειας βαμβακιού, να μας φέρνατε και ένα παράδειγμα. Δηλαδή, αν ισχύει σήμερα αυτή η απόφαση, τι θα έπαιρνε αυτός που είχε 60, 70 στρέμματα κ.ο.κ.;

Γ. Ανωμ:Εμείς έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, έχουμε κάνει δεκάδες παραδείγματα, έχουμε πολλά σενάρια...

Δημ:Ε, πείτε μας ένα παράδειγμα.

Γ. Ανωμ:Εχουμε κάνει όλα τα σενάρια με όλες τις τιμές...

Δημ:Οταν είχατε πάει στην Καρδίτσα δεν είχατε πει - ή τουλάχιστον αυτό κατάλαβε εκεί ο κόσμος - ότι όποιος έχει μέχρι 60 στρέμματα δε θα πληρώνει συνυπευθυνότητα για το βαμβάκι; Τι άλλαξε τώρα;

Γ. Ανωμ:Ναι, δεν το είχα πει έτσι. Ετσι βγήκε, αλλά δεν το είχα πει ακριβώς έτσι.(!)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ