Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Δηλώνει άγνοια για την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων

Την ίδια ώρα έχει διορίσει εκπρόσωπο στην Εταιρεία Ενοποίησης Αχραιολογικών Χώρων...

Την απομάκρυνση του μνημείου του Γ. Γρίβα Διγενή από το λόφο της Αγ. Μαρίνας έχει ζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Την απομάκρυνση του μνημείου του Γ. Γρίβα Διγενή από το λόφο της Αγ. Μαρίνας έχει ζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
«Σφύριζαν αδιάφορα» οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής στο αίτημα του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδή, να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τις απόψεις της διοίκησης του Δήμου στο θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και να πάρει συγκεκριμένη θέση.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος, οπότε, για μια ακόμη φορά, υποβλήθηκε το συγκεκριμένο αίτημα, ο αντιδήμαρχος Αγγ. Μοσχονάς ισχυρίστηκε άγνοια του Δήμου, καθώς - όπως είπε - η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων είναι υπόθεση της κεντρικής εξουσίας. Οταν, όπως αντέτεινε ο Λεων. Αυδής, είναι γνωστό πως ο Δήμος συμμετέχει στην Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, διορίζοντας, με εν κρυπτώ διαδικασίες, εκπρόσωπο τον κ. Τριποδάκη. Οι θέσεις που διατυπώνει στην Εταιρεία ο εν λόγω κύριος, που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τον Δήμο, είναι άγνωστες.

Δεν ξαφνιάζει η συγκεκριμένη αυθαιρεσία της δημοτικής Αρχής και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καθώς αποτελούν τακτική της. Ενώ, μερικές αυθαιρεσίες, είναι ορατές και διά γυμνού οφθαλμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση - την οποία έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Λεων. Αυδής, αλλά απάντηση δεν πήρε - της αυθαίρετης τοποθέτησης, στην πλατεία απέναντι από το σταθμό του Θησείου, μνημείου για τους Εβραίους μάρτυρες, όπως και της τύχης του μνημείου του στρατηγού Γιώργου Διγενή Γρίβα, στο λόφο της Αγ. Μαρίνας, επίσης στο Θησείο, το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί, λόγω ενοποίησης.

Τώρα και αυθαίρετα μνημεία

Συγκεκριμένα, το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στην αρχαιολογική περιοχή της Ακρόπολης στην πλατεία απέναντι από τον σταθμό του Θησείου, δεν έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Το σώμα έχει εγκρίνει απλά την ονομασία της πλατείας σε πλατεία Εβραίων Μαρτύρων. Μάλιστα, τοποθετήθηκε, εν κρυπτώ, πριν τον ερχομό του 2000, με το πρόσχημα ότι αποτελεί «έργο για τις γιορτές για το μιλένιουμ», ωστόσο παραμένει. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του, γιατί ο χώρος που τοποθετήθηκε είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός και βάσει του νόμου απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτόν χωρίς την έγκριση του ΚΑΣ. Επιπλέον κακοποιεί βάναυσα τη θέα προς την Ακρόπολη, καθώς «κόβει» τον Παρθενώνα στη μέση - το Μνημείο είναι ψηλό και έχει τοποθετηθεί πάνω σε μια τσιμεντένια πλάκα. «Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα με αυθαίρετα μνημεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Λεων. Αυδής.

Λίγο πιο πάνω, στο λόφο της Αγίας Μαρίνας, που έχει επίσης κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται το Μνημείο του Γ. Γρίβα Διγενή, πάνω σε αρχαία λαξεύματα. Ο λόφος είναι περιφραγμένος, ενώ οι καγκελόπορτες που υπάρχουν είναι κλειστές, εκτός από μία, και για λίγες ώρες, που οδηγεί στο Γηροκομείο της εκκλησίας Αγ. Μαρίνας. Το ΚΑΣ έχει ζητήσει την απομάκρυνση του μνημείου, αλλά ο Δήμος δε φροντίζει για την τύχη του.

Στις σχετικές ερωτήσεις του Λεων. Αυδή για τα παραπάνω μνημεία, απαντήσεις δε δόθηκαν, κατά την προσφιλή τακτική της δημοτικής Αρχής, η οποία έστρεψε τη συζήτηση στις προσπάθειες του Δήμου να καθαρίσει τον κήπο του Θησείου από τα σκουπίδια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ