Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φταίνε οι δικαστές για τις καθυστερήσεις;

Εγκύκλιος του προέδρου του Αρείου Πάγου για επίσπευση διαδικασιών

Την ταχύτερη διεκπεραίωση των αστικών υποθέσεων ζητάει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, με εγκύκλιο που απέστειλε προς τα τριμελή συμβούλια και τους προέδρους των Πρωτοδικείων, ενώ έμμεσα κατηγορεί τους δικαστικούς λειτουργούς για αργοπορία στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ψέγει τους δικαστικούς λειτουργούς, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη βραδύτητα και ταλαιπωρία» των πολιτών και ότι αυτή η καθυστέρηση αποτελεί «μελανό σημείο της ελληνικής πολιτικής δικαιοσύνης». Επίσης, μιλάει για «εθισμό στη δύναμη της αδράνειας», προειδοποιώντας πως «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια».

Στην εγκύκλιό του ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ζητάει για τις υποθέσεις που φτάνουν στο Πολυμελή Πρωτοδικεία να εφαρμόζεται πιο συχνά η διάταξη του άρθρου 270 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που δεν απαιτεί την έκδοση προδικαστικής απόφασης. Η ρύθμιση αυτή, κατά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, θα μπορούσε να εφαρμόζεται ευρύτατα, ενώ στρέφεται και κατά των δικαστών που την «αντιμετώπισαν με απροθυμία, ως οχληρή καινοτομία»

Ο Στ. Ματθίας αναφέρει ότι παρουσιάζεται το απαράδεκτο σύστημα να εκδίδεται σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις που φτάνουν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο προδικαστική απόφαση, «έστω και αν είναι προφανές ότι δε χρειάζεται, γιατί δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και τα αποδεικτικά θέματα είναι σαφή και αυτονόητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ