ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
«Ομηρος» των δημοσκοπήσεων

Πανελλαδικές δημοσκοπήσεις με λεπτομερή στοιχεία περιμένει να πάρει στα χέρια του, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ανάμεσα στις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη και στις αρχές του Μάρτη για να λάβει τις τελικές(;) αποφάσεις του περί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Τα παραπάνω υποστήριζαν χτες ανώτατες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις του Κ. Σημίτη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, πριν λάβει τις αποφάσεις του, θα επιθυμούσε οι εν λόγω δημοσκοπήσεις (οι οποίες θα είναι πανελλαδικές) να παρουσιάζουν μια «διαφορά ασφαλείας» από τη ΝΔ της τάξης των δύο ή τριών ποσοστιαίων μονάδων, που θα έδινε στο κόμμα του την προοπτική για ανάληψη εκ νέου της εξουσίας. Οπως διέρρευσε από το στενό πολιτικό κύκλο του πρωθυπουργού, υπάρχει έντονος προβληματισμός για μια ενδεχόμενη ήττα στις προσεχείς εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από διαδοχικές συναντήσεις, που ο είχε ο Κ. Σημίτης, με τους υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, καθώς και με τον Αλ. Παπαδόπουλο, αυτό που προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι ότι ο Κ. Σημίτης θέλει με κάθε τρόπο να συνδέσει το όνομά του, με την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έντονες πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες της χώρας, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τεράστιο πρόβλημα στην επαρχία και κυρίως με τον αγροτικό κόσμο. Οπως, ισχυρίζονται τα κυβερνητικά κλιμάκια, την ένταση, που υπάρχει στην επαρχία θα προσπαθήσουν να την εξομαλύνουν, μέσα από την τροπολογία για τα πανωτόκια. Υπάρχουν, μάλιστα, προτάσεις από στελέχη της κυβέρνησης, για τη δημιουργία ειδικού άρθρου -που θα προστεθεί στα υπάρχοντα- για τους αγρότες, οι οποίοι και θα κληθούν να διαλέξουν τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών τους. Αυτό υποστηρίζουν, οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι εφικτό, με δεδομένο ότι η Αγροτική Τράπεζα, που είναι ο αποκλειστικός πιστωτής των αγροτών, δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Και έτσι δε θα προκαλέσει, ισχυρίζονται, μια τέτοια κίνηση κλονισμό στη χρηματιστηριακή αγορά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να φυλάξει τα νώτα του, αν τα αποτελέσματα των αναμενόμενων δημοσκοπήσεων δεν τον οδηγήσουν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ζήτησε συμβουλές από τα οικονομικά του επιτελεία, εάν την περίοδο του Σεπτέμβρη, θα μπορέσει να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων φιλολαϊκών μέτρων... και παροχών, όπως είχε κάνει και το Σεπτέμβρη του 1999. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα οικονομικά επιτελεία, τον διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Τα σενάρια των εκλογών, είναι φανερό ότι «πονοκεφαλιάζουν» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, στον ορίζοντα, είναι ότι το «όπλο» του ΠΑΣΟΚ, αν οι εκλογές γίνουν μέσα στον Απρίλη θα είναι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, εκλογές δηλαδή τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα πάντα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, θα προσπαθήσει το ΠΑΣΟΚ να εξαργυρώσει τα όποια φιλολαϊκά μέτρα και θα προβάλει τα μεγάλα έργα, αφού η ένταξη στη Νομισματική Ενοποίηση, θα έχει ήδη «χωνευτεί» από την κοινή γνώμη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εξαπάτησης και υφαρπαγής της ψήφου
Συνεδριάζει σήμερα η Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Προπαγανδιστική επιχείρηση, με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τις ολέθριες συνέπειες που θα υπάρξουν από την αντιλαϊκή επίθεση μετά τις εκλογές, στη μετα-ΟΝΕ εποχή, έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν από τη μια να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εφαρμοστεί με μεγαλύτερη ένταση, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα σύγκλισης που ενέκρινε προχθές η Κομισιόν, δε θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, ενώ από την άλλη προσπαθούν να τους καθησυχάσουν ότι όλα θα γίνουν με «διάλογο». Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις συστάσεις της Κομισιόν, η οποία ως γνωστό υποδεικνύει συνέχιση της λιτότητας, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και ένταση των προσπαθειών για διαρθρωτικές αλλαγές. Αρχικά, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «δεν ακολουθείται την τελευταία περίοδο πολιτική λιτότητας» (!), αλλά «ακολουθείται πολιτική σταθεροποίησης» (!!). Αναφερόμενος στις «αλλαγές» - κομψή έκφραση της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης - που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι αυτό δε θα γίνει μέχρι τις εκλογές, ενώ θα ακολουθηθεί η μέθοδος που εφαρμόστηκε και στο «μίνι ασφαλιστικό», δηλαδή θα προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς. «Θα ακολουθηθεί - είπε - η ανάλογη μέθοδος, προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μετά από συμφωνία των εταίρων. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τώρα». Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόκρυψη των αντιλαϊκών επιλογών που θα προωθηθούν με ραγδαίους ρυθμούς μετά τις εκλογές, είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή», ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές «μετά όμως από διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους». Από αυτή τη σκοπιά δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τα «εύσημα» που απένειμε η Κομισιόν στην κυβέρνηση Σημίτη με την έγκριση του «προγράμματος σύγκλισης».

Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα η Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που υποδηλώνει με σαφήνεια ότι ο κομματικός μηχανισμός προετοιμάζεται πυρετωδώς και με κάθε επισημότητα για τις επικείμενες εκλογές, σε πείσμα των πρωθυπουργικών διακηρύξεων για εξάντληση της τετραετίας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ανανέωση»... μέσω Αβραμόπουλου

Ως επιβεβαίωση και έμπρακτη απόδειξη της «στροφής» που έχει κάνει προς ακόμα πιο συναινετικές και νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις επιχειρεί να «πουλήσει» η ηγεσία της ΝΔ την προεξοφλούμενη συστράτευση του Δ. Αβραμόπουλου. Παράλληλα μέσω και αυτής της κίνησης, αλλά και της διαδικασίας του συνεδρίου επιχειρεί να πλασάρει ένα ανανεωμένο προσωπείο με στόχο την παγίδευση μιας κατηγορίας ψηφοφόρων.

Στη Ρηγίλλης, όπου θεωρούν σίγουρη τη συστράτευση Αβραμόπουλου, επικρατούσε κλίμα ευφορίας το οποίο μεταφέρθηκε και στην πρωινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με τους συνεργάτες του, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι τα μηνύματα που φθάνουν είναι ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν χθες έχει συμφωνηθεί ο δήμαρχος να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν οι εσωκομματικές κόντρες στην περίπτωση που κατέβαινε υποψήφιος στην Α' ή Β' Αθήνας, αλλά κυρίως για να μην εμπλακεί ο δήμαρχος στη φθοροποιό διαδικασία της προεκλογικής αντιπαράθεσης και να διαφυλαχτεί το «υπερκομματικό προφίλ» του. Ενισχυτική των παραπάνω ήταν η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Αρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είπε (στον «Πλάνετ») ότι «ο δήμαρχος δεν πρέπει να εμπλέκεται στην καθημερινή τριβή». Ταυτόχρονα η Ρηγίλλης έχοντας προφανώς εξασφαλίσει τη δέσμευση του δημάρχου για προεκλογική συστράτευση, δε δείχνει να βιάζεται για την επίσημη συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα. «Ο δήμαρχος θα πάρει τις αποφάσεις του, όποτε ο ίδιος επιθυμεί», είπε ο εκπρόσωπος. Μάλιστα επιχείρησε να διαφημίσει ως μεγάλο προσόν για τη σταθερότητα και τη διάρκεια της «συμμαχίας» το νεαρό της ηλικίας τους. «Εχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι και συνομήλικοι και το κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ δύο ανθρώπων της ίδιας γενιάς είναι και φιλικό», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσέγγισης και συνεργασίας με τον Στ. Μάνο περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική της ΝΔ».

Η συνάντηση

Ηπολυδιαφημισμένη συνάντηση Κ. Καραμανλή - Δ. Αβραμόπουλου αναμφίβολα ήταν ένα καλό οργανωμένο προπαγανδιστικό τρυκ, με βασικό στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεύμα των δύο υπό το φως των τηλεοπτικών καναλιών - νέα επικοινωνιακή μέθοδος της μόδας - εντάσσεται στη μεγάλη επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η ηγεσία της ΝΔ, να πλασάρει το φθαρμένο και αποκρουστικό πρόσωπο της ΝΔ με καινούριο περιτύλιγμα. Σε αυτό το κακότεχνο λίφτινγκ εναποθέτει όλες τις ελπίδες της μήπως και ξεγελάσει ορισμένους αφελείς μπροστά στην κάλπη.

Ομως επί της ουσίας τι συμβολίζει πολιτικά η συνάντηση Καραμανλή - Αβραμόπουλου; Η συναίνεση και η πλειοδοσία με τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές (Καραμανλής) συναντιέται με την ούλτρα και εφαρμοσμένη συναίνεση (Αβραμόπουλος). Ο «κρυφός» υποστηρικτής της πολιτικής Σημίτη με τον δηλωμένο θαυμαστή και οπαδό της. Ο προπαγανδιστής της αντιλαϊκής επίθεσης στη μετα - ΟΝΕ εποχή με τον εκφραστή του «υπερκομματικού» παραμυθιού. Ο εκπρόσωπος του «μεσαίου χώρου» συναντιέται με τον εκπρόσωπο του «κέντρου». Ο φορέας της δημαγωγίας και υποκρισίας με τον εκπρόσωπο του «τίποτα». Η θεσμική εφεδρεία του πολιτικού συστήματος (Καραμανλής) συναντιέται με την άτυπη αλλά πολλά υποσχόμενη εφεδρεία (Αβραμόπουλος). Με λίγα λόγια, η συνάντηση Καραμανλή -Αβραμόπουλου είναι μια ένωση δυνάμεων που έγινε καθ' υπόδειξη των ισχυρών οικονομικών κύκλων και μόνο τα μεσοβραχυπρόθεσμα συμφέροντα του συστήματος εξυπηρετεί.

Το διαφαινόμενο «κλείδωμα» του δημάρχου στη ΝΔ, είναι μία ακόμη πράξη στο δικομματικό θέατρο που έχει στηθεί προεκλογικά με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών. Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να βρεθεί έστω και ένας εργαζόμενος που να τσιμπήσει, τρέφοντας αυταπάτες ότι η ηγεσία της ΝΔ μπορεί να είναι το καινούριο, ότι μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και στις ολέθριες συνέπειες που πληρώνει. Η απάντηση που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα είναι η λαϊκή εξουσία. Και αυτή η ελπιδοφόρα αλλά και ρεαλιστική προοπτική μπορεί να έρθει στο προσκήνιο μόνο με μια σοβαρή ήττα του δικομματισμού στις εκλογές, την ενίσχυση του ΚΚΕ και την ανάδειξη του Λαϊκού Μετώπου.


Π. Κ.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Προσπάθεια ωραιοποίησης

Μόνο θετικές οι επιπτώσεις στην οικονομία, υποστήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Ως «ευλογία» για την ελληνική οικονομία, επιχείρησε χτες στη Βουλή να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την πρόσφατη αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί αύξηση στην αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα, «ξεχνώντας» τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου, υποστήριξε πως «η μετατροπή σημαίνει ότι θα υπάρξει όφελος, αξία μεγαλύτερη κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές περίπου», καθώς και ότι «η αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα πολίτη στα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες θα είναι όχι μόνο για αυτό το χρόνο, αλλά και για κάθε χρόνο, γύρω στο 3,5% υψηλότερη». Αναφορικά με τον πληθωρισμό, υποστήριξε πως «θα προκύψουν ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις για τον πληθωρισμό, αφού η ανατίμηση θα εξοικονομήσει πληθωρισμό μεταξύ 0,5 και 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας».

Στην ίδια λογική του «παραδείσου» - παρά το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα - κινήθηκε η απάντηση που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός στην Ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, αναφορικά με τους σεισμοπαθείς. Αφού απαρίθμησε τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση, υποστήριξε πως «υφίσταται και λειτουργεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο και οργανωμένο κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ