Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνολική η κυβερνητική ευθύνη για τη δίωξη του «Ρ»

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου, χτες, για τη στάση του ίδιου και του πρωθυπουργού, σχετικά

Συνολικά, κυβερνητική επιλογή, με πρώτο υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αποτελεί η πολιτική δίωξη που επιχειρείται με την απαράδεκτη μήνυση και αγωγή Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», με την οποία ζητά την καταδίκη και απαιτεί να επιβληθεί το εξοντωτικό πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων δραχμών στο «Ρ», για «ηθική βλάβη» του, όπως διατείνεται.

Από την άποψη αυτή, αποκαλυπτικές ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες, ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον ίδιο τον Ε. Γιαννόπουλο τέθηκε, στη συζήτησή τους, το θέμα σχετικά με τη βιομηχανία μηνύσεων που ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά αντιπολιτευομένων εφημερίδων, και βεβαίως του «Ρ», αλλά και πολιτικών του αντιπάλων και έχει προκαλέσει τη γενική κατακραυγή. Ενώ αποκαλύφθηκε και η προσπάθεια παραπλάνησης που έγινε, όταν ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωνε πως... «δε θα είμαι υπουργός Δικαιοσύνης όταν γίνει η δίκη του "Ρ"», καθώς, χτες ο υπουργός, ερωτηθείς αν σκοπεύει να παραιτηθεί, αντί άλλων, απάντησε πως... «ούτε πρόκειται να συζητήσω και μαζί σου και μαζί σας»!

Φυσικά οι προσπάθειες που γίνονταν χτες το βράδυ από «την πλευρά Σημίτη» ήταν να «πείσουν» με κατάλληλες διαρροές ότι ο πρωθυπουργός «τράβηξε το αυτί» του υπουργού του, όμως «τι άλλο να κάνει, είναι γνωστός ο χαρακτήρας του υπουργού».

Χαρακτηριστικές ήταν οι συγκεκριμένες απαντήσεις που έδωσε, έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις του συντάκτη του «Ρ»: Εγινε ο εξής διάλογος:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή σας για τις διώξεις που ασκείτε ως υπουργός Δικαιοσύνης κατά αντιπολιτευομένων εφημερίδων και πολιτικών αντιπάλων σας;

Ε. Γιαννόπουλος: Εσύ είσαι από το «Ριζοσπάστη»;

Δημοσιογράφος: Βεβαίως...

Ε. Γιαννόπουλος: Λοιπόν, είναι ψεύδος ασύστολο. Ουδεμία συζήτηση έγινε επί του θέματος. Ούτε του είπα, ούτε μου είπε κάτι ο πρωθυπουργός. Εγώ αρκέστηκα στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι πας συκοφαντούμενος δικαιούται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά να προσφύγω στη Δικαιοσύνη της πατρίδας μου. Ουδεμία συζήτηση έγινε επ' αυτού.

Δημοσιογράφος: Ο ίδιος ζητήσατε την απαλλαγή σας, μήπως, επειδή κάνατε δήλωση ότι θα παραιτηθείτε (σ.σ. στη δίκη του «Ρ»);

Ε. Γιαννόπουλος: Εκανα δήλωση ότι δε θα είμαι υπουργός της Δικαιοσύνης. Αλλά βγήκατε και γράψατε «να, ο Γιαννόπουλος αποδέχεται την επέμβαση».

Δημοσιογράφος: Αυτό τι σημαίνει, θα παραιτηθείτε ή όχι;

Ε. Γιαννόπουλος: Σημαίνει αυτό ό,τι γράψατε. Από κει και πέρα καμία συζήτηση. Ούτε πρόκειται να συζητήσω και μαζί σου και μαζί σας...

Σημειώνουμε πως η εκδίκαση της αγωγής έχει οριστεί για τις 23 Μάρτη 2000, ενώ έχει αρχίσει και η προδικασία για τη μήνυση κατά του «Ρ» - πράγμα που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εξέλιξης του κατηγορητηρίου και της δίκης - αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης «δε συζητά» την παραίτησή που ανακοινώνει, δείχνοντας μ' αυτό τον τρόπο πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνονται οι δηλώσεις του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ