ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΑΚ
Εγκατάλειψη ανθρώπων και εγκαταστάσεων

Στη Βουλή έφεραν χτες βουλευτές του ΚΚΕ τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ειδική μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος

Τις μέρες που ακολούθησαν το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη περίσσεψαν οι έπαινοι. Μετά, όπως και πριν, η αδιαφορία για τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων
Τις μέρες που ακολούθησαν το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη περίσσεψαν οι έπαινοι. Μετά, όπως και πριν, η αδιαφορία για τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων
Αλυτα εξακολουθούν να παραμένουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών(ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ στην Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή. Αποδέκτης είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το κτιριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Το τελευταίο επιδεινώθηκε μετά το σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη. «Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν έχουν γίνει βήματα στην υπόθεση της μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων, όπως επανειλημμένα έχει υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης», επισημαίνεται στην Ερώτηση. «Ετσι σήμερα υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε δοκάρια και στην τοιχοποιία του κτιρίου. Τζάμια δεν υπάρχουν, ενώ παντελής είναι η έλλειψη θέρμανσης. Ενα μοναδικό τζάκι που υπάρχει το έφτιαξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με δικά τους έξοδα. Η ίδια άθλια κατάσταση υπάρχει και στις τουαλέτες, που - εκτός των άλλων - δεν έχουν ούτε ντους».

Επίσης δεν υπάρχουν οργανωμένα πεδία ασκήσεων, με συνέπεια να μην γίνεται καθημερινά η κατάλληλη εκπαίδευση, έτσι ώστε να διατηρείται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα η ΕΜΑΚ.

Δεν υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις για τη διαβίωση των σκύλων διάσωσης. Αυτές που υπάρχουν είναι πρόχειρες και κατασκευάστηκαν με χρήματα και προσωπική εργασία των υπαλλήλων. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ήταν ο πρόσφατος πνιγμός ενός σκύλου που χρησιμοποιούνταν για έρευνα και διάσωση.

Ανύπαρκτη διοικητική μέριμνα

«Η διοικητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, αλλά και στο χώρο των εγκαταστάσεων, όπου παραμένει το προσωπικό. Λ.χ., η τροφή που δίνει η υπηρεσία στις επιχειρήσεις είναι γαλέτα και κονσέρβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποστολή που πήγε στην Τουρκία επί πέντε μέρες έτρωγε γαλέτα και κονσέρβα!», υπογραμμίζει η Ερώτηση.

«Επίσης στο χώρο εγκατάστασης της μονάδας - παρά τις 24ωρες βάρδιες - δεν υπάρχει μέριμνα για σίτιση και είτε φέρνουν από τα σπίτια τους, είτε αγοράζουν απ' έξω! Η μονάδα θα έπρεπε να διαθέτει εγκαταστάσεις και προσωπικό για την παρασκευή φαγητού και στο χώρο παραμονής και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με ειδικό αυτοκίνητο».

Στην Ερώτηση επισημαίνονται οι ελλείψεις που υπάρχουν στον ατομικό και συλλογικό εξοπλισμό. «Υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικές στολές, γάντια, άρβυλα, κομπρεσέρ κτλ. Ο εξοπλισμός που υπάρχει φτάνει για να δουλέψουν μόνο σε ένα συμβάν», αναφέρει η Ερώτηση. «Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα κατάλληλα για την ασφαλή μεταφορά του προσωπικού στους χώρους των συμβάντων».

Η ΕΜΑΚ, όπως και οι ειδικές ομάδες που διαθέτει δεν έχουν κανονισμό λειτουργίας. Μια από τις συνέπειες αυτής της έλλειψης είναι ότι δεν αναγνωρίζονται αυτές οι ειδικότητες (δυτών, ορειβατών κλπ.), δεν παίρνουν επιδόματα, δεν αναγνωρίζονται και δεν προσμετρώνται ως διπλά τα χρόνια υπηρεσίας, όπως συμβαίνει αλλού. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην αναγνωρίζει το επάγγελμα του πυροσβέστη ως ανθυγιεινό και επικίνδυνο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ διαπιστώνουν ότι «παρά την αυτοθυσία που δείχνει το προσωπικό της ΕΜΑΚ (όπως και ολόκληρου του ΠΣ), αυτή η ειδική μονάδα είναι ουσιαστικά εγκαταλειμμένη. Η δε κυβερνητική ως τώρα ενασχόληση με αυτήν, είτε αφορά σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, είτε σε προεκλογικού χαρακτήρα περιοδείες, με σκοπό να προβληθούν αυτές στα τηλεοπτικά κανάλια».

Οι Μπ. Αγγουράκης και Ορ. Κολοζώφ ερωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα του προσωπικού και της ΕΜΑΚ».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Φωτ.

Αύριο, Κυριακή 23 του Γενάρη, στις 11.25 π.μ., στην εκκλησία του Αγιου Νικόλαου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΜΑΝΩΛΗ ΣΕΦΕΡΗ

Η γυναίκα του, τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Την Κυριακή, 23 Γενάρη στις 9.45 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Αλεξιώτισσας Πάτρας, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ.ΠΑΔΕΛΑ

Καλούμε τους συναγωνιστές, συντρόφους και φίλους του να τιμήσουν μαζί μας τη μνήμη του.

Η σύζυγός του

* * *

Φωτ.

Την Κυριακή 23 του Γενάρη, στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία του Αγιου Βλάσση στην κεντρική πλατεία του Μενιδιού γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΩΛΑ

Καλούμε τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές του να παραβρεθούν.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του Θανάσης και Γιώργος

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές

Η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τοΕθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και τις αντιστασιακές οργανώσεις, ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕ, ΦΟΙΝΙΞ, ΕΔΑ -ΕΑ, ΕΔΕΣ, ΠΕΑΝ, Ενωμένη Εθνική Αντίσταση και σε συνεργασία με το δήμαρχο Γαλατσίου Βασίλη Παπαδιονυσίου, πραγματοποιεί εκδήλωση την ΠΕΜΠΤΗ 27-1-2000 στις 6 μμ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου(Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους). Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο, αποκατάσταση θυμάτων ναζιστικής θηριωδίας».

Ομιλητές: Μανώλης Γλέζος, Γ.Α. Μαγκάκης, Γιάννης Σταμούλης, Ευάγγελος Μαχαίρας.

Πρωτοχρονιάτικες πίτες
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ 23-1-2000 στις 2 μμ, στο κέντρο «Μουσική Κιβωτός»(πρώην Καστέλλο), Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη, Κ. Πατήσια, τηλ: 2236.600. Προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία, Σωκράτους 79-81, Γ' όροφος, τηλ: 5230.526 και 5230.534.

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ 23-1-2000, την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους:

  • ΔΑΦΝΗΣ, στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Ελ, Βενιζέλου 25).
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Παρ/τος Μιλτιάδου 4.
  • ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, στις 10.30 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Βάκχου 3).
  • ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα της οδού Πόντου 46.
  • ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ, στις 11 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγ. Παρασκευής (Αγ. Ιωάννη 58 Β).
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μέσης Ανατολής(ΠΣΑΜΑ), κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24-1-2000 στις 10.30 πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος ορ.)
Συνέλευσεις
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη απολογιστική του συνέλευση αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ 23-1-2000 στις 10 πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76). Την ίδια μέρα παράλληλα θα γίνει και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Το Παράρτημα ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη απολογιστική του συνέλευση αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ 23-1-2000 στις 10.30 πμ, στα γραφεία του (Γερουλάνου 105). Θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η προγραμματισμένη για αύριο 23-1-2000 απολογιστική συνέλευση του Παρ/τος ΜΕΝΙΔΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, αναβάλλεται προς το παρόν λόγω ασθενειών που προέκυψαν στο μεταξύ. Για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.
Τρεις νεκροί, δύο τραυματίες σε τροχαίο

Τροχαίο με τρεις νεκρούς και δυο τραυματίες έγινε προχτές το βράδυ στην Κερατέα. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 19χρονος στρατιώτης Γεώργιος Δεπάστας ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός και οι συνεπιβάτες Θεόδωρος Ρίζος, 16 χρόνων και Ιωάννης Τσιόγκας, 20 χρόνων, στρατιώτης. Τραυματίστηκαν οι Αδαμάντιος Κολοφωτιάς, 20 χρόνων και Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, 17 χρόνων, που νοσηλεύονται στο «Ασκληπιείο». Το τροχαίο έγινε στο 38ο χιλιόμετρο της οδού Αθήνας - Σουνίου, τη στιγμή που το ΙΧ κινούνταν από το Πέτα προς τον Κουβαρά.

Εφτασε στην απόγνωση

Στα όρια της απόγνωσης έφτασε χτες ομογενής από τη Ρωσία, ο 31χρονος Παύλος Πεκρίδης, όταν διαπίστωσε ότι θα του γκρέμιζαν το σπίτι, γιατί δεν είχε πληρώσει πρόστιμο 40 εκατομμυρίων δρχ. για αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δασική έκταση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα κυκλώματος επιτηδείων, που του πούλησαν το οικόπεδο σαν οικοδομήσιμο. Το Δασαρχείο της περιοχής, όμως, δεν μπορεί να κάνει δεκτό τον ισχυρισμό, επέβαλε την προβλεπόμενη ποινή και χτες επρόκειτο να προχωρήσει σε κατεδάφιση του σπιτιού, αφού το πρόστιμο δεν είχε πληρωθεί. Ετσι, ο Π. Πεκρίδης ζώστηκε χτες με δυναμίτη και απειλούσε να αυτοκτονήσει. Αφοπλίστηκε τελικά από αστυνομικούς. Προηγουμένως, είχε καλέσει τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφους, για να παρουσιάσει το πρόβλημά του, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων. Εις βάρος του, σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Εμεινε «στον αέρα» μια φράση του: «Μου είπαν να έρθω στην πατρίδα. Πατρίδα σημαίνει σπίτι. Εκεί που ζούσα είχα σπίτι»...

Φταίνε οι δικαστές για τις καθυστερήσεις;

Εγκύκλιος του προέδρου του Αρείου Πάγου για επίσπευση διαδικασιών

Την ταχύτερη διεκπεραίωση των αστικών υποθέσεων ζητάει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, με εγκύκλιο που απέστειλε προς τα τριμελή συμβούλια και τους προέδρους των Πρωτοδικείων, ενώ έμμεσα κατηγορεί τους δικαστικούς λειτουργούς για αργοπορία στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ψέγει τους δικαστικούς λειτουργούς, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη βραδύτητα και ταλαιπωρία» των πολιτών και ότι αυτή η καθυστέρηση αποτελεί «μελανό σημείο της ελληνικής πολιτικής δικαιοσύνης». Επίσης, μιλάει για «εθισμό στη δύναμη της αδράνειας», προειδοποιώντας πως «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια».

Στην εγκύκλιό του ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ζητάει για τις υποθέσεις που φτάνουν στο Πολυμελή Πρωτοδικεία να εφαρμόζεται πιο συχνά η διάταξη του άρθρου 270 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που δεν απαιτεί την έκδοση προδικαστικής απόφασης. Η ρύθμιση αυτή, κατά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, θα μπορούσε να εφαρμόζεται ευρύτατα, ενώ στρέφεται και κατά των δικαστών που την «αντιμετώπισαν με απροθυμία, ως οχληρή καινοτομία»

Ο Στ. Ματθίας αναφέρει ότι παρουσιάζεται το απαράδεκτο σύστημα να εκδίδεται σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις που φτάνουν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο προδικαστική απόφαση, «έστω και αν είναι προφανές ότι δε χρειάζεται, γιατί δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και τα αποδεικτικά θέματα είναι σαφή και αυτονόητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ