ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Πλήρης αποδοκιμασία Γιαννόπουλου

Μόνο δύο βουλευτές, από τους 45 της αρμόδιας επιτροπής, ψήφισαν την άρση ασυλίας του Β. Κεδίκογλου, ο οποίος μηνύθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις του σχετικά με  την δράση του στην Κατοχή

Την πλήρη αποδοκιμασία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, που ασχολείται με τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών, συνάντησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος και η προσφιλής του τακτική να σέρνει στα δικαστήρια όποιον διαφωνεί μαζί του.

Μόνο δύο βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ) από τους 45 της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου, άρση την οποία ζητούσε ο εισαγγελέας, μετά από τρεις μηνύσεις που υπέβαλε εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης για συκοφαντική δυσφήμιση για το γνωστό θέμα της στάσης του Ε. Γιαννόπουλου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τις αποκαλύψεις του Β. Κεδίκογλου.

Ο ίδιος ο Ε. Γιαννόπουλος προτίμησε να μην εμφανιστεί στην επιτροπή και με επιστολή που έστειλε ισχυριζόταν ότι το θέμα έχει εξαντληθεί και η παρουσία του στο παρόν στάδιο δεν είναι «χρήσιμη και κρίσιμη».

Το μέγεθος της αποδοκιμασίας του υπουργού Δικαιοσύνης είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν υπολογιστεί ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν κατά συνείδηση και μόνο δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (από τους 24) τάχθηκαν με τη θέση του Ε. Γιαννόπουλου, ψηφίζοντας την άρση της ασυλίας του Β. Κεδίκογλου. Υπέρ της άρσης, ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Κάκκαλος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Σαάτσογλου, στην εισήγησή του, πρότεινε ψήφο κατά συνείδηση, λέγοντας ότι πρέπει να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι από όλους για «το συμφέρον του τόπου».

Κατά της άρσης της ασυλίας, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι οι μηνύσεις κατά του Β. Κεδίκογλου συνδέονται με την έκφραση της άποψής του και την πολιτική του δράση. Είναι απαράδεκτο, είπε, πολιτικές διαφορές να κρίνονται στα δικαστήρια και είναι φανερό ότι η ιδιότητα του αντιστασιακού δεν αποδίδεται και δεν κρίνεται από τα δικαστήρια. Είναι, συνέχισε, επικίνδυνος ο δρόμος που ανοίγεται με την ποινικοποίηση των απόψεων, δρόμο που βαδίζει ο Ε. Γιαννόπουλος, όπως φάνηκε και από τις μηνύσεις και αγωγές 500 εκατομμυρίων που έκανε κατά του «Ριζοσπάστη», του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ» και άλλων προσώπων.

Ολες οι παραπάνω, είπε ο βουλευτής, είναι καθαρά πολιτικές διώξεις και πλήττουν την ελευθερία του Τύπου και του λόγου. Οδηγούνται στα δικαστήρια για κάποια γνώμη που εξέφρασαν και μάλιστα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι ευθύνες γι' αυτήν τη συμπεριφορά βαρύνουν συνολικά την κυβέρνηση και οδηγούν σε αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Ζαφειρόπουλος, λέγοντας ότι οι μηνύσεις του υπουργού κατά του Β. Κεδίκογλου είναι πολιτικές, καθώς τέτοια θέματα δεν κρίνονται στα δικαστήρια, ειδικά όταν αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν. «Τα ιστορικά γεγονότα δεν κρίνονται στα δικαστήρια, αλλά με διάλογο και αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αφού η δίκη που θα γίνει με την άρση θα είναι πολιτική. Καταδίκασε επίσης τις μηνύσεις και τις αγωγές κατά του «Ριζοσπάστη» και του «ΝΕΜΕΣΙΣ», λέγοντας ότι ο ίδιος δε θα διανοούνταν ποτέ να καταθέσει αγωγές κατά εφημερίδων και δημοσιογράφων για κάποιες απόψεις που δεν του είναι αρεστές.

Διασύρεται ο πολιτικός λόγος στις αίθουσες των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, είπε και η βουλευτής της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, τονίζοντας ότι η επιτροπή πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για την εικόνα που παρουσιάζεται στο λαό με ευθύνη του Ε. Γιαννόπουλου.

Κατά της άρσης της ασυλίας, τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι τα όσα έπραξε ο Β. Κεδίκογλου ανήκουν στην ευρύτερη σφαίρα της πολιτικής δράσης. Κατά, τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου επανέλαβε τα όσα κατά καιρούς έχει πει για τη δράση του Ε. Γιαννόπουλου στην Κατοχή, τονίζοντας ότι αμφισβητεί ευθέως την αντιστασιακή του ιδιότητα και κατηγορώντας τον ότι εθελοντικά συμμετείχε στα κατοχικά τάγματα ασφαλείας. Χαρακτήρισε τις μηνύσεις εναντίον του ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής δράσης και, παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης και για κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, επειδή από το 1952 μέχρι το 1986 έπαιρνε πολεμική σύνταξη.

Η επιτροπή απέρριψε και τις αιτήσεις άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουτσόγιωργα (για τροχαία παράβαση) και του βουλευτή της ΝΔ Θ. Κατσίκη (για παράνομη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού).

Συνολική η κυβερνητική ευθύνη για τη δίωξη του «Ρ»

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου, χτες, για τη στάση του ίδιου και του πρωθυπουργού, σχετικά

Συνολικά, κυβερνητική επιλογή, με πρώτο υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αποτελεί η πολιτική δίωξη που επιχειρείται με την απαράδεκτη μήνυση και αγωγή Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», με την οποία ζητά την καταδίκη και απαιτεί να επιβληθεί το εξοντωτικό πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων δραχμών στο «Ρ», για «ηθική βλάβη» του, όπως διατείνεται.

Από την άποψη αυτή, αποκαλυπτικές ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες, ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον ίδιο τον Ε. Γιαννόπουλο τέθηκε, στη συζήτησή τους, το θέμα σχετικά με τη βιομηχανία μηνύσεων που ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά αντιπολιτευομένων εφημερίδων, και βεβαίως του «Ρ», αλλά και πολιτικών του αντιπάλων και έχει προκαλέσει τη γενική κατακραυγή. Ενώ αποκαλύφθηκε και η προσπάθεια παραπλάνησης που έγινε, όταν ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωνε πως... «δε θα είμαι υπουργός Δικαιοσύνης όταν γίνει η δίκη του "Ρ"», καθώς, χτες ο υπουργός, ερωτηθείς αν σκοπεύει να παραιτηθεί, αντί άλλων, απάντησε πως... «ούτε πρόκειται να συζητήσω και μαζί σου και μαζί σας»!

Φυσικά οι προσπάθειες που γίνονταν χτες το βράδυ από «την πλευρά Σημίτη» ήταν να «πείσουν» με κατάλληλες διαρροές ότι ο πρωθυπουργός «τράβηξε το αυτί» του υπουργού του, όμως «τι άλλο να κάνει, είναι γνωστός ο χαρακτήρας του υπουργού».

Χαρακτηριστικές ήταν οι συγκεκριμένες απαντήσεις που έδωσε, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις του συντάκτη του «Ρ»: Εγινε ο εξής διάλογος:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή σας για τις διώξεις που ασκείτε ως υπουργός Δικαιοσύνης κατά αντιπολιτευομένων εφημερίδων και πολιτικών αντιπάλων σας;

Ε. Γιαννόπουλος: Εσύ είσαι από το «Ριζοσπάστη»;

Δημοσιογράφος: Βεβαίως...

Ε. Γιαννόπουλος: Λοιπόν, είναι ψεύδος ασύστολο. Ουδεμία συζήτηση έγινε επί του θέματος. Ούτε του είπα, ούτε μου είπε κάτι ο πρωθυπουργός. Εγώ αρκέστηκα στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι πας συκοφαντούμενος δικαιούται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά να προσφύγω στη Δικαιοσύνη της πατρίδας μου. Ουδεμία συζήτηση έγινε επ' αυτού.

Δημοσιογράφος: Ο ίδιος ζητήσατε την απαλλαγή σας, μήπως, επειδή κάνατε δήλωση ότι θα παραιτηθείτε (σ.σ. στη δίκη του «Ρ»);

Ε. Γιαννόπουλος: Εκανα δήλωση ότι δε θα είμαι υπουργός της Δικαιοσύνης. Αλλά βγήκατε και γράψατε «να, ο Γιαννόπουλος αποδέχεται την επέμβαση».

Δημοσιογράφος: Αυτό τι σημαίνει, θα παραιτηθείτε ή όχι;

Ε. Γιαννόπουλος: Σημαίνει αυτό ό,τι γράψατε. Από κει και πέρα καμία συζήτηση. Ούτε πρόκειται να συζητήσω και μαζί σου και μαζί σας...

Σημειώνουμε πως η εκδίκαση της αγωγής έχει οριστεί για τις 23 Μάρτη 2000, ενώ έχει αρχίσει και η προδικασία για τη μήνυση κατά του «Ρ» - πράγμα που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εξέλιξης του κατηγορητηρίου και της δίκης - αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης «δε συζητά» την παραίτησή που ανακοινώνει, δείχνοντας μ' αυτό τον τρόπο πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνονται οι δηλώσεις του...

Από τα χτεσινά ΝΕΑ και τη στήλη «υποβρύχιο» του Στάθη. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο. χωρίς σχόλια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ