Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντεργατικές συγχωνεύσεις

Και νέα, μεγάλη συγχώνευση πολυεθνικών ανακοινώθηκε προχτές. Τούτη τη φορά αφορά το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, όπου δυο μεγάλα βρετανικά μονοπώλια, η Glaxo και η Smithkline, αποφάσισαν να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο.

Κι όπως συμβαίνει πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι πρώτοι, που θα πληρώσουν τις συνέπειες της δημιουργίας του νέου κολοσσού, θα είναι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, από τους 107.000 εργαζόμενους, που απασχολούσαν μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο οι δυο εταιρίες, θα απολυθούν τουλάχιστον οι 15.000.

Βλέπετε, οι στόχοι των συγχωνεύσεων στον καπιταλισμό και, πολύ περισσότερο στη σημερινή φάση ανάπτυξής του - παρά τα όσα αντίθετα λέγουν οι διάφοροι απολογητές του - περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών κερδών και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαών, όπως και τη διαμόρφωση πλεονεκτικών όρων και προϋποθέσεων του ενός σε βάρος του άλλου, στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Τίποτε άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ