Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΗ
Φρένο σε μια «ανάπτυξη» που τους καταστρέφει

Δυναμική αντίδραση στα σχέδια για εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού, που απειλεί με ολική καταστροφή την περιοχή

ΣΑΠΕΣ (της απεσταλμένης μας ΑΝΝΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την ίδρυση και λειτουργία μεταλλουργίας Χρυσού στην περιοχή τους, διατράνωσαν χθες μαχητικά οι κάτοικοι των Σαπών Ροδόπης. Με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία του Δήμου σύσσωμοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς, και οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους είναι αγροτοκτηνοτρόφοι, έστειλαν τελεσίγραφο αγώνα. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της που στηρίζουν ενεργά την επένδυση της «Μεταλλευτικής Θράκης», πως δε θα επιτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους και δε θα υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους.

Κάλεσαν τους αιρετούς εκπροσώπους της ΤΑ, τους δημάρχους και το νομάρχη, που απουσίαζαν από το αγωνιστικό ραντεβού, να σταματήσουν να κάνουν απλά διαπιστώσεις για το πόσο επικίνδυνη είναι η μέθοδος της κυάνωσης για την επεξεργασία του χρυσού και να μπουν πρωτοπόροι στην προσπάθεια όλου του λαού της Θράκης, για να φύγουν οι πολυεθνικές εταιρίες από την περιοχή.

Συμφώνησαν με την πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, όπως την ανέπτυξε ο γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης, Ν. Φακιρίδης, που ξεκαθάρισε πως «είναι υπόθεση κρατικών φορέων. Αξιοποίηση όχι με βάση το κέρδος αλλά με βάση τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, της οικονομίας της χώρας και του περιβάλλοντος».

Η «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ», εταιρία συγγενών συμφερόντων με την TVX που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, έχει δεσμεύσει 20.000 στρέμματα γης στην περιοχή Σάπες και Πετρωτά. Σ' αυτή την έκταση πραγματοποιεί γεωτρήσεις και εκτιμά ότι θα εξορύξει 100 τόνους χρυσού. Η μέθοδος της κυάνωσης που θα χρησιμοποιήσει για την επεξεργασία του κοιτάσματος, όπως καταγγέλλουν επιστήμονες, θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον. Θα αναγκάσει σε εξοστρακισμό τους χιλιάδες αγρότες της περιοχής. Γι' αυτό άλλωστε μπροστάρηδες στον αγώνα έχουν μπει ο Αγροτικός Σύλλογος Σαπών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις της περιοχής.

Μονόδρομος ο αγώνας

Το δρόμο του αγώνα ως μόνη επιλογή για τους αγροτοκτηνοτρόφους, υπέδειξε ο Τάσος Χαρτοματζίδης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης, σημειώνοντας: «Στο μονόδρομο της συρρίκνωσης της γεωργίας, του ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της καταστροφής του περιβάλλοντος, πρέπει να αντιπαρατάξουμε το δικό μας δρόμο. Της ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, της επιβίωσης του φτωχομεσαίου αγρότη, του σεβασμού στο περιβάλλον».

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Νίκος Μήτσιου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και μέλος της επιτροπής αγώνα ενάντια στην επένδυση της TVX. Μετέφερε την εμπειρία από τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της περιοχής και κάλεσε σε κοινό μέτωπο ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών που θέλουν να ληστέψουν τον τόπο και να καταστρέψουν την ιστορία της χώρας, αφού όπως είπε «ασελγούν πάνω στις αρχαιότητες της πατρίδας».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο πρώην δήμαρχος Περγάμου Σεφά Τασκίν, που συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην πολυεθνική που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα χρυσού την περιοχή της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ